Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2011-09-18 21:25:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Spriežot pēc vēlētāju (ne)aktivitātes ārzemēs (Londonā - 1407 balsotāji, Dublinā - 667 balsotāji), domāju, ka visādas re-emigrācijas programmas, par kurām reizēm dzird runājam, būtu no valsts viedokļa zemē nomesta nauda, jo lielai daļai izbraukušo, kā redzams, notikumi Latvijā ir pie kājas.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]torch
2011-09-19 05:59 (saite)
Es ļoti gribēju nobalsot, bet man tuvākais iecirknis ir 6 stundu ar auto attālumā.
Pērn es divas dienas braucu uz vēlēšanu iecirkni un redz kas no tā iznāca.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2011-09-19 07:05 (saite)
Vispār, interesanti, vai Igaunijā ar viņu plaši izreklamēto e-vēlēšanu iespēju, ārzemēs dzīvojošo pilsoņu aktivitāte vēlēšanās ir jūtami augstāka?

Bet par tiem, kas tālu dzīvo - ne par viņiem ir stāsts. Stāsts ir par tiem, kam tas nebūtu tik apgrūtinoši, kas dzīvo pavisam netālu. Londonā latviešu patiešām ir daudz.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]torch
2011-09-19 08:28 (saite)
Kad es kolēģim leitim pateicu, ka man ir jābrauc uz Losandželosu, ja gribu nobalsot, viņš teica, ka nav vis - vienkārši nobalso internetā.
Tik loģiski un pašsaprotami tas viss šķiet.
bet ne jau Latvijā :(

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]petrovichs
2011-09-19 08:55 (saite)
Ja paskatāmies uz elektroniskām vēlēšanām no informācijas drošības viedokļa, tad patiesībā tas ir visai sarežģīts jautājums. No vienas puses - jānodrošina balsotāja izvēles slepenība (lai neviens Jānim Bērziņam pēc tam nevarētu pavaicāt, kāpēc viņš balsoja par Sarakstu A, bet visiem stāstīja, ka balsos par B), un jānodrošina arī precīza saskaitīšana, lai neviens datorurķis (pirāts, oligarha pakalpiņš, pašas e-vēlēšanu sistēmas administrators vai pat valsts prezidenta lūgums) nevarētu aplami saskaitīt jau nodotās balsis un Saraksta A vietā nodotās balsis pieskaitīt Sarakstam B.
Ir vēl viens trūkums - ja balsošanas kabīnē vēlētājs ir viens (vismaz teorētiski), tad balsojot internetā viņam aiz muguras var stāvēt viss ciems un kliegt - ko tu Jāni dari, jābalso ir par A, nevis B! :)
Un, ja par igauņiem runājam, kuri lepni visiem stāsta, ka viņiem e-vēlēšanu sistēma ir un darbojas, tad igauņi ir lieli plātīzeri un savus puspabeigtos darbus mīl iztēlot par pasaules sasniegumiem, bet kā ir patiesībā - noklusēt. Nav šis jautājums vienkāršs, galīgi nav.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?