Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2011-05-02 15:34:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Sviestskautkāds :(
Izskatās, ka tur dažiem cilvēkiem ir pārāk daudz brīva laika :(
===
Britu un amerikāņu dzīvnieku tiesību aizstāvji pasludina vārdu "mīlulis" par politnekorektu

Londona, 2.maijs, LETA. Mājdzīvnieku īpašniekiem vajadzētu beigt saukt savus spalvainos draugus par mīluļiem (pets), jo šis apzīmējums ir aizvainojošs, paziņojuši dzīvnieku tiesību aizstāvji.
Kā raksta britu laikraksts "The Daily Telegraph", pēc dzīvnieku tiesību aizstāvju domām, mājas suņus, kaķus, kāmjus, papagaiļus un citu dzīvo radību turpmāk jādēvē par kompanjoniem, savukārt to saimniekus - par aprūpētājiem. Jāizskauž pat tāds apzīmējumi kā savvaļas dzīvnieks (wildlife), tā vietā jālieto "brīvā dabā dzīvojošs", uzskata akadēmiķi.
Šāds aicinājums izskanējis no jauna akadēmiskā žurnāla "Journal of Animal Ethics" redaktoriem. Žurnālu sastāda Oksfordas Universitātes dzīvnieku ētikas centra direktors, profesors Endrjū Linzijs. Savā pirmajā redaktora slejā Linzijs nosoda arī vārdu "kustonis" (critter) un "lops" (beast) lietojumu.
"Neskatoties uz savu izplatību, vārds "mīlulis" bez šaubām pazemo gan dzīvniekus, gan viņu aprūpētājus," rakstīts žurnāla redaktora slejā. "Arī vārds "saimnieks" - lai arī tas ir juridiski pareizs - ir pagājušā laikmeta liecība, kad dzīvnieki tika uzskatīti par īpašumu, mašīnām un lietām, ko var lietot bez morāliem ierobežojumiem."
Kā skaidro žurnāla autori, vārdu "savvaļas" (wild) nevajadzētu lietot, jo tas ir sinonīms "necivilizētai, nevaldāmai, barbariskai eksistence". "Tajā iekļauts acīmredzams aizspriedums, no kura vajadzētu izvairīties."
Profesors Linzijs, kā arī žurnāla otrā redaktore, profesore Priscilla Kona no Pensilvānijas štata Universitātes, cer izskaust no angļu valodas arī dažādus frazeoloģismus, kas aizvainojot dzīvniekus, piemēram "viltīgs kā lapsa", "ēst kā cūkai" un tiem līdzīgus.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]torch
2011-05-02 17:46 (saite)
ar mazo 's'

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?