Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-10-18 11:57:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
A Hitch in Iran's Nuclear Plans?
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/10/15/AR2009101502761.html

Pavisam īsi - Irānas negaidītā piekāpšanās un piekrišana bagātināt urānu ārzemēs patiesībā esot nevis labas gribas izpausme, bet Irānas kodoltehnoloģiju trūkums, jo Irāņi pagaidām nespējot atrisināt problēmu, kā attīrīt urānu no dažiem piemaisījumiem (piemēram - molibdena piemaisījumiem), kas padara neiespējamu urāna tālāku bagātināšanu un pat draud sabojāt viņu centrifūgas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]indulgence
2009-10-19 13:37 (saite)
Ja atmiņa neviļ, tad Irāna jau pirms gadiem (kad visa tā kodollamāšanās kampaņa sākās) piekrita bagātināt to urānu trešajā neitrālajā valstī, ja kādam aplam šamo centrifūgas nepatīk. Problēma - kā Teherāna to pasniedz, - ir tamā, ka tās valstis, kuras piekrita bagātināt, viņuprāt bija pārāk cieši saistītas ar ASV vai Krieviju (Irāna neizbēgami nonāktu zināmā atkarībā no degvielas piegādātāja), savukārt Turcija, kurai Teherāna vairākkārt piedāvājusi to urānu bagātināt, līdz šim atsakās (gan jau šiem savi motīvi ir).

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]petrovichs
2009-10-19 15:39 (saite)
Par Turciju es drusku šaubos, vai viņiem pašiem ir bagātināšanas tehnoloģijas un rūpnīcas. Google saka, ka viņiem ir plāni:
http://www.globalsecurity.org/wmd/library/news/turkey/turkey-080115-rianovosti01.htm
bet no plāniem līdz reālai rūpnīcai ir diezgan garš ceļš ejams.

Par bagātināšanu trešajās valstīs - atceros, ka tādas runas ir bijušas, bet tad ir jāsāk meklēt avoti un arī tad būs dikti jādomā, kas tur nopietni domāts, bet kas ir tikai sarunu vešanai un patiesībā cita mērķa sasniegšanai teikts.
Austrumi ir plāna lieta, ja latviskojam vienu teicienu :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?