Petrovichs ([info]petrovichs) rakstīja,
@ 2009-09-27 18:44:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Apollo parādījās ziņa, ka par 104 000 latu paaugstinās NBS helikopteru spējas:
http://www.apollo.lv/portal/news/72/articles/180530/0
Drusku nopriecājos un turpināju lasīt. Izrādās, ka:
===
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēki par 103 944 latiem plāno iegādāties divas žirostabilizētas optiski elektroniskās sistēmas, kas būtiski paaugstināšot helikopteru meklēšanas un glābšanas spējas.
Kā aģentūra LETA uzzināja Iepirkumu uzraudzības birojā, šīs sistēmas piegādās Lietuvas pilsētā Kauņā reģistrēts uzņēmums «Helisota» Ltd.».

Žirostabilizētās optiski elektroniskās sistēmas «MX-15» uzstādīšana diviem helikopteriem «Mi-17» būtiski paaugstinās meklēšanas un glābšanas spējas, jo varēs veikt ne tikai vizuālu meklēšanu, bet arī kuģu un pazudušu personu instrumentālu meklēšanu naktī un sliktos redzamības apstākļos, aģentūrai LETA skaidroja gaisa spēku pārstāve seržante Aļona Ņikitina.

Kā apliecinot vairāki gadījumi, parasti cilvēku meklēšana ir jāpārtrauc līdz ar tumsas iestāšanos vai laika apstākļu pasliktināšanos, taču pēc šo sistēmu uzstādīšanas varēs turpināt veikt meklēšanas un glābšanas operāciju ar helikopteriem.
===
Jāatzīstas, ka mulsina cena. Ļoti labi žiroskopiski stabilizēti binokļi, pat ūdensdroši, maksā līdz $6000 gabalā. Žiroskopiski stabilizēta optika ar nakts redzamību varbūt? Par tādu lietuviešu firmu neko neesmu dzirdējis, bet tas protams nav rādītājs. Daudzko nezinu un daudzko neesmu dzirdējis.
Bet žiroskopiski stabilizēta optika nav nekāda atombumba, to mājas apstākļos daudzi var uztaisīt gandrīz bez izmaksām, ja tikai ir vēlēšanās:
http://foto.pudele.com/2009/09/2-gyro-image-stabilizer/
Droši vien es kaut ko nesaprotu ;)

UPD. Acīmredzot runa ir par pavisam cita veida sistēmām: http://www.wescam.com/products/products_services_1g.asp


(Ierakstīt jaunu komentāru)

;)
[info]jan09
2009-09-27 20:14 (saite)
neredzot speceni, grūti spriest...
specifiskas un labas civilas/militāras lietiņas mēdz maksāt ĻOTI dārgi, pat neņemot vērā "otkatu" (pie tam, ne vienmēr tāds ir).
manam kantorim par 100k sanāktu iepirkt dažas software/hardware opcijas, pie tam baidos, ka līdz nepieciešamajasm minimumam būtu vēl tālu...

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: ;)
[info]petrovichs
2009-09-27 20:17 (saite)
Raksts bi uzrakstīts tā, ka mārrutka tur sapratīsi. Katrā ziņā tas MX-15, kas nāk no Kanādas un kuru Kauņā tikai uzstādīs uz helikopteriem, izskatās nopietna sistēma. Trauksmes līmenis mazinās.
Vispār dīvaini, ka kaut kam vēl palikusi nauda bez būvēšanas ;-)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

vvz
[info]jan09
2009-09-27 20:27 (saite)
iespējams, ka līgums noslēgts jau 2008, ar sadalīto maksājumu.
šogad kko nopirkt prieksh NBS ir stipri neiespējami, protams, GS ir prioritāte (skat. komandieri) ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?