Pērkons ([info]perkons) rakstīja,
@ 2008-12-06 13:04:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Noklīdusī filma
Šorīt, aiz neko darīt, pārlasīju pērkons.lv pēdējos rakstus. Un pirmo reizi pats iesmējos! Par šo rakstu. (Kas lasījuši - atvainojiet par atkārtošanos)

----------------------------------------------------
Tas, kas tiks tālāk aprakstīts, risinājās pirms pusgadsimta. Ja kāds vēlas uzzināt precīzu laika posmu kurā atgadījās šis gadījums, tad viņš droši var sist savu smaguma centru pret balsinātiem griestiem, bet tik un tā neuzzinās precīzu gadskaitli.

Īsāk sakot — Amerikā tika uzfilmēta kinolente «Golden Cake» (Zelta plācenis), kam vēl pirms «Casablanca» vajadzēja nest milzu slavu, ķerru mazo Oskariņu, pudeli aizvēsturiska konjaka un raspodiņu pušķi Hemfrijam Bogartam.
Taču, par nelaimi, šis grāvējs nekad neieraudzīja kinoteātru baltos audekla palagus, jo buņdža ar lenti mistiski pazuda. Vienīgās liecības par filmu saglabājušās režisora un scenārista Gomesa Horizonto piezīmju blociņā.
Lai gan pierakstītā sižeta līnija brīžiem ir sašvīkāta krustām šķērsām, taču daļu no nelaimīgā mākslas darba tomēr var izlasīt.

Tātad — bija tā.

Filmas ievadmelodiju nomaina sniega vētras svilpieni un aukas. Ekrānā parādās melnbalta miglas bilde, kas lēnām pārtop skaidrā melnbaltā bildē. Skatītājs pamazām sāk izšķirt tēla seju, kura, vētras spiesta, samiegtām acīm tuvojas.
Ļeņins.
Viņš iet uz Somiju. To skatītājs saprot pēc gaitas. Kadrā redzams Ļeņina tuvplāns. Viņš ir cēls, un vēja appūstajā fizionomijā ir kaut kas skaists. Bārda. Sasalusi bārda. Leduspārslu piebirusi, sasalusi bārda, kas pēc mirkļa nolūzt un nokrīt sniegā. Kamera pavērsta uz nokritušo bārdu.

Jau nākamajā mirklī ekrāns top krāsains un tajā redzams balts sniegs ar melno bārdu tajā. Vēl pēc mirkļa bārdu samin zābaks. Skatītājs uzreiz saprot, ka darbība ir pārcēlusies uz 2008. gada 10. novembri, un vēl skaidrs ir tas, ka zābaks pieder tieši Hemfrijam Bogartam, jo uz zoles tā arī bija rakstīts — «Hemfrijs Bogards 10.11.08 ».

Hemfrijs ieiet ēkā kuru rotā uzraksts «Oscilogrāfija — OMG!». Skatītājiem top skaidrs, ka ēka ir nopietns zinātniskais institūts, kur Bogarts nodarbojas ar sniegavīru velšanas izpēti un raspodiņu glābšanas plāna izstrādi. Šis viss top skaidrs pēc tā, cik lēni filmas kadrs slīd no Hemfirja zābaka samītās Ļeņina bārdas uz lielo institūta uzrakstu «Oscilogrāfija — OMG!».

Negaidīti kadrs ekrānā sadalās divās daļās. Vienā Bogarts iet uz savu kabinetu, bet otrā daļā redzama žalūziju rūpnīca kurā maskējas austrumnieki. Kādu laiku ekrāns turpina dalīties ar divi, līdz viss ir melns.

Pēc mirkļa melnajā ekrānā parādās spilgta gaisma. Apžilbinātais skatītājs pamana žalūzijas, kuras ar veiklu kustību atvēra kāds japānis.

Turpmākajās divdesmit minūtēs ar žestu un dziesmu palīdzību noskaidrojas, ka grupiņa japāņu ir pieņemuši jaunu ticību, kas bāzējas uz Taiku un Haiku sajaukumu — Maiku rakstiem. Maika vēsta, ka 2008. gada 10. novembrī zemi piemeklēs pilnīgs Skrollloks, jo Bogarts atklās telpu kurā dzīvo 10 no vienpadsmit brānām, kurās dzīvo viss mūsu visums.

Skatītājs ir šokā.

Nakamajās divdesmit minūtēs Hemfrijs atklāj ne tikai to, ka sniegavīru velšanai labākais pamats ir neliels uzkalniņš, bet arī to, ka desmit no vienpadsmit brānām dzīvo kāda R. Abramoviča īpašumā esošajā Vlada Drakulas pilī.

Sižets kļūst dinamiskāks un sākas aizraujoša pakaļdzīšanās ar dažādiem cīņas elementiem. Labais pret ļauno. Bogarts pret karaokes izmocītiem japāņiem.

Cīņas fināls norisinās Rumānijā, Drakulas pilī. Un cīņa starp labā un ļaunā ietekmi uz pasaules ekoloģiskajiem apstākļiem beidzas ar Hemfrija triumfu, kad viņš japāņus ievilina ar pūdētu sieru pilnā pagrabā. Pie tādas smakas nepieradusī austrumnieku oža liek sevi manīt — japāņi ir beigti un pagalam. Kadrā redzama ļengana roka, kas noslīd no vēdera, atklājot uz krekla uzzīmēto raspodiņu.

Pēdējie kadri pirms titriem.

Bogarts iznāk no pils. Ieliek roku kabāta. Izvelk roku no kabatas. Viņam tagad ir kaut kas rokā!

Kadrs uz Rumānijas kalniem.
Kadrs uz Hemfrija plaukstu.
Bogarts tur mazu metāla nozīmīti, kurā redzama gluda jaunā V.I. Ļeņina ģīmetne.
Bogarts ieliek nozīmīti kabatā.
Kadrs uz Hemfrija seju.
Viņš smaida.

Filmas beigas. Kinoteātrī top gaisma.

Links uz oriģinālu.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]unpy
2008-12-06 13:28 (saite)
Drusku par samežģītu sižets sestdienas...eeee..., jā! Sestdienas rītam!

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?