09 June 2014 @ 11:07 pm
 
Nesen man kāds cilvēks teica: "mana ģimene neatbalsta to, ka es rakstu, jo tas, ko es rakstu esot piedauzīgi". Es par šo daudz domāju. Man nekad nebija ienācis prātā konkrētais vārds „piedauzīgi“, bet es vienmēr to esmu literatūrā jutusi – kaunu. Gan par to, ko es rakstu pati, gan par citu rakstīto. Un tas pat nav par kaut kādām tabu tēmām, kas tiek izķidātas līdz niansēm un pasniegtas publiskai apskatei, jo reti kad jau ir tā, ka tas, kas tiek rakstīts, ir viens pret viens ar realitāti, vienalga vai būtu runa par sižetu vai emocijām, bet drīzāk tas ir saistīts ar kaut kādu, nezinu, nepastarpināto atklātību. Visizteiktāk piedauzīguma klātbūtni es esmu jutusi tieši dzejā. Tas, kas ir uzrakstīts, kaut kādā mērā vienmēr ir tieši tā, pat ja tas ir uzrakstīs citādi, par kaut ko citu, tu piekļūsti tam “ir tieši tā” , izpratnei par to varbūt pat vēl tuvāk, nekā, piedzīvojot īstenībā. Man tik tiešām ļoti bieži ir bijis neērti lasīt citu rakstīto, arī tad, kad es par to esmu bijusi absolūtā sajūsmā – nez, kaut kāda “cilvēkam nav tiesību būt tik piedauzīgi godīgam” sajūta. Un tad visu laiku ir milzu pretestība un tajā pašā laikā izaicinājums, kārdinājums iet tieši šo ceļu.

Lielā mērā es šo esmu pārvarējusi, vairs man nepiemīt sajūta, ka dzejoļu rakstīšana ir kaut kas, par ko vajadzētu kaunēties, tagad prātoju, vai tas tā ir tāpēc, ka tas, kā es rakstu un rakstīto uztveru, ir ļoti mainījies, vai arī es gluži vienkārši esmu apradusi ar savām tendencēm piedauzīgi izpausties. Visticamāk, abi varianti.
 
 
( Post a new comment )
[info]augsne on June 10th, 2014 - 12:14 am
Jā!
Man gan parasti pašai nav neērti lasīt citu rakstīto - jūtu un redzu, bet kaut kā pieņemu citu cilvēku piedauzīgumu, hehe, bet par savējo gan dažkārt jūtos neērti. Ā, nu, mātes proza arī ir izraisījusi līdzīgas izjūtas, bet tas nav par literatūru, tas ir par ģimeni, kas veicina kaut kādas izjūtas.
Toties man ļoti bieži ir neveiklības sajūta, kad kāds manā klātbūtnē dzied vai spēlē kādu mūzikas instrumentu. Tas uz mani laikam darbojas izteiktāk nekā literatūra, jo tur tas cilvēks ir fiziski klāt, es jūtu viņa dziedamos vai spēlējamos orgānus.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on June 10th, 2014 - 12:29 am
Es lieku cerības uz to, ka, ja jau kauna atmešanas taciņa ir iesākta lit, tad varbūt tā turpināsies arī citās jomās - tieši nesen, kad ar saccharomyces bijām koncertā, vēroju viņu dejojam un domāju "es gribētu būt tik brīva kā viņa", tb - man nav sajūtas, ka tas, ka citi dejo, būtu kaut kas piedauzīgs, bet ir kaut kādas piedauzīguma bailes attiecībā uz sevi, proti, kaut ko es sevī nespēju pārlauzt, sajūta var būt ļoti kā "tagad man gribas dejot", bet es to vienkārši nevaru.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]augsne on June 10th, 2014 - 12:32 am
Jā, dejošana taču arī.
(Reply) (Parent) (Link)
annuska[info]annuska on June 10th, 2014 - 12:33 am
man liekas, tie bieži ir tie labākie dzejoļi, par kuriem ir kauns par atkailināšanos.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on June 10th, 2014 - 12:44 am
Droši vien, tur gan, man liekas, pastāv - "man bija ļoti svarīgi šo uzrakstīt" risks, jo reizēm tekstam nemaz nenāk par labu, ka tajā obligāti un par katru cenu kaut kas ir bijis jāizstāsta, nu, vismaz Rokpelnis, kad rediģējām grāmatu, teica "tu pati saproti, kāpēc mēs šo dzejoli metam ārā", un es arī sapratu. :D

Bet par atkailināšanos kā vienkārši būšanu līdz kaulam atklātam - es piekrītu - tie mēdz būt ļoti labi teksti.

Man gan vienmēr ir muļķīgi licies, ka citiem nav tik ļoti kauns par to, ka atkailinās, laikam tiešām esmu bjusi šausmīgi egocentriska.
(Reply) (Parent) (Link)
Eos[info]eos on June 10th, 2014 - 08:32 am
Dīvaini, ka manu stāstu par žigolo mana māte ir slavējusi daudz, jo , salīdzinot ar Lukjanski, viņai tā šķiet kudiš augstāka literatūra.

Savukārt mana dzeja ir vāja, un to viņai neesmu rādījusi. Mani normālie stāsti, kuri ir rotaļīgā feju pasaules manierē, viņu kā pragmatisku cilvēku nesaista.

Toties man ir ĻOTI, ĻOTI svarīgi, ka māsa atbalsta un slavē to, ko rakstu.

īsāk sakot - ģimenes atbalsts ir ļoti svarīgs, vismaz maz man. Savus erotiskos stāstus rādu tikai māsai pārsvarā, tas gan.
(Reply) (Link)