04 January 2017 @ 04:04 am
good wife  
Man tomēr nepatīk tas, kādu vēstījumu seriāls Good Wife nodod auditorijai caur galveno varoni un vēl dažiem citiem tēliem. (bet es laikam šajā ziņā esmu nedaudz iekļuvusi "profesionālā kretīnisma" (?) lamatās, un, ja vien kaut kas nav tik elpu aizraujoša māksla, ka to nemaz negribas īpaši analizēt, tad man grūti nedomāt par to, kā kas tiek reprezentēts.)

Mana vislielākā problēma ir tieši ar laulību un neuzticību. Protams, neviens jau nesaka, ka galvenās varones vīra sakari ar citām sievietēm būtu kaut kas brīnišķīgs, tomēr, hm, kaut arī viņam ir bijuši vismaz 18 sakari ar prostitūtām un vairāki parasti romāni ar sievietēm, cilvēki viņam to ir piedevuši, un pēc viņa iznākšanas no cietuma pārvēlējuši iepriekšējā svarīgajā valsts amatā, lai pēcāk ievēlētu vēl svarīgākā valsts amatā. Kamēr galvenā varone savu vienu romānu cītīgi slēpj, un cilvēki (ieskaitot viņas vīru) implicīti un eksplicīti viņai to pārmet. Nerunājot jau par to, ka, sākoties preses skandāliem, viņa varētu saņemties to atzīt publiski. Tātad, vecā, labā ideja - visi ir vienlīdzīgi, bet daži tomēr ir vienlīdzīgāki, un vīriešiem visādus sānsoļus kaut kā tomēr tiecas piedot vairāk.
Un tāpat viņai, protams, trūkst mugurkaula, lai šķirtos, jo, ko cilvēki padomās, un gribas taču iet politikā, un vispār nav jau viss nemaz tik slikti.

Un varētu tūlīt argumentēt, ka šajā seriālā taču ir tāds tēls kā Kalinda - kas ir biseksuāla un vispār visnotaļ brīva savās partneru un attiecību izvēlēs. Tikai viņa ir uzkrītoši troubled - nespēj cilvēkiem uzticēties, ilgstoši būt attiecībās un, kad uzrodas viņas vardarbīgais bijušais vīrs, kaut arī viņa visādi pretojas un beigās arī panāk, ka viņš pazūd, tomēr ir nojaušams, ka zināmā mērā viņai patīk šīs attiecības (viņa redzami nav bezpalīdzīgs vardarbības upuris). Kāpēc tas ir problemātiski? Jo rāda biseksuālu personu kā tādu, kam saistībā ar seksualitāti (vismaz pēc mainstream uzskatiem) varētu būt problēmas.
Un tad arī galvenās varones brālis - gejs, kurš maina un krāpj savus partnerus.
Tā vienkārši ir konstanta parādība, ka LGBT tēls ir vai nu iesaistīts kaut kādā attiecību drāmā vai arī katrā sērijā ar citu partneri. Kāpēc LGBT tēli netiek rādīti vienkārši kā fona attiecību figūras, no sērijas pārgurušais detektīvs, ārsts vai kas nu viņš tur ir pārnāk mājās, un tur kaut kur virtuvē vai uz dīvāna sēž un lasa avīzi viņa same-sex partneris. No big deal.
Un es nesaku, ka nevajag rādīt sižetus ar LGBT dramatismu vai tēlus, kas būdami LGBT vislaik maina partnerus - es tikai domāju, ka populāri seriāli veido sabiedrības viedokli, un, ja LGBT personas tad, kad vispār parādās, tiek atainotas visai vienpusīgi, tas neko labu neliecina.

Un vēl man nepatika tā sērija, kurā galvenā varone ir slima (pati apgalvo, ka viņai ir laringīts), bet viņa ne tikai nedzer nevienas no asistentes atnestajām zālēm vai tējām, kas tiek demonstratīvi pastumtas malā, bet pretēji tam, par ko vienojusies ar priekšvēlēšanu kampaņas vadītāju, zvanās pa telefonu, gatavojas tiesas procesiem, vēl iziet pastaigāties, un surprise, surprise, pirms svarīgās intervijas tv tās pašas dienas pēcpusdienā ir atguvusi gandrīz pilnīgi pazudušo balsi. Tas izskatās forši, bet vēstījums, ko tas viss pārraida, ir "esi apslimis, apsver paņemt pauzi no darba, veseļoties un palikt mājās - what, are you a fucking loser!?"

Bet ok, man patīk seriāli par nūģiem, ar ko neviens nedraudzējas un kas neko nevar, jo ar tiem es spēju identificēties.

Un nē, es nebojāju prieku par jauku seriālu, es to labprāt skatos, es tikai skatos (arī) kritiski.
 
 
( Post a new comment )
[info]nord on January 4th, 2017 - 08:29 am
Kad es to skatījos, man tieši likās, ka parādot visu kā ir (to, ko Tu augstāk apraksti pirmajā rindkopā), seriāla vēstijums ir tieši pretējs, jo rada skatītājos tieši to wtf stulbā netaisnība sajūtu, liek to ieraudzīt un saspuroties, dusmoties vai vismaz aizdomāties par tiem nevienlīdzīgajiem spēles noteikumiem, kaut viņu pašu dzīvē ar to varbūt nesaskaras tādā mērā
(Reply) (Thread) (Link)
[info]nord on January 4th, 2017 - 08:40 am
Tas ir - tiek parādīts, ka, jo nopietnāka spēle, jo netaisnīgāk atšķiras spēles noteikumi un šķeršļi, kas jāpārvar sievietēm un, ka tas atkarīgs tieši no sabiedrības.
Tādēļ man šķiet, ka vēstijums ir nevis - lūk tā ir un tā tas strādā un ir ok, bet tieši otrādi- parāda kā ir, liek par to sašust un nosūta pie spoguļa pēc atbildīgā :D
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on January 4th, 2017 - 01:19 pm
No vienas puses, man arī tā šķiet, nu, ka pamana, cik netaisnīgi ir, un pretojas, no otras - tas ir mehānisms, kas darbojas uz abām pusēm, jo nu - vispār, cik nu tā ASV varas sistēma filmās un seriālos tiek redzēta, man tieši rodas iespaids, ka tur neko nav iespējams mainīt (citādi attapsies zem metro). Un tas var radīt arī tādu "nu, ja, tā vienkārši ir" noskaņu.
Manī gan arī tas drīzāk raisa dusmas un protesta garu, bet nevar jau zināt, vai mēs neesam vienīgās. :D Es jau bērnībā, skatoties meksikāņu seriālus, domāju "kāpēc tās varones tik dīvain uzvedas, kas viņām kaiš?" :D

Es, starp citu, arī nedmāju, ka visas sievietes grib autonomiju un taisnīgu attieksmi - es vienk. negribu ciet to dēļ, kuras negrib. :D
(Reply) (Parent) (Link)
dominika[info]dominika on January 4th, 2017 - 11:24 am
atcerējos, ka The Wire bija tieši šāds lezbiešu pāris, kur viena bija pārgurusī detektīve un tā dēļ (spoiler alert) viņām arī beigās attiecības pajuka. re, The Wire ir bijusi groundbreaking arī šajā ziņā! :)
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on January 4th, 2017 - 01:20 pm
Nu, jā, nav jau tā, ka nav, bet salīdzinoši ļoooti maz.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
dominika[info]dominika on January 4th, 2017 - 01:27 pm
jā jā, es nekādīgi nebiju domājusi tevi apstrīdēt. pati arī esmu ievērojusi šo "īpatnību" seriālos.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on January 4th, 2017 - 02:15 pm
Mani mierīgi var apstrīdēt. :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
dominika[info]dominika on January 4th, 2017 - 02:22 pm
kad būs par ko, nekavēšos to darīt :D
(Reply) (Parent) (Link)
citaantonija[info]citaantonija on January 4th, 2017 - 01:27 pm
Par to LGBT dramatismu. Es tomēr ceru, ka ar laiku šis dalījums nojuks, cilvēks tiks attēlots pats par sevi, nevis ar visādām piekarinātām birkām. Turklāt problēmas attiecībās ir daudziem.
(Reply) (Thread) (Link)
citaantonija[info]citaantonija on January 4th, 2017 - 01:30 pm
Tam nav nekāda sakara ar to dalījumu.
(Reply) (Parent) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on January 4th, 2017 - 02:19 pm
Protams, ka ir daudziem - tikai LGBT attiecību problēmas kaut kā īpaši izceļas/tiek mākslīgi izceltas.

Seriāls Transparent to, piemēram, īpaši labi parāda.
(Reply) (Parent) (Link)
--[info]ripp on January 4th, 2017 - 04:45 pm
es tieši tagad skatos otro reizi. un man ir ko teikt :D
respektīvi, es saredzu mazliet citādāk vairākus Tevis minētos punktus.
Vairākas reizes seriālā tiek norādīts, ka varone paliek ar to vīru dēļ sava rakstura. viņa pat varbūt gribētu, bet nejūtas, ka var. gan viņas brālis, gan māte atkārtoti aicina beidzot iet prom, bet viņa negrib. nesaredzu, ka kopumā seriālā tiktu rādīts, ka tā ir labi un pareizi. bez tam, lielā mērā viņa slēpj bērnu dēļ, lai nesāpinātu viņus. nu un darba dēļ, jo kopumā, amerikā skaitās nepieņemami gulēt ar kolēģiem, priekšniekiem un padotajiem. tas attiecas arī uz vīriešiem.

par troubled lgbt. vai tur vispār ir kaut viens tēls, kas tā vai citādi nebūtu troubled? straight cilvēki tur tieši tikpat troubled, ja ne vairāk :D seriāls rāda to, ka mums visiem ir problēmas un apkārt ir pilns ar sačakarētiem cilvēkiem. vīriešiem, sievietēm, lgbt, straight. nedomāju, ka tur var īpaši izcelt vienu grupu.

par slimošanu. cik esmu skatījusies amerikāņu filmas un seriālus, viņiem tā ir vispārpieņemta kultūra. šajā pašā seriālā viņi ik pa brīdim ir slimi un to atzīst, bet turpina strādāt. arī grūtnieces strādā līdz pēdējam un atgriežas darbā dažus mēnešus pēc piedzemdēšanas (šajā seriālā gan to īpaši neatspoguļo).
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on January 5th, 2017 - 02:08 am
Nē, nav neviens, kas nav troubled - svarīgs ir konteksts (kā kopumā LGBT personas populārajā kultūrā tiek attēlotas), viena seriāla ietvaros, protams, var argumentēt, ka tāds raksturs un personība, bet, skatoties in the big picture, var pamanīt zināmas sakritības.

Par to slimošanu - esmu pamanījusi arī citos seriālos, un man arī citur nepatīk, ka tas ir vēstījums, kas tiek popularizēts. Nepatīk kopumā, nevis tikai kādā atsevišķā gadījumā.

(Reply) (Parent) (Link)