27 February 2015 @ 09:45 pm
 
Par pēdējo naudu lasam.lv nopirku Dainas Tabūnas stāstu krājumu un apmēram pusi jau esmu izlasījusi.

Tā ir pelēka un smeldzīgi skumja grāmata it kā par neko, es teiktu, ka šis "nekas" varētu būt "mūsu visu" bērnība un pusaudžu gadi. Manā dzīvē vairāk vai mazāk pat ļoti tiešā veidā ir bijis daudz kas no tā, kas tur aprakstīts. Slepeni darījumi ar Dievu, apšaubāmas bērnības fanztāzijas, kuras labāk nevienam nestāstīt, neiešana uz skolu, viltotas zīmes, kaut kāda miglaina, murgaina nonstop ballīte, uzturēšanās pašradītā paralēlajā realitātē, kurā "jebkurš notikum ir labāks par nekā nenotikšanu". Tā ir tāda realitāte, kurā tu izmisīgi centies tuvoties savas dzīves centram, un, likumsakarīgi, vienmēr paliec kaut kur fonā.

Brīnišķīgi, ka kāds šo stāstu ir izstāstījis.
 
 
( Post a new comment )
adele_varbut[info]adele_varbut on February 27th, 2015 - 11:14 pm
"Tā ir tāda realitāte, kurā tu izmisīgi centies tuvoties savas dzīves centram, un, likumsakarīgi, vienmēr paliec kaut kur fonā." - šis man liekas ļoti precīzi. Kad lasīju, man arī tā šķita smeldzīga grāmata, bet tomēr es arī daudz smējos to lasot. Nezinu, varbūt tāpēc, ka man tajā šķita ļoti skaidri sajūtams, līdzīgi kā tas ir bijis dzīvē, ka tajās apšaubāmajās situācijās un stāvokļos ir kaut kas ļoti dzīvs un kaut kādā nozīmē "tīrs". Tāpēc mani šī grāmata piesaistīja, lai gan parasti grāmatas par pusaudžu gadu piedzīvojumiem parasti neinteresē.
(Reply) (Thread) (Link)
pelnufeja[info]pelnufeja on February 27th, 2015 - 11:27 pm
Es arī ļoti daudz smejos lasot.

Jā, te tā "tirība" ir ļoti skaidri parādīta, nu, ka tas viss nav bezjēdzīgs stulbums, kas notiek, bet gan patiesi mēģinājumi dzīvot. Man ļoti patīk tieši tas, ar kādu maigumu un vienkāršību tas viss ir pastāstīts. Vispār man pēdējā laikā latviešu prozā ļoti patīk šāda tipa nepretenciozitāte, kura vienkārši stāsta stāstus.
(Reply) (Parent) (Link)
citaantonija[info]citaantonija on March 9th, 2015 - 11:07 am
Kad lasīju Latvju tekstu prozas numuru, Tabūnas stāsts Slepenā kaste bija viens no retajiem tur publicētajiem darbiem, kas man patika.
(Reply) (Link)