te

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
07:58 am: Un tomēr


Comments

From:(Anonymous)
Date:May 28th, 2008 - 09:56 am

Kamazs

(Link)
Tas ir kāds slēpts, ironisks joks, ko nesapratu?

"Ja esi izvēlējies nozari, kur karjeras iespējas ir "Make a discovery", "Change the world", "Lend a helping hand" un [b]"Make some money"[/b], you're cool with me."

Vai tas neattiecas uz praktiski visām nozarēm? Ne tikai zinātniekiem vai eksaktiķiem? Un ja tā, kāda jēga no šī teikuma?
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:May 28th, 2008 - 10:09 am

Re: Kamazs

(Link)
Jāskatās kontekstā. Proti, tā tiek minēta ne kā pirmā, ne pat otrā iespēja, bet drīzāk kā "starp citu" tipa piebilde. Turklāt pašai frāzei "make some money" ir garāmejošs, paviršs raksturs. Ekonomistiem būtu: "Make a whole lot of money" vai "MILLIONS UPON MILLIONS!!!"
From:(Anonymous)
Date:May 28th, 2008 - 11:57 am

Kamazs

(Link)
Tik un tā tas liekas neveikli un lieki. No tava izslavētā literārā profesionālisma (par kuru mēs visi nepārtraukti esam spiesti klausīties) es kā vienkāršs lietotājs (skat. tavu postu, kur tu vērtē svešu mūziku kā klausītājs) sagaidīju ko vairāk.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:May 28th, 2008 - 12:04 pm

Re: Kamazs

(Link)
lol
[User Picture]
From:[info]klobex
Date:May 28th, 2008 - 11:55 am
(Link)
Dude, matemātikā un zinātnē vispār nav visu mūžu jāstrādā pie vienas vai divām problēmām. Tu vari darīt, ko vien vēlies, ja vien kāds ir gatavs par to maksāt.
Turklāt eksaktās zinātnes ar savu tautolģiski nosaukumā iekļauto precizitāti ir sarežģītākas un parasti, atkarībā no personības inklinācijas, arī grūtākas par multi-interpretatīvo literatūru, nemaz tik ļoti arī nezaudējot kreatīvā aspekta nepieciešamību.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:May 28th, 2008 - 12:18 pm
(Link)
Nez, nopietnu matemātisku problēmu risināšana man šķiet sasodīti laikietilpīgs process, un pusratā pamest es to neatļautos. Tiesa, allaž pastāv iespēja paralēli nodarboties ar vairākām problēmām, bet nezinu, cik lielā mērā tādā gadījumā tām iespējams nodoties pilnībā. Savukārt ar praktiskajām eksakto zinātnes nozarēm patiku nodarboties esmu izjutis tikai tik lielā mērā, cik tas bija saistīts ar tīro matemātiku. Taču tas nemazina cieņu pret to pārstāvjiem.

Un es negribētu salīdzināt matemātiku, literatūru vai ko citu sarežģītībā. Tās ir pavisam atšķirīgas lietas. Un tieši tāpēc interesantas.
[User Picture]
From:[info]klobex
Date:May 29th, 2008 - 08:56 pm
(Link)
Matemātika akadēmiskajā līmenī (nav iespējams uz to attiecināt vārdu "zinātne") visai pamatīgi atšķiras no tā priekšstata, ko tā rada skolā.
http://plus.maths.org/interview.html
Šeit var atrast interesantu ieskatu tajā, ko var darīt matemātiķis.
Kas attiecas uz eksakto zinātņu un matemātikas saistību - teorētiskā fizika ir ārkārtīgi cieši saistīta ar matemātiku un principiāli nav no tās atdalāma. Pārējās "eksaktās zinātnes" tikai nosacīti ir uzskatāmas par "zinātnēm", jo kā teicis Ernests Rezerfords - "All science is either physics or stamp collecting."
Matemātika pilnīgi noteikti ir sarežģītāka par literatūru,jo tajā ir specifisks pieraksta aparāts, kura apgūšana vien prasa laiku un darbu. Vai šī komplicētība padara to vērtīgāku, ir cits jautājums.
[User Picture]
From:[info]peacemaker
Date:May 29th, 2008 - 10:15 pm
(Link)
Saprotu, ka šeit rakstītais nerada īsti labu iespaidu par mani, taču tā gluži nav, ka par zinātni un karjeru tajā būtu interesējies tikai divas nedēļas 8.klasē :). Taču esmu sapratis, ka no manis lielāka jēga būs literatūrā kā eksaktajās zinātnēs, kuras es pārāk cienu, lai triektos iekšā bez patiešām kaislas, visaptverošas intereses. Literatūrā man tā ir. Matemātikā diemžēl nē.

Par matemātikas sarežģītību salīdzinājumā ar literatūru gan nepiekritīšu. Lai gan zināmu līmeni literatūrā var sasniegt vienkārši ar pamatīgu rakstīšanu/lasīšanu, patiešām labam, profesionālam darbam arī nepieciešams apgūt milzīgu daudzumu specifisku zināšanu par teksta veidošanu, simbolismu u.t.t., nemaz nerunājot par vēsturisko materiālu. Pat ja pirmie pakāpieni matemātikā varētu būt stāvāki, drīz vien arī literatūrā nākas rāpties pāri sienām. Tāpēc ceļa sākuma vieglums, manuprāt, ir mazsvarīgs. Lai darbotos patiešām augstā līmenī, kā literatūrā, tā astrofizikā/whatever nepieciešama pilnīga atdeve. Un patiesībā šis ieraksts bija tieši par to.

Par teorētiskās fizikas un citu zinātņu savstarpējām attiecībām labāk nesākšu runāt. Ne tāpēc, ka man būtu kādas pretenzijas pret fiziku (drīzāk otrādi), bet tāpēc, ka jebkādu divu lietu vērtības salīdzināšana man šķiet pretdabiska. Turklāt šādas diskusijas nekad labi nebeidzas.

Bet, uhh, paldies par ierosināšanu uz pārdomām par šo tēmu. Tas vienmēr ir noderīgi.
Powered by Sviesta Ciba