Lacy F

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
15:21: Grauzēju ēšanas īpatnības
Taisnību sakot, nekad par to nebiju domājusi, bet šodien uzzināju, ka pele dienā apēd 3 gramus pārtikas. Žurka 10-20 gramus.

Baigi maz.

Comments

[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Marts 2021 - 16:33
(Link)
mūsu peles lieluma kāmis sver 37 gramus, tātad 3 grami ir 8% no viņa svara. tas būtu līdzīgi kā, piemēram, ja parastais cilvēks apēstu dienā ap 5 kg
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:3. Marts 2021 - 17:06
(Link)
(atraujoties no sviestmaizes) vai vēlies teikt, ka parastais cilvēks tā nedara?!
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:3. Marts 2021 - 17:15
(Link)
mācību grāmatās raksta, ka būt par mazu dzīvnieku ir neekonomiski, un zilonis apēd krietni mazāk nekā tāds lērums peļu, kas kopā ir ziloņa svarā. nu 5 kg es nekādi neapēdu, pat ja šķidrumu skaitītu klāt.
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:3. Marts 2021 - 17:58
(Link)
Jā, turpat peles svars tika dots kā 20 g. Nu jā, es saprotu, ka tādos relatīvos daudzumos rij kā vājprātīgas, bet absolūtos - baigi maz. Man bija pirms gada mājās ieviesusies 1 pele (nācās nogalināt, šņuk) un tad nu domāju par to, cik maz viņa galu galā apēda - pusi tējkarotes cukura dienā.
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:3. Marts 2021 - 17:11
(Link)
Jā, es šim interesantajam apstāklim uzdūros vienā pirms gadiem 100 publicētajā esejā, "On Being the Right Size". Tur vēl viss kaut kas interesants bija. Piemēram:

But it is time that we pass to some of the advantages of size.

One of the most obvious is that it enables one to keep warm. All warm-blooded animals at rest lose the same amount of heat from a unit area of skin, for which purpose they need a food-supply proportional to their surface and not to their weight.

Five thousand mice weigh as much as a man. Their combined surface and food or oxygen consumption are about seventeen times a man’s.

In fact a mouse eats about one quarter its own weight of food every day, which is mainly used in keeping it warm.
[User Picture]
From:[info]panacea
Date:3. Marts 2021 - 18:04
(Link)
Jā, miglaini atceros, ka tā siltuma uzturēšana ir caur brūnajiem taukiem (kuru cilvēkiem ir maz) un tamējos taukos esošais uncoupling protein 1 tiek pētīts kā iespējams mērķis līdzekļiem pret aptaukošanos.
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:3. Marts 2021 - 18:55
(Link)
Tā ir absolūti izcila eseja un viens no tiem daiļdarbiem, kas savulaik būtiski izmainīja manu domāšanu. Tur ir par bioloģiju un kā vēl, bet tas arī nav tikai par bioloģiju.
[User Picture]
From:[info]begemots
Date:3. Marts 2021 - 20:25
(Link)
Kā, starp citu, tev pagadījās viņai uzdurties?

Es par šo eseju izlasīju Artūra Klarka "Profiles of the Future" (kura, savukārt, pati par sevi man šķiet līdzīgas klases eseju apkopojums).
Powered by Sviesta Ciba