porcelāna lellīte [userpic]

8. Septembris 2018 (21:57)

es ceru, ka man nekad nebūs jāpieņem būt vai nebūt lēmums. ko nu arī tikai tad, ja vietā kur bērniem traucē. jo nu šovakar tiešām sirds apsāpējās, ieraugot tortes izmērā noliktu sirseņu pūzni ar kāpuriem iekšā. beigtiem. mājiņu izjauktu. un nē, man nepatīk irši es no tiem baidos. bet vai nu uzreiz jādara šitā?!

ar šo es svinīgi apsolos, ka ja tikšu pie mājas un ja tā būs sterilu māju ciema pašā vidū, vismaz kukaiņu viensīcu un tauriņu dārzu gan es pacentīšos ierīkot. gan jau kaut kur arī kādu dēļa galu atstāšu sapūdināties

Comments

Posted by: iokaste ([info]iokaste)
Posted at: 9. Septembris 2018, 08:53

Vai tā nav ir cūciska ideja, ja apkārtējie grib dzīvot sterili, bet tu ierīko kukaiņus?
Kā man riebjas šitās kaķu vecenes, dēļ kurām citiem ir alerģijas, sāpošas galvas un sagandēta dzīve. Vai tad var rīkot sev izpriecas uz citu ciešanām.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 9. Septembris 2018, 09:29

nu, šo kaķu veceni tevi neviens nespiež lasīt, ar savām alerģijām, sāpošajām galvām un sagandēto dzīvi esiet laipni aicināti iet tālāk lielajos interneta plašumos.

bet ja par kukaiņu viesnīcām - nu neviens kukaini nepiespiež dzīvot tur, kur tam nav piemērota vide. un kukaiņi, mīlīt, ir lielākā dzīvnieku grupa pasaulē, irši un lapsenes tikai viena maza daļiņa no visa

Posted by: iokaste ([info]iokaste)
Posted at: 9. Septembris 2018, 09:49

es rakstīju par to, ka vajag respektēt kaimiņus. tev taču arī nepatiktu, ka viens kaimiņš visu laiku rūcinātu moci, barotu vārnas vai klausītos popsu. tāpat ir ar kukaiņiem un kaķiem - nedari otram to, ko negribi, lai tev dara.

Man blakus dzīvo penšu pāris ar diviem suņiem. Karstā vasarā pa nakti nevar turēt logu vaļā, jo tie suņi rej un gaudo. paši penši puskurli un viņiem bail, ka apzags. dēļ šīs situācijam man tēma svarīga. un, protams, es varu pārvākties dzīvot citur, bet man tas nešķiet pareizais risinājums.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 9. Septembris 2018, 10:10

kāds šeit sakars ar kaķiem?
atkārtoju vēlreiz - kukaiņu viesnīcas nav tikai lapsenēm un iršiem, tie pietiekoši labi tiek galā ar namiņu atrašanu. kukaiņi ir arī spīļastes, zirnekļi, bizbizmārītes, dažādas vaboles u.tml. kas ir nozīmīga biotopa daļa un sterilajos dārzos tiem nav kur dzīvot, kukaiņu daudzums samazinās. jā, daļa no tiem ir kaitēkļi, bet tieši kukaiņi apputeksnē ziedus, augus un kokus. tieši kukaiņi ir ļoti svarīga dabas sastāvdaļa un ne tikai varžu, putnu u.c. ēdienkartes ziņā. lai kā mums tas reizēm nepatiktu, cilvēks varbūt skaitās radības kronis, bet ir tikai viena neliela daļa no dzīvās dabas. es ceru, ka tu ieguglēsi un apskatīsies, tikai tad, protams, jāatmet uzstādījums par to cik šis viss ir nepareizi, kaitnieciski, traucējoši u.tml.

un sorrī, bet kaimiņu jautājums tev jārisina pašam. tev traucē, tu arī risini. pārvākšanās vai dzīvnieku iemidzināšana nav vienīgie risinājumi starp citu

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 10. Septembris 2018, 10:30

Paga, sākotnējais posts tomēr bija gan par iršiem. Kas Latvijā nav nemaz tik reti un izraisa konkrētas anafilaktiskas reakcijas un, ja uzturās blīvi apdzīvotās vietās, garantē tur augošajiem bērniem naidu pret kukaiņiem uz ilgu laiku. Jo īpaši, ja kādreiz iekož. Viesnīciņas ir forši, bet biš nostāk no cilvēkiem pls.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 10. Septembris 2018, 10:50

tā, bet kur ir teikts, ka es to viesnīcu tieši iršiem un lapsenēm?! var taču taisīt tādu, kur tiem nepatiks. viņiem nepatiks, viņi pārvāksies dzīvot tur, kur tiem patiks. ir taču arī kukaiņi kam patīk ēnainas vietas. vai mitras. bez koksnes. kaut vai puķupodā māla lauskas zirnekļiem, spīļastēm vai polārajām mitrenēm

jā, ieraksta sākumā bija par iršiem. jā, tālāk bija par kukaiņu viesnīcu. nē, tā nebija paredzēta ekskluzīva viesnīca tieši iršiem daudzdzīvokļu mājas balkonā (lasi - penthauss-nāves lamatas nevainīgiem alerģiskiem kaimiņiem lai mirst no anafilaktiskā šoka)

Posted by: crescendo ([info]crescendo)
Posted at: 10. Septembris 2018, 11:09

Konteksts. 'aww beigtie irši' + 'es gan uztaisīšu kukaiņu viesnīcu' lasās akurāt kā kukaiņu viesnīca primāri iršiem. Tikai normāli, ka cilvēkus, kam varbūt jau no lapsenēm bail, tāds konteksts uzvelk izteikti - un tiešām izskatās pēc 'pī kaķtante'. Savukārt pret tauriņiem dzīvojamā teritorijā nez vai kādam ir milzu aizspriedumi.

Mums kvartālā ainavkopēji ir ietaisījuši tauriņdobes (kas arī dažādu izmēru kamenes piesaista, šķiet, pat vairāk kā taureņus), bet rēķinos parādās 'lapseņu iznīcināšana balkonos'. Viens otru neizslēdz.

Smukas kukaiņviesnīciņas tagad Depo arī tirgo starp citu.

Posted by: porcelāna lellīte ([info]neraate)
Posted at: 10. Septembris 2018, 12:09

viena lieta ir uzvilkties, pavisam cita uzreiz krist krāgā ar ad hominem un absurdiem apvainojumiem. īpaši ja var vnk pajautāt un precizēt vai iršiem

lapsenes balkonos piesaista arī dobes kastēs, mūsu rajonā tādas ir apmēram 1/7 daļai dzīvokļu. vēl vairāk šos visus piesaista ievārījumu vārīšana. jā, tikai sezonā

žēl, izskatās, ka ciba arvien vairāk sāk līdzināties amerikāņu juridiskajiem dokumentiem, kur pirms tiec līdz lietas būtībai sīki un smalki jāatrunā visi apstākļi lai tikai kāds ko nepadomātu (man ir mazi bērni, tie tādi būs kādu laiku, ja ir zināms, ka ir kukaiņi, pret kuriem lielai daļai populācijas ir iespējama alerģiska reakcija, tad nu būtu tikai normāli to novietot vietā, kur tā netraucē citiem kaimiņiem. jā arī tajos 600 tādu var atrast nomaļā stūrīti, šķūnim otrā pusē,pie garažas, komposta kaudzes lai arī kaimiņiem netraucē un nebrūk virsū nabaga nevainīgiem garāmgājējiem. un nē, es arī pirms pirmā komentāra tā domāju, jo manuprāt tas tiešām ir pašsaprotami)

Posted by: Spītniece ([info]ocher)
Posted at: 12. Septembris 2018, 12:07

+1

9 Lasīt komentārus piebilst