Namtar ([info]namtar) rakstīja,
@ 2004-02-11 16:06:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Par veseliem zobiem
Nesen atpakaļ cilvēki apjautājās ko lai dara ar zobiem, lai tie būtu veseli, nesāpētu, necaurumotos un nebūtu dzelteni. Man uzreiz neienāca prātā kas tur par vainu, bet nu es esmu nonācis pie secinājuma. Un zobubirstes var turpmāk vispār izmest ārā, vairāk nevajadzēs. Nelaime ir citā vietā. Redz, kad tas Kungs radija tādu jocīgu radjiumu kā cilveks, nezin kapēc, viņš tam deva visādus instrumentus pielāgotus tieši tādai videi, kādā viņš dzīvo. Un zobu komplektu izsniedza tieši tādai barībai, kas uz to laiku bija paredzēta cilvēka lietošanai. Cilvēks gan protams lēnām piedalijās evolūcijas procesā, pazaudēja kupri, atmeta pirkstiņstaigāšanu, iemācijās precīzijtvērienu, kas atļāva labāk izmantot instrumentus. Un nezin kapēc atklāja arī uguni. Un pats nejēdzīgākais, sāka to izmantot ne tikai lai būtu siltums(iespējams kā rezultātā viņš pazaudēja spalvas, vismaz daļēji:), bet arī lai apceptu gaļu un saknītes. Un ko nozīmē apcepta gaļa un citi produkti? Tie paliek mīkstāki un vieglāk sakošļājami. Mums protams nav bebru zobi kurus lai nesamaitātu, kustonītim vislaik jāgrauž nost koki, bet mums ir zobi kas paredzēti lai pluinītu jēlu gaļu un cietas saknītes. Un protams pie relatīvas bezdarbības tie mīl maitāties. Bet tas vel nav viss. Protams ka ēdienu atliekas pūdē kopā zobus, tāpēc zobu birstes izgudrojums ap kādu 17.gs. bija tīri pozitīvs, bet pavisam negatīvs ir tas, ka ēdienus ap rūpniecības revolūcijas sākumu 19.gs. sāka visādi upgradēt, iekrāsot un visādi citādi sagatavot. Protams ka ēdienu krāsvielas ne tikai iekrāso ēdienu, bet arī zobus.( un tur galvenais nav tabaka un zobu nemazgāšana) Pie tam tiem, kuri pamanijās padzīvot arī padomju laikā, zobi parasti ir sūdīgāki, jo vismaz 80os gados ar svaigu gaļu ko paplēst bija lielas problēmas, es dabūju labākajā gadijumā ieēst cīsiņus, bet tos ēdot zobi diezko nenoslogojas, līdz ar to man līdz 13 gadu vecumam jau bija izveidojušies krietni daudz cauru zobu. Tagad kad es diezgan bieži pamanos ieēst kādu steiku, vai papluinīt kādu pusjēlu šķiņķīti, mani zobi tālāk neturpina bojāties, saglabājot diezgan apmierinošu kondīciju.
Tātad ieteikumi -
Gatavojiet paši ēdienu no pašu kautas cūkas:)
Mīlat steiku, vai arī pierodat pie jēlas gaļas.
Neēdat izgudrotus ēdienus kas nav dabiski - saldumi, desa, kola

Vai arī darat kā es - eh gan jau izturēs kādu laiciņu vel, galvenais ka garšīgi un gan jau izgudros plastmasas protēzes kas necaurumojas un visu laiku ir baltas.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


(Anonīms)
2004-02-11 17:11 (saite)
Es, protams, neesmu speciālists, bet domāju, ka gadījumā ar gaļu vaina tik daudz cepšanā, bet gan sasmalcināšanā un draņķībās, ko gaļai liek klāt. Toties ar jēlu gaļu mūsdienās var tikt pie parazītiem. :) Tiesa gan, namtaram, kas, kā viņš ir teicis, esot tikpat kā dakteris, tai nevajadzētu būt problēmai. Starp citu, vai namtars - dakteris nav speciālists arī zobārstniecībā? :)

-->Qued

(Atbildēt uz šo)


(Anonīms)
2004-02-11 18:01 (saite)
* Nevajag ēst saldumus(pac agrāk staigāju ar piestūķētu pilnu muti) un grauzu tā, ka krakšķēja gan zobi gan konfektes - "Bārbeles" saucās, kā iedeva naudu, tā 2 paciņas dienā.
* Vajag grauzt burkānus - tā sacīja mana mutere. Tiesa gan, neatceros vai tas bija zobiem, redzes vai atmiņas uzlabošanai... ;)

Bet ja nopietni, tad kaut kur lasīju, ka agrāk eskimosiem(tas stāsts bija par Grenlandi) bija labi zobi(ēda viņi skābētus roņus un zivis ar), bet kā uzlabojās dzīves līmenis un sāka vest visus fasētos ēdienus no lielās zemes(Dānijas), tā sāka parādīties caurumi.

Sv. G

(Atbildēt uz šo)

zobi ir ļoti intīma lieta
[info]amalija
2004-02-11 22:41 (saite)
Vai citādi šis pamācošais un visādi citādi jaukais gabals būtu anonīmi jākomentē?

Tā jau ir - nepatīk man ar tie bez zobiem:((

(Atbildēt uz šo)


[info]h2o
2004-02-12 20:06 (saite)
tikko kaartiigi pakoschljaaju steiku, bet diezvai tas manus zobus glaabs, jo esmu neglaabjama saldummiile ;)

paaris meeneschus atpakalj man ar radaas doma par taam proteezeem..bet manaa gadiijumaa paljauschanaas uz naakotnes idejaam vareetu buut vnk eerta izvairiischanaas no atbildiibas :))

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?