myrothamne ([info]myrothamne) rakstīja,
@ 2022-08-24 20:55:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Islande, recenzija


Ievads

Islandē ar ceļabiedru bijām pirmoreiz. Apbraucām salu pretēji pulksteņrādītāja virzienam 2 personu kemperī ar matraci. Pavadījām Islandē 11 naktis dažādos kempingos - kas nu bija tuvāk, lētāk un ar slavinošākām atsauksmēm. Reikjavīkas kempings bija vienīgais, kuru bija vērts rezervēt, jo tā ir, iespējams, lētākā naktsmītne pilsētā un atrodas tuvu centram. Jāpiebilst, ka Islandē ir aizliegts nakšņot ceļmalā, stāvvietās u.c. vietās, kas nav kempingi. Cena bija no 0 ISK (Islandes kronām) līdz 5800 ISK par vienu automašīnas vai telts vietu vai 1250-2000 ISK par vienu personu. Ceļojuma laikā 2022. gada vasarā 1000 ISK bija 7.13 eiro. Degvielas (benzīna) cena par vienu litru bija ap 330 ISK (2.36 EUR).

Ceļojuma maršrutu izveidojām, balstoties uz informāciju un idejām, ko atradām Reddit, kā arī spontāni, pamanot intriģējošus apskates objektus kartē un pa logu. Slinkuma dēļ lielākā daļa vietvārdu šajā ierakstā būs islandiešu valodā.

Apskates objekti - lielākā sajūsma

+ Reykjanes pussala:

++ Valahnúkamöl - dramatiska okeāna piekraste ar viļņiem, klintīm, bāku, sarkaniem sintezatoriem un pieminekli dižajam alkam. Netālu atrodas Gunnuhver karstie avoti. Man Islandē patika visi redzētie karstie avoti - man tie liekas maģiski un krāšņi.
++ Meradalir vulkāna izvirdums. Izvēlējāmies īsāko un vieglāko maršrutu, vienā virzienā mierīgā gaitā bija jāiet 1 h 35 min. Ļoti daudz tūristu, jo ne katru dienu bija tik laba redzamība un pareizais vēja virziens. Vulkāna takai tuvākajā stāvvietā neilgi pirms 9 rītā jau tikpat kā vairs nebija nevienas vietas, kur atstāt auto. Lai gan mēs sākumā nemaz nebijām plānojuši doties uz vulkānu, iespēja bija pārāk laba, lai to neizmantotu. Ieraugot vulkāna izvirdumu, es teicu "wow".
++ Seltún karstie avoti, kā arī Kleifarvatn - skats uz gleznainu ezeru.

+ "Golden Circle" un apkaime - maršruts ar populāriem tūristu objektiem

++ Grábrók - interesanti, labiekārtoti krāteri. Uzkāpjot paveras tāda ainava, kādas mēdz likt uz puzlēm.
++ Kerið krāšņs vulkāna krāters ar zilu ūdeni. Man gan arī visi pārējie krāteri likās interesanti.
++ Geysir geizeri un karstie avoti. Gleznaina vieta, var uzkāpt kalnā un vērot, kā gaisā šaujas Strokkur geizers. Geizerus redzējām pirmoreiz.
++ Gullfoss - viens no Islandes varenākajiem ūdenskritumiem.
++ Gjáin - pirmais no daudziem bazaltu ūdenskritumiem, ko redzējām. Maz tūristu. Ainavisks un patīkams pārgājiens līdz maģiskajai, nedaudz slēptajai vietai, kur skatam atklājas Gjáin ūdenskritums. Pa ceļam var apskatīt senas ēkas rekonstrukciju Stöng.
++ Hraunfossar, Barnafossar - dinamiski, populāri ūdenskritumi ar labiekārtotām takām, no kurām tos var aplūkot.
++ Surtshellir - lavas ala ar divām ieejām, kuru var izstaigāt par brīvu. Mēs gan negājām cauri visai alai, bet tikai ielīdām, pastaigājām un līdām ārā, tad aizgājām uz otru ieeju un atkārtojām. Bet, ja esi drosmīgāks un tev ir gana labs lukturis, vari arī iziet cauri. Pastaiga pa virszemi arī bija atmosfēriska, vērojot caurumus, kas ved pazemē. Daļa no Surtshellir maģijas noteikti bija tūristu trūkums šajā vietā.

+ Vīka, Hofa

++ Seljalandsfoss - majestātisks ūdenskritums, kuram var apiet apkārt. Blakus atrodas arī Gljúfrafoss - stāvs, noslēpumains ūdenskritums ēnainā alā. Ļoti tūristīga, bet arī iespaidīga vieta.
++ Skógafoss - dramatisks, augsts ūdenskritums. Var apskatīt no apakšas un augšas. Uzkāpjot augšā, var vēl tālu staigāt gar upi un baudīt majestātiskas dabas ainavas. Netālu atrodas arī Kvernufoss - mazāk populārs, taču pievilcīgs ūdenskritums ar mežonīgāku noskaņu.
++ Dyrhólaey bāka - šeit var pavadīt ļoti daudz laika, baudot sirreālo ainavu ar pludmali rietumos un vērojot putnus. Austrumos savukārt sajūsminājāmies par Reynisfjara melno smilšu pludmali, kur atrodas varena bazaltu ala. Abās vietās bija redzami daudzi Atlantijas tuklīši. Jāpiebilst, ka vislabākie laiki tuklīšu vērošanai esot līdz 10 no rīta vai ap 20-22 vakarā. Mani aizrāva arī skats no tuvējās Loftsalahellir alas.
++ Skaftafell dabas parks - šeit pavadījām pāris stundas. Bija aizraujoši pieiet tuvumā Skaftafell ledājam un uzkāpt apskatīt bazaltu ūdenskritumu Svartifoss.
++ Múlagljúfur kanjons - otrs iespaidīgākais pārgājiens Islandē uzreiz pēc vulkāna. Vienā virzienā bija jāiet ap 1h, taču viegli nebija, jo gandrīz visu laiku jākāpj kalnā. Stāvuma dēļ arī kāpiens lejup bija pārbaudījums. Neticams skats no augstākās virsotnes. Lai gan maršruts nebija no vieglajiem, tūristus tas nebiedēja. No kāda cita apmeklētāja noskaidrojām, ka arī viņš (tāpat kā mēs) uzzinājis par šo kanjonu no YouTube.
++ Jökulsárlón ezers un dimantu pludmale, kur ledāja gabaliņi tiek izskaloti melnajās smiltīs. Majestātiska vieta ar skatu uz varenu ledāju. Ļoti daudz roņu, putnu un tūristu. Nomierinoši vērot, kā ledus gabali plūst jūrā.

+ Islandes austrumi

++ Stokksnes - interesanta pludmale ar skatu uz kalniem, melni kāpu pauguri apauguši ar spilgti zaļiem zāles stiebriem. Pludmalē atrodas arī NATO radars. Tepat var apskatīt arī kādas filmas uzņemšanas laukumu ar dekorācijām - vikingu laika lauku sētu, kuģi, vaļa mugurkaula soliņu utt. Filma gan tā arī netapa.
++ Litlanesfoss bazaltu ūdenskritums, netālu arī svītrainais Hengifoss ūdenskritums.
++ Innra Hvannagil - interesanta, ne pārāk populāra upes ieleja starp krāsainiem kalniem. Nolēmām to apmeklēt šīs ekskursijas vietā, jo tā ir daudz ātrāk izstaigājama un pieejama bez 4x4 braucamā.
++ Hafnarhólmi - rāma piekraste Islandes austrumos, izcili piemērota tuklīšu vērošanai.
++ Stuðlagil kanjons - unikāls bazalta kanjons ar zilu ūdeni. Devāmies nelielā pārgājienā, lai nokāptu lejā kanjonā un apskatītu to no apakšas. Arī šī vieta ir ļoti iecienīta.

+ Islandes ziemeļi

++ Dettifoss - šis esot 2. spēcīgākais ūdenskritums Eiropā. Iespaidīgs skats. Turpat atrodas arī Selfoss ūdenskritums. Populāra tūristu vieta.
++ Mývatn ezera apkaime. Mīļākais objekts bija Dimmuborgir lavas lauki. Islandes Disnejlenda. Vieta, kur atgriezties. Neticama ainava, staigājot pa mazām taciņām starp lieliem lavas veidojumiem. Uzkāpām arī Námafjall kalna virsotnē pie Hverir karstajiem avotiem. Ilgi staigājām un baudījām neikdienišķo ainavu. Jāpiemin arī Hverfjall vulkāna krāters. Šķiet, lielākais no krāteriem, ko apriņķoju Islandē. Iespaidīgs skats uz Mývatn ezeru. Apskatījām arī Krafla vulkāna krāteru, kas gan bija mazāks, toties ar zilu ūdens aci centrā.
++ Akureyri botāniskais dārzs - bezmaksas botāniskais dārzs. Iekopta pastaigu vieta, kur var iepazīt dažādus augus. Mierīgi, maz tūristu.
++ Hvitserkur - skaista pastaigu pludmale ar interesantas formas akmeni ūdenī un nelielu ūdenskritumu piekrastē.
++ Þrístapar - vieta, kur Islandē tika veikts pēdējais nāvessods. Vides objekts un pastaiga atklāj, kā tas notika. Lai gan sākumā šis pieturas punkts neizskatījās sevišķi daudzsološs, bija aizraujoši staigāt pa teritoriju un soli pa solim šķetināt šo vēstures pavedienu.

+ Snæfellsnes pussala

++ Rauðfeldsgjá grava - grava lielā klintī, kur var ielīst. Piedzīvojums.
++ Arnarstapi - simpātiska piekraste ar dabas veidotiem akmens tiltiem, bazaltiem. No augšas paveras skaists skats uz apkārtējo pussalu. Daudz putnu un tūristu. Ļoti fotogēniska apbūve.
++ Djúpalónssandur - melno smilšu pludmale ar izklaidējoši izglītojošiem stāstiem par vēsturi un interesantiem akmeņiem.
++ Súgandisey salas bāka - jauks skatiņš uz jūru un simpātisko Stykkishólmur ostas pilsētiņu ar krāsainām mājām.

+ Reikjavīka

++ Perlan muzejs - dārgs un drūms muzejs, bet nenoliedzami atstāja iespaidu. Ok ledāja gabaliņš (RIP) salauza manu sirdi. No muzeja jumta paveras labs skats. Ieradāmies no paša rīta, bet tāpat jau bija pilns ar tūristiem.
++ Hallgrimskirkja - skaista baznīca, dzīvē šķita iespaidīgāka nekā bildēs. Patika pastaigāt pa smalkajām ieliņām uz DR no baznīcas, redzējām tur vairākus kaķus.
++ Reikjavīkas mākslas muzejs (Hafnarhús) - milzīga izstāde ar Erró darbiem. Tajā dienā, kad mēs tur bijām, tieši bija bezmaksas ieeja. Pārbāzts.
++ Kino Bíó Paradís - neliels, omulīgs kino ar jauku kafejnīcu un interesantu filmu izvēli, tostarp tur varēja noskatīties arī vismaz divas islandiešu filmas. Vienmēr patīk ārzemēs aiziet uz kino.
++ Þúfa - amizants mākslas objekts, no kura paveras labs skats uz pilsētu. Bijām tur svētdienas rītā, kad viss ostas rajons bija kluss un mierīgs.
++ Patika arī islandiešu tēlnieka Einar Jónsson skulptūru dārzs (muzejā nebijām) un tēlnieka Ásmundur Sveinsson skulptūru muzejs un dārzs. Abās vietās bija ļoti mierīgi, varbūt tāpēc, ka svētdiena.

Apskates objekti - lielākā vilšanās

+ Hellisheiði ON spēkstacijas muzejs - biļete gan nebija sevišķi dārga (pērkot internetā, 1791 ISK), taču muzejā bija pamaz eksponātu, tie nebija sevišķi aizraujoši, audiogida stāstījums likās pārāk vienkāršs un virspusējs. Bija iespēja paskatīties uz spēkstacijas turbīnām.
+ Grjótagjá - diezgan neinteresanta, maza ala, daudz tūristu. Izskatījās arī bīstami.
+ Kirkjufell, Kirkjufellsfoss - gaidījām ko vairāk. Varbūt jau bijām pārāk daudz apskatījuši, kad beidzot līdz turienei nonācām. Bet ceļojuma beigās jau garlaikoja visi objekti, kas nebija "wow".

Citi komentāri un padomi, apceļojot Islandi vasarā

+ Vasarā Islandē ilgi ir gaišs, vienas dienas laikā var apskatīt daudz. Dabas objektus var apskatīt visu dienu, daudzviet arī stāvvieta ir par brīvu. Reikjavīku ar auto ir izdevīgi apmeklēt nedēļas nogalē, jo sestdien pēc 16.00 un svētdien visu dienu daudzviet var stāvēt par brīvu (info par stāvvietām var atrast parka.is lietotnē). Ja nepatīk tūristu pūļi, populārākos objektus labāk apskatīt no rīta vai vakarā, tad arī būs vieglāk atrast stāvvietu un nebūs ilgi jāstāv wc rindās. Jāpiebilst, ka pat salīdzinoši populārās tūristu vietās ne vienmēr ir wc, savukārt dabā nokārtoties nav atļauts.
+ Ja nemēdzat sauļoties, iesaku uz sejas lietot pretiedeguma krēmu. Pat tad, ja šķiet apmācies un ir tikai 10 grādi. Arī saulesbrilles var būt noderīgas - sevišķi stiprā vējā, kad acīs pūš smiltis, lietu utt.
+ Ceļojuma laikā ir vērts sekot līdzi laika prognozei, piemēram, portālā vedur.is. Pāris dienas mēs pieredzējām dzelteno brīdinājumu stipra vēja dēļ. Lai gan mēs pat neatradāmies brīdinājuma teritorijā, arī citviet vējš bija tik stiprs, ka bija grūti pārvietoties un nolēmām piebremzēt ar dienas plāniem. Vējš rada risku arī tiem, kas brauc lielos treileros vai guļ teltī uz automašīnas jumta. Kāpjot auto vai ārā no tā, jāpietur durvis, jo tās var izlauzt vējš.
+ Noderīgs padoms, apmeklējot slapjas vietas (sausā laikā): vispirms dodieties uz vietu, kur apšļakstīsieties vai saslapināsieties visvairāk, piemēram, uz skatu laukumu ūdenskrituma apakšā. Pēc tam dodieties apskatīt sausākus objektus. Tā jūs pastaigas laikā vismaz daļēji nožūsiet. Lietussargu Islandē neiesaka lietot stiprā vēja dēļ. Ja negribas pārģērbties, noslaucīt slapjās drēbes pirms kāpšanas mašīnā var arī ar dvieli.
+ Cimdi ir noderīgi ne tikai siltumam, bet arī lai komfortablāk pieķertos un atbalstītos pret akmeņiem tādās vietās kā Gljúfrafoss, Rauðfeldsgjá, kāpjot kalnos u.tml.
+ Braucot auto, izmantojām šādu ūdens sildīšanas spirāli, lai pagatavotu tēju un sausās zupiņas. Komplektā ar nomas auto bija arī gāzes plītiņa, taču bijām pārāk slinki, lai to izmantotu. Ceļojuma laikā 3x iepirkāmies lētajos pārtikas lielveikalos (Krónan, Bonus, Netto), 2 cilvēku pabarošanai kopā iztērējām ~250 eiro. Pārsvarā ēdām ceļā, kas ļāva ietaupīt laiku. Papildus sausajām zupiņām ēdām maizi, banānus, konservētas pupas un zivis, kā arī centāmies nogaršot maksimāli daudz vietējo našķu un uzkodu.
+ Visā Islandē bija ļoti garšīgs krāna ūdens. Mums bija 4 pudeles (kopā 4.5 L), ko tukšojām/pildījām pa ceļam.
+ Taupības nolūkos lielāko daļu pārgājienu aprīkojuma aizņēmāmies vai lēti iegādājāmies Decathlon un Andelē Mandelē.
+ Ceļojumā ļoti noderēja šāds mikrošķiedras dvielis. Izmantojām to pēc dušas, aizsvīdušā vējstikla noslaucīšanai utt. 12 dienās mums pietika ar vienu šādu dvieli uz diviem cilvēkiem.
+ Tā kā daudzi cilvēki internetā sūdzējās par insektu uzbrukumiem Islandē, iegādājāmies tīklus, ko pavilkt virs vai zem cepures. Mums tīkla valkāšana likās apnicīgāka par insektu uzbrukumiem. Vienlaikus tīkli ir gana lēti, viegli un kompakti, lai tos varētu paņemt līdzi kabatā, ja nu tiešām noder.
+ Vasarā jāpiesargās no aitām, jo tās brīvi klejo pat nomaļās vietās (izņemot ledājus) un var negaidīti sākt skriet pāri ceļam. Ja aitas ir redzamas abās ceļa pusēs, tad ir liels risks, ka aitas vienā pusē šķērsos ceļu, lai pievienotos aitām otrā pusē.
+ Ceļojumā ļoti noderēja binoklis, kas ļāva vērot vulkāna izvirdumu, putnus un tālas ainavas, stāvot kalna galotnē. Turklāt binokli var izmantot, lai uzņemtu attālu objektu foto un video, pieliekot viedtālruņa kameru pie binokļa. Mums bija arī viedtālruņa teleobjektīvs, taču binoklis ļāva panākt ievērojamāku palielinājumu.
+ Ceļojumā ļoti noderēja arī līdzpaņemtais saliekamais multifunkcionālais nazis un izolācijas lenta.
+ Iesaku paņemt līdzi maksimāli daudz medikamentu. Mums pusi ceļojuma bija covid un ļoti noderēja tādi produkti kā ibumetīns, strepsils, c vitamīns un aspirīns. Laukos un kalnos var būt sarežģīti atrast aptieku. Piem., viena no aptiekām, kas mums bija pa ceļam, otrdienās nestrādāja, taču mēs tai braucām garām tieši otrdienā.
+ Mums līdzi bija arī ausu aizbāžņi un miega maskas, kas ļāva labāk izgulēties. Kopumā Islandes kempingi likās klusi un mierīgi, skaļas ballītes nepieredzējām. Naktīs visvairāk traucēja aukstums, sevišķi pārsala deguni, jo visu pārējo nosedza guļammaiss, šalle un cepure. Tikai Islandē atklāju, ka guļammaisam var savilkt ciet augšgalu, lai siltums neiet ārā, jo iepriekš nemaz nebija sanācis gulēt tik stindzinošos apstākļos.
+ Mums komplektā ar nomas mašīnu bija bezvadu internets, kas darbojās diezgan labi, protams, izņemot nomaļākus kalnus un laukus. Internets ļoti noderēja, apmaksājot stāvvietas un kempingus un meklējot naktsmītnes un informāciju par veikalu darba laikiem, DUS, apskates objektiem utt.
+ Skaidra nauda Islandē mums noderēja tikai trīs vietās: publiskajās tualetēs (var maksāt arī ar karti, bet vienā no tualetēm mums izdevās apmaksāt tikai ar monētām), vienā no kempingu dušām (lai tās darbotos, tajās jāiemet 100 ISK monētas) un nakšņojot Mosskogar kempingā, kurā gan varēja samaksāt arī ar eiro. Tāpēc mēs lidostā izņēmām 5000 ISK skaidrā naudā. Mums likās interesanti redzēt dzīvē islandiešu banknotes un monētas un pievienot tās mūsu valūtu kolekcijai.
+ Pirms prombraukšanas lidostā var iesniegt čekus par precēm, kuras izved no Islandes, un atgūt PVN (~13%). Katra čeka kopsummai jābūt vismaz 6000 ISK. Vienā no suvenīru veikaliem pārdevējs pats piedāvāja un iedeva anketu, kas jāaizpilda, dodoties uz lidostu. Tā kā Islandē cenas ir diezgan augstas, arī mēs izmantojām šo iespēju. Taupīgie latvieši ievēroja, ka lidostas tax free veikalā vairāki suvenīri bija lētāki, nekā bijām atraduši jebkur citur Islandē, pat neņemot vērā teorētisko iespēju atgūt 13%.

Nobeigums

Pārsteidzošais ceļojuma noslēgums: pirmo reizi, atgriežoties Latvijā no ārzemēm, bija sajūta kā ierodoties eksotiskā kūrortā. Lai gan bija žēl teikt ardievas skaistajai Islandei, izkāpt no lidmašīnas 22 vakarā bez šalles, cepures un mēteļa bija lieliski.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aborigens
2022-08-24 22:55 (saite)
paldies, tieši domāju doties kaut kad pārredzamā nākotnē

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]myrothamne
2022-08-24 23:20 (saite)
Noteikti ir vērts aizbraukt, galvenais saģērbties atbilstoši laikapstākļiem (vai arī norūdīties) (:

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?