mugursoma ([info]mugursoma) rakstīja,
@ 2010-10-26 19:06:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
"Psihe" 1933/4
Saruna ar Edisona garu

Doktora Millers Hetčinsons, Edisona galvenais inženieris un viņa ilggadīgais draugs un līdzdarbinieks, kā izrādās, sarunājies ar viņpasauli un arī bieži ar nelaiķi izgudrotāju. Uzstājoties angļu-amerikāņu žurnālistu dinejā Parīze, Hetčinsons izstāstīja sekojošo:

Apmēram gadu atpakaļ es biju ieaicināts viesībās pie mana drauga Dūrai, "Ekvitabl Trest" priekšsēdētāja, kur apmetos viņa dzīvoklī zem debesskrāpja jumta. Dūrai interesējās par spiritismu. Kādā vakarā atradāmies viņa viesistabā. Durvis bija aizslēgtas un uguns nodzēstas. Istabā bez manis atradās mēdijs, tiesneša Tafta meita un saimnieks ar kundzi. Es izdzirdu Edisona balsi. Mans nelaiķis draugs man sacīja: „Tā tad, Hetč, man pēc nāves nācās pārskatīt visus manus uzskatus par dzīvi. Es atrodos otrpus upes, un tagad vēl nezinu, kur došos tālāk.”
Tālāk starp mums sākās domu maiņa par dažādiem zinātniskiem jautājumiem. Edisons deva dažus vērtīgus norādījumus par jauniem līdzekļiem satiksmē ar viņpasauli. Kad es viņu jautāju — priekš kam mūsu sarunās vajadzēja starpnieku mēdija personā, Edisons man paskaidroji, ka mēdijs spiritismā spēlē tādu pašu lomu, kā spīdošs ekrāns priekš X-stariem : bez ekrāna ar minēto staru palīdzību neko nevar redzēt.
Pats es — zinātnieks un tāpēc pilnīgi dabīgi esmu liels skeptiķis, Hetčinsons sacīja, vispirms es domāju, ka esmu kļuvis vai nu hipnoza jeb muļķīgu joku upuris. Tamdēļ pēc pārtraukuma, no Edisona paša laboratorijas, es atnesu pašrakstāmu aparātu un novietoju sev blakām. Tanī mirklī, kad es atkal izdzirdu sava lielā drauga balsi, es laidu aparātam darboties. Kad aizdedzināja uguni, es uzliku plati uz gramofonu Tā bija Edisona balss, gluži tāda pati, kāda bija dzīvam. Viņš uz plati atkārtoja visu to, ko es dzirdēju seansa laikā.
Es atkārtoju, ka esmu liels skeptiķis un katru savu soli pārbaudu. Drīzā laikā es atgriezīšos Nev-Jorkā un tur pats sava dzīvoklī, zem ekspertu uzraudzības, kurus es pieaicināšu atkal sarunāšos ar Edisonu. Es vienojos ar „Istman-Kodak” kompāniju, ka seansa laikā ar infrasarkano staru palīdzību notiks nepārtraukti uzņēmumi, visam kas norisināsies tumšā istabā. Minētā kompānija izdarīs sarunu automātisku uzrakstīšanu ar saviem visjaunākiem aparātiem.
Hetčinsons ir pazīstamais izgudrotājs. Sevišķi pazīstami viņa divi aparāti. Viens priekš automobiļu un lidmašīnu motoru dedzināmā materiāla patēriņa automātiskas kontroles, otrs priekš katras fotogrāfijas palielināšanas 300 reizes. Hetčinsons pats ir liels fotogrāfiju mīļotājs, viņš lieto aparātu, kurš ir sērkociņu kastītes lielumā, kurā ietilpst spolīte priekš tūkstoš uzņēmumiem, katrs 9/12 milimetru lielumā.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]aleja
2010-10-26 19:25 (saite)
kas tas par frīkainu tulkojumu?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]mugursoma
2010-10-26 19:31 (saite)
Orģinālvaloda ar skanēšanas procesā pieļautiem zaudējumiem :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]divi_g
2010-10-26 19:42 (saite)
Fotoaparāta apraksts vieš uzticību :)

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?