Šugā faiv
 
31.-Maijs-2022 07:17 pm
Dažreiz kāds jautā -- kas bija tavs lielākais kultūršoks Japānā?

Nav jau tā, ka Japāna būtu Āzijas kontrastu valsts, kukaiņus neviens neēd (labi, ēd, bet tā ir eksotika), nekādu īpaši neparastu tradīciju arī nav.
Bet ir viena lieta, kura mani katru reizi šokē līdz dvēseles dziļumiem. Tā, ka uz brīdi sāku šaubīties vai vispāri dzīvoju tādu pašu cilvēku vidū. Nepolitkorekti, bet ir tas, kas ir.

Laikam, ir diezgan labi zināms fakts, ka lielkorporācijās daudzi cilvēki strādā uz mūžu un nomirstot lielkorporācija jau ir sagatavojusi kapiņu ar lielkorporācijas vārdu un zīmolu, lai ir piederība korporācijai arī ārpasaulē.
Bet tas nebija kultūršoks, tas bija tikai ievads.

Dažreiz darba pārtijā sarunājies ar kādiem jauniem cilvēkiem. Piemēram, kāda jaunkundze no citas nodaļas. Apsēžas blakus, jūs pavadāt kopā lielisku vakaru, tik daudz par ko parunāt, tik interesanti un jautri.
Nākamajā dienā satiekot viņu darbā saki jaunai paziņai draudzīgu čau un dabū sausu labdienu atpakaļ. Nekad, nekādu sarunu darba vietā, pilnīga nulle.
Un tad tā jaunkundze aiziet no darba, uzraksta messendžerā, ķip, kā iet, kas jauns, satiekamies, tā un šitā. Jo ko nu, tagad jau darbs ir cits, var arī parunāt.

Vai, piemēram, strādā ar kādu Tanakas kungu pie viena projekta. Vairākus gadus strādā. Pārvari kopā grūtības, ej kopā pusdienās, saņem kopā laurus. Tanakas kungs ir uzticams, draudzīgs un patīkams cilvēks.
Tad projekts dabiski beidzas un Tanakas kungs aiziet uz citu nodaļu. Tad kādu dienu sanāk sarakstīties ar Tanakas kungu atkal un viņš ir lakonisks, sauss un draudīgs. Ne mazākās vēsmas no bijušās brālības. Hej, Tanaka, vai tu atceries kā mēs ar tevi divus gadus nomocīdamies saņēmām balvas un tad vēl divus vakarus svinējām? Jā, tas viss bija, bet tagad Tanakam ir cits amats.

Tieši šis man bija un paliek lielākais kultūršoks. Kad Tu un es, mēs runājam, ja mēs viens otram patīkam, tad tas ir tāpēc, ka mēs viens otram patīkam, nevis mūsu firmām ir labas attiecības. Tas nozīmē arī to, ka ārpus darba attiecībām mums būs par ko parunāt. Vai, piemēram, ja mēs darbā neko daudz nesatiekam tad, droši vien, esam savādāk uzbūvēti un nav nekādas jēgas meklēt kontaktu ārpus darbavietas. Bet nē, tā tas Japānā nedarbojas...

No citas puses, ir arī patīkami izņēmumi, bet tāpēc tie ir izņēmumi, jo tendence ir cita.
Comments 
31.-Maijs-2022 01:36 pm
a kamā tas sakņojas? militārismā? aristrokrātijā? šovinismā un tamlīdzīgi?

no kaut kurienes jau tās saknes aug.

p.s. šis tev nav stāsts, šis laikam ir stāsta turpninājums - tu vienreiz stāstīji par dāmīti, kas pārtijā piesēdās blakus parunāties, bet darbā pat virsū neskatījās, kad sveicināji
31.-Maijs-2022 01:39 pm
Jā, tieši par to jaunkundzi ir runa.
Es nezinu kur ir saknes, bet gan jau ka kaut kur Japāņu sociālajā architektūrā -- būdami grupas cilvēki, visa japāņu pasaule sastāv no grupām un apļiem, cilvēks pats pa sevi tā īsti neeksistē. Laikam tur ir tās saknes.
31.-Maijs-2022 02:32 pm
paga, tev taču sieva japāniete - ar viņu par šo tematu nevar pie glāzes vīna parunāties, jeb viņi par to ar lieldeguņiem nerunā?
1.-Jun-2022 08:54 am
Viņa nekad nav strādājusi biroja darbu, bet kādreiz minēja, ka kamēr dancoja operas teātrī, tad viņas dzīve bija ap un tikai baletam veltīta. Neinteresēja ne pretējais dzimums, ne drēbes, ne paēst, nekas, burtiski nekas cits. Kas, būtībā, apstiprina manu hipotēzi par to, ka japāņi bieži redz sevi kā grupas sastāvdaļu, nevis kā atsevišķu indivīdu.
31.-Maijs-2022 01:41 pm
Interesanti, kā tad vispār cilvēki iepazīstas un sadraudzējas. Tik daudz laika paiet darbā un nekādu dienesta romānu :)
31.-Maijs-2022 01:54 pm
kāda draudzība. Eiropā ir Jēzus līgavas, Japānā - firmu līgavaiņi.
1.-Jun-2022 08:55 am
Laikam tāpēc jau ar to iepazīšanos iet tik slikti. Kaut kur bija aptaujas rezultāti, ka lielākā daļa ap 30 gadiem nekad nav bijuši attiecībās.
31.-Maijs-2022 01:43 pm
Anonymous
Darba laikā savi panākumi, savs darbs un fokuss uz to darba laikā japāņiem vērtīgāks par tevi kā cilvēku. Aprēķins
1.-Jun-2022 08:55 am
Un tad tie aprēķinātāji taisa sev galu, jo dzīvē nekādu citu mērķu nav.
31.-Maijs-2022 02:47 pm
tā, tā, tā, bet par patīkamajiem izņēmumiem neatminos tevi rakstījušu - raksti, vai neticam! ;)
1.-Jun-2022 08:56 am
Būs jāuzraksta!
2.-Jun-2022 12:48 pm
šis nez kāpēc man atgādin arī stāstu par to kā Japāņi audzina savus nākamos Olimpiskos čempionus - bērni jau maziņi tiek nogādāti prom uz "sporta skolu" jeb kā nu to sauc un dzīvo prom no vecākiem stingrā disciplīnā. Ļoti miglaini atceros kādā dok filmā redzēju. Iespējams tas jau no bērnas ieaudzināts, ka nekāda mīlināšanās un čubināšanās vienkārši nav. Līdz ar to nav no kurienes izdīgt tām siltajām, draudzīgajām attiecībām.
This page was loaded Maijs 9. 2024, 2:03 am GMT.