Mar. 24th, 2023 @ 08:20 am (no subject)
Viena no riebīgākajām slimošanas reizēm manā mūžā. Laikam prasīšu, lai tomēr iedod man vēl antibiotikas (man ārste bija izrakstījusi tādu devu, kādu man aptiekā neizsniedza, tāpēc man sanāca padzert antibiotikas tikai kādas trīs dienas (tās, kuras man bija mājās). Bet tagad man ir sajūta, ka ir atkritiens atpakaļ. It kā būtu kaut kādu diloni noķērusi. Joprojām nogurums un tāda riebīga sajūta elpceļos. Es pilnīgi jūtu, ka manī joprojām perinās kaut kāda infekcija.
About this Entry
[User Picture Icon]
From:[info]kochka
Date: March 24th, 2023 - 12:18 pm
(Permanent Link)
Bet vai tad ar trim dienām pietiek? Vismaz 7 jālieto pēc visiem priekšrakstiem, citādi tās drīzāk nāk par sliktu. Jocīgi, ka aptiekā neizsniedza vismaz vajadzīgo devu. Tagad visādi riebīgi vīrusi gaisā. Ceru, ka drīz jau būsi vesela.
[User Picture Icon]
From:[info]extranjero
Date: March 24th, 2023 - 01:49 pm
(Permanent Link)
Varbūt aptiekā vienkārši nebija, jo dažām antibiotikām šobrīd ir deficīts.

Nav jau tādas zāles ar nosaukumu antibiotikas. Nosaukums, darbības mehānisms, devas, kursa ilgums, lietošanas veids katrām zālēm ir atšķirīgs. Paņemt un dzert vecos krājumus ir diezgan nesaprātīgi, un var tikai vairot rezistenci un samazināt iespēju izārstēties.
[User Picture Icon]
From:[info]kochka
Date: March 24th, 2023 - 08:22 pm
(Permanent Link)
Nujā, bet ko cilvēkam darīt, ja zāļu nav aptiekā?

Man sen nav bijušas izrakstītas tāda veida zāles, tāpēc neiedomājos, ka aptiekās tagad trūkst. Parasti ārste pasaka, cik dienas jālieto, atceros, ka bijis vismaz 5, tāpēc arī vispārīgi izteicos, jo aktīvā viela bieži ir viena un tā pati, pat ja nosaukumi atšķiras. Vismaz tām antibiotikām, kas man bijušas izrakstītas pēdējo 10 gadu laikā.
[User Picture Icon]
From:[info]extranjero
Date: March 24th, 2023 - 08:27 pm
(Permanent Link)
Ja nav, tad iet atkal pie ārsta, lai izraksta alternatīvas. Vai citu aptieku, kur var iegādāties. Par antibiotikām es vienmēr domāju aktīvo vielu nevis brendu.
[User Picture Icon]
From:[info]dunduks
Date: March 24th, 2023 - 10:21 pm
(Permanent Link)
Tagad varbūt ir labāk, bet decembrī bija brīdis, ka nav jau jēgas iet pie ārsta, lai izraksta alternatīvu, ja aptiekās antibiotiku nav - varēja atcerēties blatu sistēmu, kad konkrētam ārstam pietuvinātā aptiekā tiek atliktas zāles malā, kuras tad tur var dabūt uz receptēm, kuras izraksta konkrētais ārsts. Man tika blatu sistēmas saulainā maliņa, bet nedaudz kultūršoks bija - nevarēju iedomāties, ka 30+ gadus pēc PSRS var sanākt ar ko tādu saskarties.
[User Picture Icon]
From:[info]extranjero
Date: March 24th, 2023 - 11:28 pm
(Permanent Link)
Nevienu brīdi nebija tā, ka aptiekās nebija antibiotiku vispār. Trūka dažu formu, piemēram, tās, kuras bērniem šķidrumos. Kā galējais variants bija paņemt tableti, sasmalcināt, samaisīt ar ūdeni vai pārtiku un iebarot bērnam.

Pietrūka arī dažu veidu, bet vienmēr bija pieejamas citas no tās pašas zāļu klases.

Deficīts bija daļēji skaidrojams ar to, ka pēckovida periodā infekcijas iedzina nokavētu, un visiem pēkšņi vajadzēja. Tik un tā vismaz 50% gadījumu cilvēki varēja iztikt bez antibiotikām, bet ārstiem jau nav iespējams atteikt. Ja nu kāds no tiem, kuriem atteici, smagā stāvoklī nonāks slimnīcā? Tāpēc mums visam ir jābūt ar uzviju. Ja tā būtu reāla vajadzība, tad stingrāk racionalizējot visiem pietiktu nopietniem gadījumiem.
[User Picture Icon]
From:[info]dunduks
Date: March 25th, 2023 - 12:20 am
(Permanent Link)
OK, gan jau nebija tā, ka vispār nebija antibiotikas, bet tabletes ar noteiktu aktīvo vielu nebija - es tur bez blata kādās četrās dažādu tīklu aptiekās biju, un, nē, nav. Kamōn, tur pat bija tā, ka Cold3 bija pa tukšo izpirkts vietām. Var jau teikt, ka es trāpījos tipa uz pāris sliktākajiem gadījumiem, bet nu kaut kā neticās.
Es netaisos strīdēties ar profesionāli par farmaceitisko pusi, bet nevajag no sava UK ziloņkaula troņa stāstīt kas bija un kas nebija LV decembrī ar zālēm kopumā un antibiotikām īpaši.
[User Picture Icon]
From:[info]extranjero
Date: March 25th, 2023 - 12:29 am
(Permanent Link)
Kādas konkrēti nebija?

Es nezinu, kas ir Cold3.