06 November 2018 @ 06:56 pm
Noziegums un Sods  
Šodien vilcienā es redzēju savu pirmo hate crime plakātu. Tajā bija attēlots, kā dusmīgs mužiks agresīvi kliedz virsū sievietei burkā, un paziņots, ka apvainot minoritāšu (reiliģisko, rases, seksulālo, identitātes) cilvēkus ir noziegums. Karoče aizvainot ir noziegums. Man, protams, uzreiz radās simts jautājumu: 

Ko tieši viņi domā ar "noziegums"? Vai mani var ielikt cietumā? Kāpēc tieši šo minoritāšu? Vai es esmu kāda minoritāte? Vai es gribētu, lai manus aizvainotājus liek cietumā? Kāpēc minoritāšu lamuvārdi ir sliktāki par ikdienas lamuvārdiem? Ja nu es netīšām kādu aizvainoju, esot delīrijā, piemēram, no iesnām? Vai arī, ja es atstāstu kāda cita aizvainojošos komentārus, ja kāds mani noklausās ārpus konteksta, un mani nosūdz, vai mani ieliks cietumā? Vai mani pagātnes aizvainojumi, kurus es šodien vairs neuzdrīkstētos, skaitās kā noziegums? Vai aizvainojums ir tikai lamuvārdi, vai arī aizvainojoši ir jautāt jautājumus par/ vai netabalstīt konkrētus minoritāšu aspektus? Kā mutes kustināšana, pat ļoti pretīga un ļauna var būt noziegums? Kāpēc cilvēki runāšanu vienādo ar fizisku darbību? Vai runāšana ir tik spēcīga kā fiziska darbība - kā nekā mute ir ķermeņa daļa? Vai šis plakāts ir tikai sākums un vai nākotnē jebkurš aizvainojums būs noziegums? Vai esība ir sava veida aizvainojums (jo ciešanas)? Vai esība ir noziegums? Vai cilvēki, kas aizvaino ir ļauni un tos ir taisnīgi sodīt? Vai cilvēkam jāsoda cilvēks? Vai sods ir laba mācība? Vai bez soda cilvēks nespēj  evolucionēt  un transcendēt? Vai tas ir Dieva plāns sodīt caur cilvēku un plakātu? Vai, lai man netīšām nesanāktu pateikt ko aivainojošu, man jāpārtrauc domāt par minoritātēm kā tādām? Vai man ir jāapspiež visas domu nianses, kas nav ekskluzīvi patīkamas un maigas? Kāpēc feministes drīkst teikt naidīgas un ļaunas lietas par vīriešiem, un viņas par to slavē? Kāpēc ļaunos un psihos cilvēkus nepieskaita pie minoritātēm, un kāpēc viņus drīkst aivainot ar uzviju -  vai viņi nav acīmredzami neirozes upuri? Kuri cilvēki ir upuri un kuri nav? Jēzus nevienu neaizvainoja, vai viņš atbalstītu šādu plakātu un potenciālu sodu? Kaut gan Jēzus aizvainoja farizejus - vai Jēzu ieliktu cietumā? Vai aizliegt naidu ir veselīgi - vai tas neradīs vēl dziļākas neirozes? Ja naids ir noziegums, un visi pasaules cilvēki kaut kad dzīvē ir izjutuši naidu, vai viņus visus vajag sodīt? Vai esību vajag sodīt? Vai izdomās plakātu, kurš saka ka naids ir noziegums? Varbūt, ja es izlikšos, ka neko neienīstu, tad es visu mīlēšu - fake it till you make it? Vai es vispār kaut ko ienīstu? Vai es drīkstu par to domāt? Vai manas domas ir noziegums?

 
 
( Post a new comment )
[info]methodrone on November 7th, 2018 - 04:34 pm
Nē es nesapratīšu nekad, kā runāšana var būt noziegums.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
putns[info]dumshputns on November 7th, 2018 - 05:17 pm
Vai tad plakāts neattēlo uzbrukumu? Niknu kliegšanu. Arī nekliedzot var uzbrukt. Draudot, piemēram. Draudi uzbrukt ir tuvu pašai uzbrukšanai. Ja Tev kāds saka: "Bļa, es Tevi izvarošu un nositīšu", tas nav noziegums?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]methodrone on November 7th, 2018 - 05:32 pm
Draudi ir tuvu bet nav tas pats. Ja man tā pasaka, nē tas nav noziegums, jo es varu tādus lohus izturēt.
(Reply) (Parent) (Link)
gnidrologs[info]gnidrologs on November 7th, 2018 - 05:47 pm
Par konkrētiem draudiem vai aicināšanu uz vardarbību kriminālatbildība pastāv jau kopš PSRS sodu likumiem. Tas, ko šobrīd rāda plakātos ir t.s. "hate crime", ko sarkanie ekskrementi cenšas iesmuglēt Rietumu legālajā sistēmā. Beisiklī, mēģinājums kriminalizēt citu cilvēku jūtu aizskaršanu. Lieki teikt, ka 'citi cilvēki' šajos gadījumos parasti ir kāda no minoritātēm, kuru kukuragā kreisie bravūrīgi paijā sevi pa morāli baltajai spalvai.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
putns[info]dumshputns on November 8th, 2018 - 12:48 am
Man kā minoritātei tas tomēr šķiet savādāk. Pie tam, arī neomulīgi paliek, kad dzirdu “baltie” kā lamuvārdu. Bet godīgi sakot šobrīd slinkums plašāk izpausties.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]krishjaanis2 on November 8th, 2018 - 01:08 am
Vēlreiz, tu tiešām gribētu, lai kādā etniski jauktākā nākotnes pasaulē būtu jākriminalizē apzīmējums, publisks izsauciens ar varbūt dusmīgu vai nicinošu izteiksmi "baltā" tikai tāpēc, ka dotajā brīdī sajūties "aizskarts/-a"?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
putns[info]dumshputns on November 8th, 2018 - 02:14 am
Ja tas notiktu sistemātiski un nopietni mani ietekmētu, tad jā. Huļi braukt virsū par to, ko neesmu darījusi, labāk lai iet ielas tīrīt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
[info]krishjaanis2 on November 8th, 2018 - 02:27 am
"sistemātiski" un "nopietni mani ietekmētu" - ej nu p i e r ā d i.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
putns[info]dumshputns on November 8th, 2018 - 02:30 am
Nujā, diezgan sūdīgi, ej nu pierādi depresiju arī. Vai bezmiegu. Vai panikas lēkmes. Vai to, ka iziet uz ielas bail.
(Reply) (Parent) (Link)
putns[info]dumshputns on November 8th, 2018 - 02:29 am
*Tas nav nicinošs komentārs par ielu tīrīšanu, tā vietā var būt jebkāds cits sabiedrībai noderīgs darbs, bet vispār nezinu vai tas ko mainītu adresātā.
(Reply) (Parent) (Link)