meness_berns ([info]meness_berns) rakstīja,
@ 2010-08-13 12:41:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Tulkošanas jautājums
Uzdūros šodien šim
http://www.mango.lv/zinas/divainibas/krievija/baskirija-pardod-desu-variti-berni.m?id=33525839
un tas atsauca atmiņā vienu feinu pagarāku rakstu darbu, kas bija publicēts "Veto Magazine". Enjoy




Tulkošanas jautājums

Signe Buse

 

Daži uzskata, ka pirmais klasiskais piemērs bija 1993.gada vasaras autdōri ar šokolādes batoniņu „Bounty” reklāmu „Garša Paradises”. Autore tam kategoriski nepiekrīt. Īstenībā viss sākās daudz vēlāk. Kad parādījās internets.

Formāli, protams, tas bija pirmais milzizmēra piemērs tam, ka publiskā telpā gluži mierīgi var nonākt jebkas, kas mehāniski izlaists caur „somu – latviešu” („angļu – latviešu”, „krievu – latviešu” utml) vārdnīcu. Taču tolaik vēl tas drīzāk bija sarūgtinoši – nācija bija nesen atguvusi neatkarību, un tāpēc mums likās, ka par mums ņirgājas vai kaut kā pavirši pret mums izturas. Kas, saprotams, tā nebija un nav.  Tieši otrādi. Mūs ciena.

Lūzuma posms nebija arī brīdis, kad deviņdesmito gadu beigās jaunizveidotos mazbudžeta telekanālos palīgskolēniem deva par kādu latiņu patulkot un, piemēram, filmās par Ķīnu parādījās vārds „Forbidensitija”.

Esmu cieši pārliecināta, ka Lielais Apjausmes Brīdis pienāca pirms dažiem gadiem. Daudzi vēl atceras mājas lapu, kas reklamēja snekus „Kirieshki”. Diemžēl laika gaitā konkrēti piemēri no kirieshku projekta leksikas gājuši zudībā, bet pamatojums, kāpēc mūs ķēra apskaidrība, ir vienkāršs. Beidzot latviešu valoda nostiprinājās starp tām pasaules lielajām valodām, kurās tu esi spiests runāt, pat ja neko nespēj šajā valodā pateikt.

Caur šo nu mēs esam iekļuvuši dižo nāciju kastā. Apmēram tāda kā angļu valoda (skat. piemērus no Bafutas Fona mēģinājumiem sazināties Darela grāmatās) vai krievu (kaut vai piemērs par „tvoja bežit, moja streļajet” no filmām par sarkano komisāru cīņām ar Vidusāzijas kapitālistiski noskaņotajiem partizāniem).

Nākamais mailstouns tulkošanas jautājumā bija apsardzes kompānijas „Bilat” mājas lapa, un tai brīdī atjautīgi jaunieši jau sāka būtiskākos tekstus saglabāt vēsturei, kas izrādījās viedi darīts. Neilgi pēc spožās mājas lapas launčēšanas Latvijas interneta resursu tirgū, LETA ziņoja, ka „Bilat” bosu kopā ar dažiem viņa darbiniekiem sasniegusi Temīdas bargā roka – viņus ietupināja par reketu. Acīmredzot, neviens no svabadībā palikušajiem vairs nemaksāja par hostingu, tāpēc mūsdienu lasītājam lapa vairs nav pieejama, un jāsamierinās ar fragmentu, kas neapšaubāmi ir uzskatāms par korporatīva bloga pirmsākumu Latvijā, un ko pazemīgi citēšu šajā rakstā:

 

12.11.06

Iznesam Pateicibu visam sotrudnicheskim firmam un privatpersonam.

11.11.06

Tika Nodoti eksameni uz miesassargiem.

10.11.06

Firma notika, lielas izmainas, tagad un direktors un saimnieks viena persona, Mihails Valainis.

10.11.06

Ar padomju milicijas dienu, apsveicam vecus darbiniekus!

19.05.2006

nakts kluba: "Faraon", atbrauc grupa "Viagra", firma "BILAT" nodrošinas dota pasakuma drošibu

 

Sakiet, ko gribat, bet manuprāt par tulkošanas jautājuma simboliem ir atzīstama tūrisma aģentūra „Raitur”! Autore personīgi pazīst ļaudis, uz kuriem savulaik „Raitur” mājas lapā redzētais ir atstājis tādu nedzēšamu iespaidu, ka ik dienas šad tad viņi vietā un nevietā izmet tādas frāzes kā „nenojaušamais gerinuks”, „iekniebt uz galda” un citas.

Ziemassvētku un Jaungada svētku laikā, tūristi ar Novatours klienta karti kas dodas ceļojumā kopā ar bērnu nevar izmantot fiksētu bērnu cenu

Vilcienā tūristi tiek izmitināti divvietīgajos kupe guļamvagonos. Kupe ir neliela izlietne, elektrība.

Jūs sagaida patīkams un neaizmirstams piedzīvojums – kruīzs ar šampanieti pa Zambezi upi.

Skatoties ķīniešiem acīs, šķiet, viņi kaut ko tādu, ko nezina neviens. Varena nācija! Gudra nācija!

Vienreizīga iespēja ieraudzīt retākos Āfrikas faunas pārstāvjus: tīkloto žirafi, gerenuk antilopi, somalijsko strausu un Grevi zebru.

Agrs brauciens uz ņirbošo peldošo tirgu

Pārvietojoties pa Āfrikas savannu, Jums būs iespēja redzēt savvaļas dzīvnieku – lauvu, ziloņu, žirafu, begemotu, krokodilu. Ir dižena varbūtība satikt nenojaušamu nakts leopardu.

(Lasītājiem patiks uzzināt, ka pirmajā teksta labošanas etapā, kas sekoja kā reakcija uz pēkšņo fanātu uzlidojumu „Raitur” lapai, pēdējais citētais teikums pārtapa tādā: „Turklāt Jūs sagaida liela iespējamība satikt nenoķeramo nakts leopardu.” Secinoši, ja vēlies tavuprāt neveiklu tulkojumu aizstāt ar gaumīgāku, vadies no šāda algoritma: dižena = liela, varbūtība = iespējamība, nenojaušamu = nenoķeramo.)

Savukārt šeit, visticamāk, teksta autori, paši negribot, ir pateikuši skarbo patiesību – kas gan cits īstenībā ir mūsdienu Itālijas metropoles kā vairumtirdzniecības noliktavas! (Nu vismaz „Raiturs” klientu skatījumā...)

Shop-tūrs ietilpst braucieni pa Boloniju, Florenci, Rimini, Pezaro, Milana u.c. vairumtirdzniecības noliktavām

Šo ērto un noderīgo shop-tūru var izmantot tūristi, kuri grib savienot ekskursijas pa Itāliju iepirkšanos nelielos daudzumos, brauciens orientējas uz maztirdzniecību. Tādēļ naudas atgriešanās daudz mazāk nekā shop-tūrā „Vairumtirgotājs’.

Īpaši baudāma bija mājas lapas sadaļa, kas tika veltīta dažādām ligām, ar kurām tūrists var saskarties, apceļojot eksotiskas zemes, un kā no tām izsargāties.

Katra vakcīna ir domāta noteiktai slimībai – tās sastāvs ir sarežģīts, t.i., tāds, kas visefektīvāk darbojas pret konkrētas infekcijas ierosinātāju.

Lielākoties, pieminot eksotiskas valstis, aizmirstam, ka pastāv iespēja doties tepat uz netālu Eiropas valsti, kurā jau sākusies gripas epidēmija. Tāpēc vēlams pārdomāt…

Bet, ņemot vēra to, ka gripa izplatās no cilvēka uz cilvēku, arī cirkulējošie vīrusi pārvietojas pa Ziemeļu puslodi – Dienvidu puslodē tajā laikā ziemas nav

Piemēram, trakumsērga ir ļoti izplatīta Indijā. Starp citu – šajā valstī ir arī slaveni tempļi, kuros dzīvo ļoti nekaunīgi pērtiķi, kas tūristiem pieprasa ko garšīgu!

Cita lieta, nevajag dzert putnu asinis, bet mūsu kultūras un ēšanas paražas ir savādākas.

Un visbeidzot autores mīļākā vieta. Ļoti patiks Peļevina cienītājiem – pilnīga nekontrolēta apziņas plūsma!

Citādi var gadīties tā: atrodu internetā – man vajag 6 vakcīnas, atnāku uz potēšanas kabinetu, tur priekšā māsiņa un: lūdzu, es par to maksāju, un dodiet man visas sešas! Kaut kādu daļu atbildības var uzņemties cilvēks pats, bet vienmēr labāk ir konsultēties ar ārstu!

Nu tā kaut kā... Iespaidīgi, vai ne? Pirms ķerties pie vēl dažiem spilgtiem piemēriem, jāatzīmē, ka šādi te atradumi ir inspirējuši dažus latviešu blogosfēras iemītniekus ķerties pie radikālas pieejas arī, piemēram, rokmūzikas klasikas atdzejošanā. Lūk, kas sanāca, kad caur tulkotāju izlaida Boba Dilana „Like A Rolling Stone”:

Reiz uz laika jūs ģērbāties tā izcili

jūs threw pēcpuses dime jūsu uzplaukumā, izdarīja ne jūs?

People'd izsaukums, say, "piesargājas lelli, jūs tiekat saistīti pie krist"

jūs domājāt tie bija visu kiddin' jūs

jūs izmantojāt pie smieties par

katru ka bija hangin' ārpus

pašlaik jūs ne runājat tā loud

pašlaik jūs ne seem tā lepns

par nepieciešamību pie būt diedelē for jūsu nākamais ēdiens.

 

Kā it feel

kā it feel

pie būt bez mājas

līdzīgi pilns unknown

līdzīgi paugurains akmens?

 

Īpaši mākslinieciski noskaņotam jaunietim būtu ieteicams eksperimentēt un iet vēl solīti tālāk, saintegrējot šādu dziesmu ar, piemēram, kukaiņu nīdēšanas kompānijas „Artem” mājas lapā atrodamo  „Dūmainu dambrešu izmantošana (pamatvilcienos priekš kukaiņu lidojošo formu nīcināšana, tādi kā lūdziet, u.c. mušas)”

Rezultātā iegūstam:

Dūmainu dambrešu izmantošana

pašlaik jūs ne runājat tā loud

pašlaik jūs ne seem tā lepns

par nepieciešamību pie būt diedelē for jūsu nākamais ēdiens.

pamatvilcienos priekš kukaiņu lidojošo formu nīcināšana,

tādi kā lūdziet, u.c. mušas

 

Visu cieņu Hārdijam Lediņam, Jurim Boiko, Robertam Gobziņam un kaut vai Džeimsam Džoisam galu galā. Bet uzdrošinos domāt, ka tikko radīju kaut ko, kas pārspļauj šo kungu daiļradi vienos vārtos!

Es gan ieteiktu mīļajam lasītājam pēc kādas dienas mierīgāku sirdi vēlreiz pārlasīt to, kas tur tikko sanāca un pabaudīt vēlreiz. Bet tikmēr tagad – atslodzei – dažas rindas no rotaļlietu aprakstiem kompānijas „M-toys” interneta veikalā (ar dažiem maniem komentāriem vietās, kuras nevarēja nekomentēt):

Vispārpazīstams, ka tālvadības helikopterus pārvaldīt ir grūti. Bet šis istaba mini helikopters ir viegls pārvaldē kā pūtiens!

(Ja pieņem, ka ar vārdu "pārvalde" domāta valsts pārvalde, tad man uzreiz nāk prātā, ka Kalvītis arī pārvaldē ir viegls kā pūtiens.)

viegls upralenii lidojumā

reālistiska pakariņa sistēma

Augsts līdzīgs, voshozhdenie kalnup, šāvieni, orudijnoj torņa griešana

satecēja šķiedru plūsmvirzis

Mūsu mūžzaļā priekšzīmīgā lidmašīna

Mazs zila lampiņa mirkšķina lidojumā nakts lidojuma laikā

Izskatās pēc īsta buksirom miniatūrā. Kustas reāli kā buksir, tauvas uz vinčām ir reālas, riepas pa bortiem ir reālas, ūdens no ūdeņu lielgabala uz masti (torņa)- arī piekāpjas ar iebūvēto pumpi reāla īsta, ļaujot patiesi aplaistīt vai apdzēst. Tā ir super rotaļlieta ar super ar kvalitāti.

Rokas segumu meta pēc krāsas

(Acis darba izbijās, rokas segumu meta pēc krāsas.)

(Bet te - kaut kāda austrumu filozofija)

Piemērots lidojumam iekšpus telpas

Video ir zemāks, var nerādīt preci, kura ir aprakstīta zemāk.

Pašlaik mēs izvietojām video par rotaļlietām. Un neviens tikai par tiem. Skatāties uzjautrinošos un aizraujošus video uz lapaspusēm ar rotaļlietu aprakstu.

Visas detaļas kā reāli

(Reāli - tā ir sena Spānijas naudas vienība)

80cc kurināmā tvertne zem spiediena ar ar noskaņoto pumpi.

Augstu līdzīgs īstam, kārpošās, šaujošs, griezošās tornis, muca kustas no augšas līdz apakšai, rādot informāciju ar gaismu un td

Problēma ir tā, ka viņi, nelieši, parasti maina savu mājas lapu tekstus uz garlaicīgākiem, kad sajūt sajūsmināto fanātu uzlidojumus. Tiesa gan, brīdī, kad top šis raksts, joprojām mīļas lietas ir sarakstītas jau minētajā „Artem” lapā, vietnē „DVDveikals.lv” un, protams, 2008.gada autores iecienītākajā tulkošanas jautājuma hārdkorā – smaržūdeņu distributerā „Bonadicta”. Tā kā – ja kāds pēc šī raksta izlasīšanas grib pievienoties jautro tulkojumu mednieku pulciņam – go, buddy, go!

 

Noslēgumā daži piemēri pārdomām rudens vakaros... Pievērsiet uzmanību, ka vairāki no viņiem runā par „grīdu”. Lai arī autore zina, ka paskaidrot joka sāli ir nožēlojami, tomēr, saprotams, ka ir jaunatnes daļa, kas ar krievu valodu vairs nav uz tu. Nu tad ko darīt – paskaidrosim ar: prekrasnij pol – brīnišķīga grīda / daiļais dzimums.

***

Spītnieka savaldīšana      

Četrdesmitgadīgais fermeris Elia, vecpuisis un rupeklis, principiāli izvairās no saskarsmes ar brīnišķīgu grīdu. Un vienā lietainā naktī uz viņa sliekšņa rodas skaistule Liza, kura samirka līdz diegam. Aizkavējoties negostepriimnogo saimnieka mājā, viņa sāk cīniņu ar kompleksiem un kaislīga rūcēja bailēm. Projdja caur daudzi izmēģinājumi, Lize izdodas beidzot pievaldīt Elia...

Lomās: Adriano Celentano

Ornella Duļķu

 

***

Deratizācija - tas ir pasākumu komplekss, kas ir nosūtīti uz sinantropnih grauzēju nīcināšanu.

Deratizācijas metodes:

1. Mehāniskas metodes ir slazdu pielietojums, zhivolovok, līmju laukumu.

2. Ķīmiski metodes ir barību izmantošana indējošie antikooguljantov.

- alu un grauzēju pārvietojuma ar pulverveida preparātiem un lipīgiem indīgiem segumiem vietu apstrādāšana.

- izolēto noliktavu telpu un autotransporta gāzēšana.

3. Bioloģiskas metodes ir kaķes, insekticīdi.

4. Ultroskaņie uzstādīšanas, lai atbaidītu grauzējus.

 

***

Smaku pasaule aplenc mūs visur un mēs saduramies ar viņu laidā. Smaku loma mūsējā dzīvē ir milzīga.

Katram faraonam bija esams atšķirīgu smaržu liels daudzums, kas ir radītas tieši viņam. Tie bija paredzami garastāvokļa, nervozitātes novēršanas, grīdu uzbudinājuma pastiprināšanas, mierināšanas augšupejai, bet uz gadījumu kara - agresīva garastāvokļa radīšanas.

Sagrabējušas Derības grāmatās, kas ir uzrakstītas uz aramejskom adverba, pietiekami biežs pieminams par pielietojumu aromātiski augs ar jaunlaulātajiem pirms miega.

Ķīniskais filozofs Van Vēsmojiet tā uzrakstīja savējam skolniekam: "Aromāti darbojas uz tevi ochischajusche un vosstanavlivajusche, nostiprinot tavēju enerģiju un piepildot tavējas domas ar mieru un umirotvoreniem". Å.Č. Rerih uzrakstīja vēstulēs par to, ka smakas ir spējīgas pārvaldīt garastāvokli un darbspēju, bet Korane runājas: "Smaka - tas ir barība, kas atmodina garu.".




(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Gandrīz jau aizmirsu pateikt – šis lietotājs ir ieslēdzis IP adrešu noglabāšanu. Operatore Nr. 65.
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?