18 January 2013 @ 10:31 am
It's all about the money, honey  
Šī ir vecākā atziņa uz pasaules. Bet tomēr man tā jāatzīmē.


Nekad mūžā vairs neiešu uz restorānu, ja man nebūs līdzekļu, lai atstātu dzeramnaudu. Tagad ar mazu riebumu atceros visas tās reizes, kad mēs kā tādi tipiski studenti izēdāmies par pēdējām kapeikām, jo gribējām tēlot buržujus, lai smejoties un ķiķinot nomestu pāris santīmus vai neko. Protams, ka tolaik tas nebija svarīgi un ēšana ar kuponiem it kā jau no paša sākuma norāda, ka ieradusies naudas taupītāju šlaka, kā arī, ko tu sev padarīsi, ja esi students, bet gribi dzīvot kā wannabe buržujs, bet tomēr, tomēr. Fui, nesmuki.

Ir tā: negribi taisīt ēst un negribi maksāt dzeramnaudu — pasūti takeaway. Gribi negatavot un ēst ārā no mājas — bez dzeramnaudas ij nedomā, ja?
Pavisam vienkārši, jo, vismaz šeit, restorānos var pasūtīt ēdienu uz mājām. Tad nav jāmaksā par apkalpošanu. Bet, ja vēlies tikt apkalpots: dzeramnauda.

Protams, tas nevienam no jums nav jādara, tas tāds skaļš atgādinājums man un tiem, kas ar mani jebkad gribēs iet ārā no mājas kkur ēst.
 
 
( Post a new comment )
x[info]walkire on January 18th, 2013 - 01:24 pm
Tipiski studenti ir tipiski studenti. Sapņotāji, kuri vēlas būt viss, un kuriem nav gandrīz nekā. Tā ir normāla dzīves stadija, caur kuru iziet visi, kuriem nav superbagātu vecāku vai kādu citu sponsoru. Man liekas, šādas lietas jāatceras ar vieglu smaidu un jāpiedod jauniešiem tas, ka brīžiem viņu pozērisms ir smieklīgs, kaitinošs un nepareizs.
(Reply) (Thread) (Link)
Государственная шлюха[info]melnupe on January 18th, 2013 - 01:41 pm
Es jau nesaku, ka neatceros to visu ar vieglu smaidu (we have had some epic times!), bet tas būtu ļoti traki, ja apskatītos uz pagātni un nodomātu: jā, viss ir pareizi, eju tā darīt tieši tāpat arī tagad.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
x[info]walkire on January 18th, 2013 - 05:07 pm
Ā. Es vienkārši izlasīju "tagad ar mazu riebumu" un padomāju, ka tu gribi padarīt a-ļa buržujsuši ēšanu par nebijušu. Bet cik varenas mēs jūtamies, akvai.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Государственная шлюха: lick lick lick[info]melnupe on January 19th, 2013 - 04:43 pm
Nekad! Buržujsuši ēšana forever! To sajūtu vajadzētu destilēt un pārdot pudelītēs.
(tikai tagad vēl +10% par apkalpošanu) :D
(Reply) (Parent) (Link)
princese uz zirņa: pekausis[info]grao on January 18th, 2013 - 01:41 pm
Šausmīgi kaitina. Nelabi paliek. Riebjas. Nu kāda joda pēc to nevar iekļaut rēķinā? Vai izlikt lielus norādījumus? Mani bērnībā vecāki veda uz mežu slēpot nevis restorāniem, nu kā cilvēks var zināt, kur un cik skaitās «pieklājīgi» atstāt?

Man nav iebildumu samaksāt par apkalpošanu. Man ir iebildumi pret slēptiem spēles noteikumiem, kas visiem esot jāievēro. Piekāst tādus.
(Reply) (Thread) (Link)
Государственная шлюха[info]melnupe on January 18th, 2013 - 01:46 pm
Tas tāpēc, ka visu, ko norāda rēķinā, apliek ar nodokli (vai kkas tamlīdzīgs un tad arī jādod kkāda daļa īpašniekam utt. utt.). Un tu tak negribi, lai tava dzeramnauda aiziet nevis visa, bet tikai 78% no viņas, jo kādam tax man vajag uzpelnīties. Ne tak.

Un man vienmēr ir mācījuši, ka ~10% no kopējās summas ir pieklājīgi. Vopšem, ja ēd līdz 20 lvl, atstāj 1-3lvl, ja vairāk, tad jau virzies uz 5lvl un viss būs labi. Bet tas, protams, pēc paša ieskatiem, dāsnuma un maka plānuma/biezuma.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]kkkungs on January 18th, 2013 - 01:58 pm
Brauc uz Visdariem ( http://www.visdari.lv/ ), tur iekļauj. :D
(Reply) (Parent) (Link)
Pelēks krauklis[info]far_away on January 18th, 2013 - 02:07 pm
Par mani gansrīz vienmēr tie, ar ko eju, pasmejas, kad es atstāju, bet es parasti 10-15% telefonā kalkulatorā izrēķinu un atstāju. Pat ja esam liela kompānija un pārējiem liekas, ka neko nevajag atstāt. Nu, ja vien tiešām nav bijusi drausmīga apkalpošana (gadās, un pēdējā laikā biežāk), kad tev pat par ēdienu negribas maksāt, kur nu vēl par apkalpošanu. Tad spītīgi neatstāju, bet principā piekrītu.

Bet, jā, es tāpat kā Ieva gribētu, lai to ierēķina rēķinā, nevis man pašai jārēķina.
(Reply) (Thread) (Link)
x[info]walkire on January 18th, 2013 - 05:13 pm
Piekritu šim. Es arī atstāju tikai tad, ja apkalpošana apmierinoša. Parasti kādus 10%, ja oficiante īpaši forša - tad vairāk. Bet gadās tādi oficianti, kas liek justies tā, it kā tu viņus šausmīgi nodarbini, noslogo, var redzēt, ka vēlas, lai tu pierijies un pis nah. Ir arī tāds tips, īpaši krutākās iestādēs, kuri uz tevi skatās ar iedomību, ķipa, kas tas par bomzi te atnāca. Šādi nedabū neko.

Ir gadījumi, kad ļoti gribas ēst un pasildīties, un ar draudzenēm ieskrienam pasēdēt, bet skaidras naudas nav, visām kartes. Tad nav, ko atstāt, un mēs parasti uzrakstam kādu zīmīti oficiantam - paldies par pozitīvu apkalpošanu, prieks, ka te strādājiet vai ko tādu.

Bet es tomēr sliecos domāt, ka dzeramnauda ir brīvprātīga ricība, nevis obligāts pasākums.
(Reply) (Parent) (Link)
[info]kkkungs on January 25th, 2013 - 05:09 pm
10% rēķināt kalkulatorā, nopietni?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Pelēks krauklis[info]far_away on January 25th, 2013 - 05:11 pm
es pieturos pie 15%. un pārsvarā jau izdalām divatā ar to, ar ko nākam, tāpēc sanāk 7,5%.
(Reply) (Parent) (Link)