mēneši ([info]meeneshi) rakstīja,
@ 2011-05-06 20:33:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par kotletēm
Kā jau solīju, nāku ar tītargaļas kotletēm. Šodien nācās lielu daļu dienas pavadīt ārā, bet tur, tur ārā nav ko ēst. Tādēļ dienas laikā es dzēru tomātu sulu. Toties vakariņās bija jau pieminētās kotletes ar spinātu mērci un, kas to būtu domājis, salātiem.

Kotletes, jeb, precīzāk, kotletītes.
malta tītara fileja 0,5 kg nediētiskajā variantā var ņemt jau gatavu malto gaļu stokmanī, tai klāt ir visādi treknumi arī. tievētāji un veselīgā uztura cienītāji ņem vien fileju un liek blenderī/gaļasmašīnā vai, kā mēs šeit, kulināro instrumentu minimuma īpašnieki, smalki jo smalki griež ar nazi. var, protams, palūgt lai samaļ tur uz vietas, bet tad ir jāgatavo daudz un dikti, vai jāsaldē. viņi maļot sākot ar kilogramu
2-3 ķiplokdaiviņas
sīpols
muskatrieksts
čilli pulveris (mierīgi var iztikt)
sāls
smmp

ķiplokus saspiež, sīpolu sarīvē (var arī ļoti smalki griezt), sajauc tos ar gaļu un garšvielām un masu kārtīgi izmīca, līdz tā kļūst viendabīga. veido apaļas kotletītes (ja līp pie rokām, tās (rokas) var mitrināt ūdenī), ko liek a) tvaicētājā mums šeit ir tāds metālisks un vienkāršs, parastā katlā ieliekams tvaicējamais paliknis; b) uz stipri sakarsētas, ieeļļotas pannas. Tvaicē līdz gatvas zem vāka vai cep uz samērā nelielas uguns no abām pusēm. a vai b varianta izvēle, protams, atkarīga no tā vai esat tievētāju/veselīgā uztura piekopēju/aizkunģa dziedera iekaisuma cietēju rindās.
tītara filejas vietā, protams, var ņemt vistu. garša mazliet cita, bet doma tāpati. tradicionāli šādās kotletēs liek kaut ko kas to visu satur kopā, nu tur, olu, miltus, mannā utml. esmu redzējusi receptes, kur gaļai pievieno vārītu rīvētu burkānu vai rīvētu ābolu. tad tās varētu sanākt maigākas, mazāk sausas. variants cepešplīšu īpašniekiem - cepiet kotletītes krāsnī. gan diētiski gan garšīgi :)


spinātu mērce
spināti
saspiesti/sasmalcināti ķiploki
sāls
salvija
smmp

svaigus spinātus nelielā ūdens daudzumā vāra līdz mīksti (ja ir saldēti, tad tos vnk atkausē), nolej ūdeni trauciņā un spinātus samaļ blenderī, vai saberž ar karoti sietā. pievieno klāt ūdeni, līdz veidojas pašķidrs biezenis, pievieno ķiplokus, garšvielas un kādu laiku pavāra uz vidējas uguns, lai garšas sajaucas.
normalformā šeit spinātiem ūdens vietā var liet saldo krējumu, vai, piemēram, eļļā apceptus sīpolus. es pievienoju pārāk daudz salviju, citreiz liktu mazāk (lai arī vienalga liktu, jo pie tām kotletēm der klāt ļoti labi.

salāti
šie bija lapu salāti ar to, kas pagadījās klāt. kārtējā iespēja variēt visu pēc kārtas, taču man sanāca tā:
pušķītis zaļu spinātu
podiņš lapu salātu
ceturtdaļa neliela ķīnas kāposta
ceturtdaļa no sarkanās paprikas
ceturtdaļsīpols
daži sarkanie redīsi
diedzētas lucernas sēklas
paliels tomāts

mērcei - pusapelsīna un divu biezu citronšķēļu sula, žāvētās dilles, smmp, sāls. visu sajauc atsevišķā bļodiņā.

zaļumus saplēš/sagriež, kā nu gribās, tiem klāt pievieno stienīšos sagrieztu papirku, plāni sagrieztas sīpola pusripiņas, pusaplīšos sagrieztus redīsus, lucernu sēklas un gabaliņos sagrieztu tomētu. pievieno mērci un visu apmaisa.
lūk, šeit eļļa trūka. respektīvi bija ļoti labi, bet vēl labāk būtu, ja dressingam tiktu pievienots arī mazliet balzametiķa un labas olīveļļas

ja to visu gatavo vienā ēdienreizē, tad secība sanāk sekojošā: ja gaļa griežama ar rokām, tad izdara to un izveido gaļas masu, ja ne, tad sākumā visu sagriež/sagatavo salātiem, nomizo un sasmalcina lietas mērcei un gaļai, uzvāra spinātus un sāk cept/tvaicēt gaļu. kamēr tā tvaicējas, uztaisa spinātu mērci, kad gatava, pārlej pāri salātiem mērci un tos samaisa. gatavs.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?