tas ir absurds ([info]mazeltov) rakstīja,
@ 2014-10-27 19:36:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Hei, melnā pantera, baigi lunkanā
Cik literatūras balvu ir Latvijā? Vispār, diezgan daudz, lai neviens bešā nepaliek: http://www.laligaba.lv/strada-par-lasitajiem

Bet interesantākās tomēr ir Sudraba tintnīca un Dzintara Soduma balva (vēl varētu būt arī Nosoduma balva, tāda kā Zelta avene literatūrā).

Kas man patīk saistībā ar Sudraba tintnīcu - tās mērķis ir "apbalvot labākos Ventspils Starptautiskajā Rakstnieku mājā radītos darbus dzejā, prozā un tulkošanā" (starp citu, "tulkotāju" viņi paši izlaida (ak, tie kultūras cilvēki, pa gaisu vien!)). Pie viena no maniem nesenākajiem ierakstiem bija diskusija par to, cik nozīmīga ir šīs mājas esamība rakstnieku, dzejnieku un tulku dzīvēs un kuras ir tās krutās grāmatas un tulkojumi, kuri tajā radīti - honeybee bija pārliecināta, ka rakstniekiem ir varen grūti atcerēties, kuru daļu no kura darba ir sanācis šajā mājā sacerēt.
Tad nu šī balva ir viens lielisks burkāns, kura dēļ rakstniekiem un tulkiem ir iemesls sasprindzināt smadzenes un pakasīt aiz auss. Bet vispār, Ventspils Pegaza pils iet Ventspils pilsētas labākajās "valsts valstī" tradīcijās - pašiem sava māja, sava balva, savs tusiņš. Lembergam kārtējais badžs pie krūts :) Mazajā čigānzēnā tomēr ir kaut kas no skauta-nozīmīšu kolekcionāra :D

Savukārt Dzintara Soduma balvu organizē Ikšķiles pašvaldība, žūrijā, vismaz pirmajā balvas pasniegšanas gadā bija Liāna Langa un Nora Ikstena (gan jau arī otrajā, bet bija slinkums pārliecināties; katrā ziņā, Langa dzīvo Ikšķiles novadā, nav tālu jānāk uz ceremoniju (vispār, arī Ikstenai ne, viņai arī hatons tajā pat miestā). Savukārt Ikstena komisijā ir tāpēc, ka ir sastādījusi (kartupeļus) un Dzintara Soduma dzejas kopotos rakstus. Very great, much sējumi (7). Nu un Sodums pēdējos dzīves gadus pie viņas Ikšķiles mājā notusēja pirms aizgāja uz labākiem dzejas laukiem, kur Pegazi ganās stāvgrūdām un nav jāgrauž spalvaskāts līdz vēlai naktij, lai kaut ko sadzejotu.

Taču vēl viena lieta saistībā ar šo Soduma cildināšanu ir tāda, ka Nora Ikstena bija idejas autore izstādei "Sodums. Uliss. Vīrieša ceļojums", kas tika rīkota 2012. gadā, kas ir kūl un tā, BET tas visuinteresantākais fakts ir tas, ka izstādes patrons bija Valērijs Belokoņs un projektu finansēja Baltic International Bank. BELOKOŅS. Džīzasfakingkraist! (lai gan no tēlu viedokļa - Pegazs ir balts, līdz ar to par Belokoņu labāku kandidātu tiešām grūti atrast, bet, protams, tikai tad, ja skatās uz ārējo, acīmredzamo un nemeklē dimanta oliņu sirdis).


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?