Chloroform Sauna ([info]martcore) rakstīja,
@ 2005-02-25 03:40:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Superkolektīvisms

Aizvien spēcīgāk esmu sācis interēties par virsrakstā redzamo lietu. Atliek tikai noskaidrot jautājumu - flash-mob ir kontrkultūra vai nav?


Teiksim, daudzos aspektos man liekas, ka "Fight Club" ir ļoti inspirēts no flešmobiem - kā galvenais iemesls, protams, tiek minēta izraušanās no urbānistiskās saspiestības. Tiesa, forma sākumā var likties jocīga. Bet jo vairāk par to uzzināju, jo vairāk tas likās interesanti. "Fight Club" ir filmā. Flash-mobi ir tepat visapkārt. You can participate. Katrā ziņā Latvijas f-m saitā man smaidu izraisīja kāds dalībnieks, kurš forumā diskusiju laikā pārējos apsauca ar: "Rule 1 - no-one can talk about flash-mobs". Kā jau teicu, lai arī zināmas paralēles ar Palanaka grāmatu ir, sociālajā aspektā tas galīgi nav viens un tas pats.

Fiška ir tur, ka f-m ir tieši sociāls fenomens, kuru neviens vispār tolkom nespēj izskaidrot. Kā galvenais ideologs tiek minēts amerikāņu sociologs Hovards Reingolds un viņa grāmata "Smart Mobs: The Next Social Revolution". Taču drīzāk viņa aktivitātes ir saistītas ar interneta revolūciju (viņš atsaucas uz blogiem, "San Jose Mercury-News" darbinieka Dana Gilmora ieviesto "we journalism", komūnām, kuru dalībnieki vairāk uzticas viens otram nekā mēdijiem. Bet kas gan net-revolution vieno ar flash mob - pareizi, kolektīvisma ideja).


Man kļuva interesanti, kāda vispār ir f-m dzīvotspēja un perspektīvas.


Classical flash-mob, šķiet, ir pārstāvēts tik plašā spektrā, ka par tā nākotni nav jāšaubās. Jo sevišķi par to var būt drošs tādēļ, ka tas strauji sāk ienākt reklāmā (kas, kā zinām, ir ļoti draudīgs ierocis) un politikā. Tiesa, ienāk nevis f-m kā tāds, bet tā tehnoloģijas. Viņi ir sapratuši, ka spēks ir sinhronizācijā, kura, savukārt, var izraisīt zināmā mērā sev izdevīgu kolektīvismu. Tāpat, teiksim, nevajag aizmirst to, ka krutā BMW īpašnieks pakļaujas ne tikai savam anālajam vau un pašidentifikācijai ar produktu - viņš tāpat jūtas piederīgs zināmai šādu BMW īpašnieku grupai. Pie tam šī grupa spēj sevi pat specifiski nodēvēt. Piemēram, "kvatristi". Tāpat polittehnologi jau ir labi sapratuši, piemēram, to, ka krievu skolnieku demonstrāciju var nodēvēt (klusiņām iefiltrēt jēdzienu) par moderno un noslēpumaino fleš-mobu - tas piedod zināmu konspirācijas sajūtu. Protams, ka tā gan ir tikai demonstrācija un tai nav nekāda sakara ar f-m..


Klasiskajā f-m ir, protams, arī mākslas perfomances un sociāli aktīvas / pat agresīvas lietas. Pēdējās vairāk raksturīgas megapolēm - Ņujorkai, Tokijai, Sidnejai, utt. Nu, un vēl, protams, stjobs, kas modē būs viemēr un visur. Arī Piņķos. Pēdējais modes kliedziens - smart mob.


I-mob  Šī lieta parādījās nesen. Ideja sekojoša: cilvēku grupa (ap 100) mēdz faktiski vienlaicīgi rakstīt vēstījumu (katrs pa postam) kāda saita (piemēram, Delfu) komentāros. Protams, nekāda spama - viss notiek stingrā saskaņā ar f-m scenāriju, kurā katram ir sava loma - tas ir absolūti obligāts noteikums jebkuram f-m aktam. Jā, šāds variants varētu izskatīties spēcīgi, vienīgais, man pagaidām nav paveicies iepazīties ar kādu puslīdz veiksmīgi realizētu projektu / scenāriju.


Toties ir kāda cita lieta, kuras dēļ i-mob ir ieguvusi diezgan negatīvu auru. Tās ir Japānā izdarītās kolektīvās pašnāvības. Līdz šim ar i-mob tiek asociēti 45 gadījumi. Tas tiek skaidrots ar japāņu kultūru, kurā suicīds vienmēr ir bijis diezgan ok. Taču prakse rāda, ka nekādu harikiri vai sepuku - pārsvarā visi vienlaicīgi pēc pulksteņa ar gāzi noindējās automašīnās (pirms tam šķirbas aizlīmējot ar skoču). Nezu pat, ko par šo domāt.


X-mob. Visinteresantākais uz šo brīdi virziens, kas arī man simpatizē visvairāk. Interesanti, bet dažādās moberu grupās viņu sauc divējādi - eXperimental mob un eXtremal mob. Kā izrādās, pirmais ir panesies no pašiem f-m pirmssākumiem un transformējies otrajā', atbesot sev līdzi jaunus jēdzienus / paradigmas "lēnais flešs", "pūļa indukcija", utt. Tas viss ir tik nopietni, ka moberi pirmoreiz sāka aizdomāties, ko par to teiks varas iestādes, jo vismaz rietumos lasītie avoti liecina par ļoti nopietnu psiholoģisko uzbrukumu. Bet katrā gadījumā x-mobs (interesanti par to var palasīt šeit) nākotnē būs pilnīgs grāvējs.



 



(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]krum
2005-02-25 09:29 (saite)
a kā uzvārīties uz tā?

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]martcore
2005-02-25 15:01 (saite)
a kā varēja uzvārīties uz "fight cluba"?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]osinsh
2005-02-25 10:44 (saite)
vo, kaadreiz satiksimies, tev bus noteikti jaapstaasta. baigi smadzenes skraidelee apkaart un nevar atshkjirt iisti xmobu no nmoba un smartmoba. kautko latviski gribetos dzirdeet.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?