Adon ([info]lord) rakstīja,
@ 2019-01-05 16:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par jātnietku
Ak, jā, es tak aizmirsu palielīties (bet tas ir svarīgi, jo dažreiz lietas datēju ceļojot atpakaļ pa saviem ierakstiem cibā), ka vakar beidzot saņēmu savu Ziemassvētku dāvanu sev - Horseman 450... tagad man ir visi trīs izplatītākie lielie formāti, turklāt, dažādu profesionalitātes pakāpju.

Viss aizsākās pirms pieciem gadiem, kad es sāku eksperimentēt ar filmu un izvirzīju sev par mērķi piecu gadu laikā iemācīties bildēt uz lielā formāta. Viena no nedaudzajām apņemšanām manā mūžā, ko esmu piepildījis, turklāt nedaudz ātrāk par plānoto un ar neiedomājamu baudu. IDigitālais formāts tagad ir garlaicīgs un uz digi tikai fotosesijas sākumā bildēju, iesildīšanos.

Pirmais bija FK 13x18 - krievu kaste, izskatās smuki un antīki, kaut arī samērā jauna. Principā, dāvana no Regitas aizpagājušā gada Ziemassvētkos/Jaungadā. Precizitāte nekāda, smuku bildi uzņemt var, bet baigi jāpiepūlas, objektīvs mega-mīksts, bet ne labā nozīmē, būtībā - mākslai ļoti laba kamera, jo nekad nezini, kas/vai sanāks beigās. Collās formāts 5x7 - vidējais no standarta lielajiem formātiem.
Otro nopirku sev pagājušajā ziemā pa vasarā Rāznā burājot sapelnīto naudu - mana dārgākā kamera, arī skaitot digitālās - Burke & James Grover 8X10... fantastiska kamera, es beidzot sapratu, ko nozīmē kvalitāte lielformāta fotogrāfijā. Labs, ass stikls un lielākais no standarta lielajiem formātie - 8x10 collas. Sanāk ļoti skaisti, bet ir viens liels trūkums - precizitāte nav perfekta, asums periodiski nositas liekot iekšā kaseti, turklāt, pa gadu man tā arī nav izdevies viņu kārtīgi nofiksēt uz statīva. Turpināšu pie tā strādāt.
Un tagad kļuvu par mazākā un visbiežāk sastopamā formāta īpašnieku - 4x5 collas. Izmērs ir maziņš, taču kamera ir moduļu tipa, kas nozīmē, ka par salīdzinoši nelielām naudām (nu, noteikti neiztērējot tik daudz, cik par Groveru samaksāju) varu viņu palielināt līdz tiem pat 8x10, bet paliekot pie lieliskas precizitātes. Šī jau ir pro gala kamera un operēt ar to ir bauda. Man šeit - Amerikā nav statīva, bet pat uz galda sanāca salikt tā, ka kamerai esot no sāna un augstāk portatīvā ekrāns uz fokusēšanas stikla ir bez distorcijām un perfekti ass. Sajūsmai nav robežu. Un jā, bildēt 4x5 ir arī lētāk un parocīgāk plenēros, kā 8x10 :D Bet nez vai tas mani atturēs no 8x10 stiepšanas, nedomāju, ka mazais formāts dos tādu pašu burvību laukā, šis drīzāk būs studijas variants. Kad man būs studija...


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?