linguistica ([info]linguistica) rakstīja,
@ 2013-03-11 22:28:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Nominālais valūtas kurss un dzīves dārdzība
Vai kāds var saprotami un pamatoti paskaidrot neekonomistam, vai pastāv tieša saistība starp nominālo nacionālas valūtas kursu pret eiro un dzīves dārdzību un, ja pastāv, tad kāda. Proti, bieži nākas dzirdēt, ka valstīs, kurās nacionālā valūta ir dārgāka par eiro, dzīve ir dārgāka un rezultātā iekšzemē ražotu preču cenas ir krietni augstākas nekā valstīs, kuru nacionālās valūtas ir "lētākas" par eiro (šeit bieži piesauc, piemēram, Poliju).


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]scaramouche
2013-03-11 23:56 (saite)
Nepastāv.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]scaramouche
2013-03-11 23:58 (saite)
Vienīgais, protams, pastāv saistība starp dažādiem pirkumu grozu ietilpībām un citām lietām starp divām konkrētām valstīm. Bet to nevar noreducēt uz vienkāršu valūtas vērtību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]linguistica
2013-03-12 09:04 (saite)
Un saistība starp nominālo valūtas kursu un eksportspēju pastāv?

Bieži, t.sk. TV diskusijās, tiek teikts, ka, piemēram, "stiprais lats" mazina Latvijā ražoto preču konkurētspēju. Un, cik saprotu, domāšana goes like this: ja saražot preci X Latvijā maksā 1 latu, tad pie augstāka kursa eiro izteiksmē šī prece maksās dārgāk nekā tā maksātu pie zemāka kursa, tātad pie zemāka kursa šai precei būs iespējams atrast pircējus ārzemēs, bet pie augstāka kursa - nē. Šeit laikam tiek pieņemts, ka preces X ražošanas izmaksas valsts iekšienē vienmēr ir 1 lats, un netiek skaidrots, no kurienes ir radies attiecīgais kurss, t.i., kas bija "pirms" tam u. tml.

Un tādā gadījumā vai tas ir pareizi, kad saka, ka Polijā ražošana/ lauksaimniecība attīstās un tā eksportē ļoti lielus preču apjomus (t.sk. uz Latviju) tā iemesla dēļ, ka zlota kurss pret eiro ir 0,24, bet lata kurss pret eiro ir 0,7, proti, ka, pateicoties šim kursam, Polijas prece ir lēta no ārzemnieku viedokļa.

Nezinu, godīgi sakot, es nespēju aptvert kopbildi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]scaramouche
2013-03-12 09:46 (saite)
Negribu pārāk plaši šeit ielaisties, jo grāvī var ātri iebraukt. Piebildīšu tikai to, ka +/- brīvam tirgum ir tieksme sevi izbalansēt ilgtermiņā. Kaut kāda valūtas kursa mākslīga izmaiņa var būt maģiskās zāles tikai īstermiņā.

Arīdzan, arī zinātnieki par to strīdas :D

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]linguistica
2013-03-12 17:43 (saite)
Nu, paldies jebkurā gadījumā! ;)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?