Saspēra velns to zaļo krūzi - [entries|archive|friends|userinfo]
Hlorēts ūdens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Aug. 5th, 2012|03:03 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Tikmēr saistībā ar Samoilova mīlīgā, šarmantā latviešu valodā rakstītajām olimpiskās sadzīves mikroreportāžām sāku prātot: nez, kā tas ir - būt krievu izcelsmes Latvijas patriotam jeb krievu latvietim, nu, ķipa, "labajam", "integrētajam" krievam. Ko tas sevī ietver tīri tehniski. Brīvi runāt latviešu valodā un lepni vicināt sarkanbaltsarkano, tas viens. Kas vēl? Obligātajā patriota minimumā tak ietilpst arī sēru pamatrepertuārs - Pūt vējiņi, asiņainais duncis un tā tālāk. To viņi, nez, pārvalda? Kurtuteci gan laikam zina katrs latvijietis - to, man šķiet, Padomju Latvijā katrā krievu bērnudārzā mācīja. Vēl esmu nejauši sabiedriskajā transportā dzirdējusi, ka krievi savstarpējās sarunās Dziesmu svētkus tā arī dēvē - par dziesmusvētkiem nevis kaut kādu prazdņiku.

Vēlreiz uzsvēršu, lai kāds/-a nesatraucas un nesāk nacionālpolitiskās batālijas, ka prātuļoju un interesējos tikai par krievu izcelsmes Latvijas patriotu būšanas tehnisko pusi un atribūtiem.
linkregister

Comments:
[User Picture]
From:[info]starro
Date:August 5th, 2012 - 11:45 am
(Link)
Pec Pekinas tak Sasha un Martins izskiiraas argumentejot tieshi nesaskanju tehniskaja un atributu pusee. Lai gan mentalites atskiribas bija kompensejoshas panakumiem kopejai lietai. To intervijas teica abi kopa un katrs atseviski.
Toties tagad ir divi augsta limena pludmales paari parstaveti.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:August 5th, 2012 - 12:01 pm
(Link)
Es tā vispārīgi prātoju, ne konkrēti par, piemēram, sportistiem ar krieviskiem uzvārdiem.
[User Picture]
From:[info]starro
Date:August 5th, 2012 - 11:48 am
(Link)
Tas ir lidzigs patriotisms ka amerikaniem savaas izpausmees un atributos.
From:[info]fanija
Date:August 5th, 2012 - 02:50 pm
(Link)
manas māsas vīrs ir integrējies krievs, bet ar visu to, ka tādu atribūtu kā latv.val. viņš pārvalda kā savu dzimto un arī ir, piemēram, ar latviešiem solidarizējies, piedaloties gājienā pret karu Gruzijā, tādas tīri uz latviešu kultūru attiecināma lietas gan nekad neesmu manījusi viņu piekopjam. attieksme drīzāk ir pilnīgi neitrāla, ne viņš to noliedz, ne jebkā interesējas. patriotisma zuduma atzīšanu un nošķīrumu "šī valsts" un "es" viņš sāka lietot ne nacionālo jautājumu kontekstā, bet gan tad, kad sākās krīze un līdz ar to - smagi laiki ģimenē.
nu, un tad viena no manām labākajām draudzenēm ir neintegrējusies krieviete; kas attiecas uz valodas jautājumu, lietojam pamīšus abas, tas tā dabiski izveidojies pēc nerakstītiem tainīguma principiem. pret visu tipiski latvisko (kultūra, pamanāmākās mentalitātes īpatnības) attieksme ir noliedzoša, un tas, ka tā nu sanācis, ka esam draudzenes, vienādiņ tiek norakstīts uz faktu, ka 1/4 manu asiņu ir ieradušās no krievu zemes, jo tas uzreiz esot jūtams, jo padara mani par savējo arī krieviņu vidū :)) tiesa gan, kā jau tas diemžēl ir lielākai daļai Latvijas krievu, arī pret krievu kultūru attieksme ir vienaldzīga/nekāda.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:August 5th, 2012 - 03:11 pm
(Link)
Paldies, ļoti interesanti, izsmeļoši un izglītojoši.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:August 5th, 2012 - 03:19 pm
(Link)
pazīstu vienu tādu krievieti. viņas citādā izcelsme nāk gaismā vien tad, kad atceramies skolas laikus un viņa nezina nevienu "Andrejs Upīts lec kā krupīts" un "Jānis Rainis galvā spainis". tā kā viņa ir studējusi augstskolā latviešu plūsmā (un tikai tur apguvusi latviešu valodu), tad viņa zina arī parastās dziedamās dziesmas. kaut kad viņa nokārtoja pilsonību; viņa strādā latviskos kolektīvos; akcentu jūt vien tāda trenēta auss kā manējā.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:August 5th, 2012 - 03:23 pm
(Link)
kādu laiku viņa dziedāja vienā ekskluzīvā lv folkloras grupā. laiku pa laikam viņa brauc apciemot radus kaut kur Urālos. ar viņu ir interesanti runāt par tautību lietām, jo viņa skatās reizē no malas un no iekšas.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:August 5th, 2012 - 08:51 pm
(Link)
Šis jau gandrīz pēc asimilācijas izklausās. Tos cittautiešus, par kuriem nevar pateikt, ka viņi ir cittautieši, kamēr paši neatzīstas, es par "integrētajiem" neuzskatu :) Bet jā, grūti novilkt robežu, īpaši nezinot integrācijas un asimilācijas patiesos apmērus sabiedrībā. Kazi, varbūt mūsdienās universitātē katrā kursā pa desmit neatšifrētiem krieviem noslēpušies :)