lavendera - Vēlme pēc dzīves vienkāršības

> Recent Entries
> Archive
> Friends
> User Info

Links
patiesi
ģeodati
britu komēdijas
grāmatas
spāņu podkāsti
popadancevs
naktsmājas
latv. filmas
stereo
lidojumi
podkāsti
mājas
anglene
putnu balsis
dzīvokļu cena
grāmatas gen
aum
workaway
smadzenes
Antons
poliglots
psihe 1
psihe 2
coursera
stupidfox
cariatura.ru
banksijs

May 6th, 2021


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
12:03 pm - Vēlme pēc dzīves vienkāršības
Kādu laiku man patika palasīt padomju bērnu prozu. Tur viss ir pēc standarta shēmas: pozitīvais teicamnieks, kuram kolektīvs seko; nejaukais dvoješņiks un huligāns, kuru kolektīvs nosoda; un sliņķis un nevīža, kuru kolektīvs veiksmīgi pāraudzina.
Šobrīd relaksējos, lasot sieviešu romānus. Ketija Kellija drīz vien pieriebās, jo viņai vienveidīgais nemainīgais sižeta karkass katrā grāmatā izspiežas kā skelets nobadinātam lopam. Tagad lasu Džūditu Maknotu. lld: "Tiešām? Tu kaut ko tādu lasi?" Es: "A ko - tu skaties operas un ij nesūdzies, ka libreti stulbi! Galvenais jau kā tas tiek noformēts."
Okei, operā māte ar dēlu izmūk no cietuma un turpat aiz cietuma durvīm māte saka - padziedi man, dēliņ! Šie tur sēž, dzied, kamēr cietumsargs nospriež, ka tāda pazīstama balss, paskatās pār mūri un - o! savāc un ietupina cietumā atpakaļ.

Kārtīgā sieviešu romānā savukārt darbojas stipri maucīgs un nikns galvenais varonis, kurš tāds ir tikai tāpēc, ka dzīves sāpīgi apdauzīts, bet dziļi savā sirdī alkst mīlestības un laulības ar īsto sievieti. Galvenā varone savukārt ir nevainīga vai vismaz ļoti tikla (bet vienlaikus ārkārtīgi seksuāla); kas prātā - tas uz mēles; dumpinieciska; neapzinās savu skaistumu; un viņai vīrieti nemaz nevajag; faktiski iemīlas pret pašas gribu, maksimums, desmit dienās, bet var arī trijās, neskatoties uz to, ka viņas mīlas objekts viņu nemitīgi komandē, pavēl, ko darīt un ko nedarīt, neko par sevi nestāsta, vairākas reizes dienā rēc neparedzamās dusmu lēkmēs un pat draud. Sieviete uz to atbild, ka viņa viņu briesmīgi mīlot un alkstot apprecēt. Viņas vecāki arī neko nemēģina noskaidrot par līgavaini, bet viens otram saka - viņš apsolījis mūsu meitu mūžam mīlēt, dosim viņiem savu svētību.
Citā grāmatā uz 45 gadiem (netaisni un bez vainas) notiesāts slepkava piestrādā savam cietumsargam par šoferi un, kamēr cietumsargs konferencē, tiek norīkots aiziet uz veikalu iepirkt vinčiku un sieru, bet, kāds pārsteigums, - neatgriežas atpakaļ mašīnā. Viņa ķīlniece -2 grādos un vētrā cītīgi veļ sniegavīru. Pēc ASV notikušas slepkavības bars FIB algotņu nākamajā dienā dodas uz Meksiku noķert tur mītošo slepkavu (acīmredzot attālināti var veikt dažādus darbus).

Nu, daži izklaidējas, urbinot degunu un pētot puņķus, citi - lasot sieviešu romānus :)
Nez, vai vīrietis spētu uzrakstīt sieviešu romānu? Vai tomēr autorības jomā dzimumu diskriminācija pastāv joprojām? :)

Domāju, neviens vīrietis erotisko ainu aprakstā nelietotu vienā grāmatā trīsreiz tādu peņa apzīmējumu kā "viņa vīrišķības simbols".

(7 ir | apliecini to, ka esi)

Comments:


[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:May 6th, 2021 - 04:28 pm
(Link)
vīrieši raksta sieviešu romānus, tas ir diezgan common practice, bet tos parasti publicē ar sievišķīgiem pseidonīmiem (tāpat kā ir vairāki žanri, kuros labu laiku sievietes pieņēma vīrišķīgus vai dzimumneitrālus pseidonīmus)
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:May 6th, 2021 - 04:34 pm
(Link)
cerēju, ka tu man norādīsi, kurš vīrietis raksta sieviešu romānus, lai es varētu salīdzināt, vai viņš spēj noturēt latiņu.

Piemēram, latviešu seriālu rakstītājas īsti nemāk drēbi, viņu varoņi-vīrieši visu laiku alkst visas problēmas izrunāt.
[User Picture]
From:[info]neraate
Date:May 6th, 2021 - 04:55 pm
(Link)
Nikolass Spārkss, Nikolass Evanss. T.i. tās ir labas grāmatas, skaitās sieviešu.

Ir jau arī sievietes, kas raksta šausmas. Nu tā pati, kam Gone girl un par tiem spoguļiem. Šobrīd jau vispār žanru ļoti daudz, ir ne tikai kristīgā romantika, kur viss tikli, bet dažādi dark erotica virzieni, kur tematiski un romantiski un kaislīgi arī visādām galīgi nemeinstrīma seksa lietām. Un daudzi autori ļoti specializējušies un ar nenosakāma dzimuma pseidonīmu.


Mani ļoti interesē lubenes no antropoloģiska aspekta. Bieži vien jēli un citreiz pastīvi sarakstīts, bet kaut kas strādā un mani laikam interesē tas, kāpēc tie arhetipi. Jo tur ir kas vairāk par rokasgrāmatu kurā lapā kam un cik ļoti jābūt lai nostrādātu.
[User Picture]
From:[info]puce
Date:May 6th, 2021 - 08:01 pm
(Link)
atvaino, es par citu tēmu.

Saki, lūdzu - vai teikumā: "apstiprinātiem kritērijiem (11.03.2021 valdes lēmums Nr. 01/2021)" aiz gada 2021 punkts ir jāliek vai nē? diskusijas internetos ir diezgan spraigas, bet pretrunīgas.
[User Picture]
From:[info]lavendera
Date:May 6th, 2021 - 08:26 pm
(Link)
Ir jāliek. Bet vispār par visiem neskaidrajiem jautājumiem var zvanīt Valsts valodas dienestam.
[User Picture]
From:[info]tipa75
Date:May 7th, 2021 - 03:55 pm
(Link)
Bļāviens, man ir attiecības no sieviešu romāna.

> Go to Top
Sviesta Ciba