Pātaru Ansis ([info]kuminjsh) rakstīja,
@ 2009-06-10 17:26:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Interesanta lieta
Visi zina Daudzi cilvēki ir dzirdējusi par Sokrāta kašķīgo sievu Ksantipi. Bet kā tad bija patiesībā? Uzgāju interesantu rakstu: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%BF%D0%B0 (daudz burtu, krieviski)
Izrādās, laikabiedri-aculiecinieki Ksantipi pieminējuši tik vien, ka šī ar bērnu uz rokas nākusi pie vīra uz cietumu, kur šis bij iespundēts par muldēšanu un jaunatnes maitāšanu, un pēc tam apraudājusi viņa nāvi. Galvenais neslavas cēlājs ir Ksenofonts, kurš savās "Dzīrēs" izmantojis Ksantipes tēlu kā līdzekli, lai izceltu Sokrāta viedumu, ieturētību un filozofisko dzīves uztveri. Un tālāk jau pošlo-pojehalo: katrs sūda students ir uzskatījis par godu sacerēt iedomātus dialogus starp Sokrātu un Ksantipi, rakstīt visādas paskvilas... Un nu Ksantipe tiek pieminēta krustvārdu mīklās, tā saucamajās prāta spēlēs un literāros darbos. Tā, lūk, tās lietas notiek...;/

Vēl man ārkārtīgi simpātiska likās piebilde par Sokrāta otro sievu, ka viņš, lūk, esot šo precējis tik pilsoņa pienākumu pildot un citiem veciem āžiem piemēru rādot. Jā, jā, esmu ļoti labi informēta par to, ka senajiem grieķiem labāk patika mazi puisīši, bet sievietes bija tik dēļ dzimtas turpināšanas, bet nu vienalga - man šis paziņojums šķiet tik pārspīlēts patoss un liekulīga muldēšana, ka āpāC!;)


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?