Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vēl daži grami naiva pozitīvisma un patētiska patriotisma.
Šovakar, klīstot pa Vecrīgu, mēģināju iedomāties, vai pirms 20 gadiem, ja man dotu iespēju ieskatīties nākotnē, ieraudzīdama pašreizējo ainu, es būtu apmierināta ar vēstures gaitu, un pilnīgi godīgi sev atbildēju - jā.
  • Nezinu gan.
    Es varbūt esmu pārāk politiloģiski-didaktisks, taču Mākoņtēvs, Hūtesvīrs, Cilvēks-Raķete & Co. mani pārāk kretinē. No otras puses, salīdzinot ar lielāko daļu postPSRS telpas, mēs, protams, esam uz viļņa.
    • Un ne tikai postPSRS, es domāju. Mums ir daudzkārt lieliskāka valsts nekā absolūtajam vairākumam, aziātu, afrikāņu, dienvidamerikāņu, OK, par ziemeļamerikāņiem noteikti mums ar Tevi būs atšķirīgi uzskati.:)

      Kas atiecas uz Eiropu - neesmu veikusi aptauju, bet man ir subjektīva, intuitīva nojausma, ka, piemēram, franči ir nīgri uz vēl lielāku skaitu savu amatpersonu, lai arī viņiem IKP uz galviņu ir lielāks. Tauta, kas mīl savu valdību, manuprāt, demokrātijas apstākļos ir diezgan mazticama iespēja. Sociologi droši vien mācētu paskaidrot , kāpēc demokrātija vairākuma apziņā nozīmē nevis kolektīvu atbildību, bet kolektīvu nosodījumu visam, kas notiek valstī.:)

      Lai vai kā - arī pirms 20 gadiem diez vai kāds būtu nopietni prognozējis, ka šodien būsim Lielajā Astotniekā. Un lai vai kādas konsekvences neizrietētu no ES un NATO - tas ir sasniegums, skatoties no 20 gadu perspektīvas, jo īpaši.

      • Nez, man tomēr liekas, ka salīdzināt vispirmām kārtām vajag ar postPSRS un postVaršavas pakts, jo izejas pozīcijas ir vienādākas. Āfrika, Āzija - diemžēl tur miskaste ir vienmēr bijusi un baidos, ka tuvākajā laikā joprojām būs :(

        ES un NATO noteikti ir sasniegums, kaut gan, paskatoties uz dažām tendencēm - iespējams, mēs esam iekļuvuši tur brīdī, kad šīs organizācijas ir sākušas savu sabrukumu. Par Lielo Astotnieku gan nesapratu - man tas asociējas tikai ar t.s. G8, kur ir Krievija, nevis mēs ;)
        • OK, es neveiksmīgi formulēju - doma bija, ka iekļaušanās iekš G8 būtu pārāk optimistiska prognoze, lai tai jelkāds noticētu. ES un NATO tobrīd arī bija kas mazticams, ja godīgi.:)
          • ES vēl 50-50, NATO ļoti mazticami. No otras puses, NATO toreiz nav tas NATO, kas šodien - tolaik tika plānots tikai viens iespējams uzbrukums dalībvalstij - no PSRS, un militārs prettrieciens bija plānots automātisks, bez politiķu iejaukšanās. Šodien tā tas vairs nav, tā kā...
            • ja 1988. gadaa kaads teiktu, ka mees paarskataamaa naakotnee buusim ES (nemaz nerunaajot par NATO), tad noteikti vajadzeeja shamo klausiities arii citaas prognozees un tad shodien "Geitss,Bafets un citi araabi" grieztu zobus aiz skaudiibas par bagaatajiem latvieshiem :-)
        • Bet kas attiecas uz Varšavas pakta valstīm - mēs tomēr esam apsteiguši pat Rumāniju un Bulgāriju, nerunājot par Balkānu valstīm, kuras astoņdesmitajos gados dzīvoja daudz, daudz pārtikušāk.

          Un, jā - lai cik mīļas man nebūtu Gruzija un Armēnija, - tur esot, es vienmēr domāju - kādi apvēlušies buržuji tomēr mēs tajā Baltijā esam, un vēl atrodam, par ko burkšķēt.:)
          • Mhm, Balkāni gan bija bik cits stāsts, viņiem bija "savs sociālisms". Rumāņi un bulgāri gan ieberzās, tiesa; tāpat arī Gruzija un Armēnija.
            • Nu, ja - un nepalīdzēja arī tas "savs sociālisms", un nosacītā pārticība atskaites punktā.
              Es saprotu, ka tas, ka mēs esam so periodu pārdzīvojuši bez ārēja un pilsoņu kara, bez ekonomiskajām blokādēm utt., nav vis mūsu politiķu, bet drīzāk ģeopolitiskās situācijas nopelns, un tomēr, un tomēr - tajās dienvidu zemēs, kur cilvēki ir daudz nabadzīgāki, viņi ir priecīgāki un patriotiskāki, kas man allaž izsauc rudimentāras kauna izjūtas uzplaiksnījumus.
              Mums nav bijis tā, ka zīdaiņu drēbītes ziemā vecākiem jāžāvē, aptinot ap savu ķermeni, jo nekādas apkures nav, mums nav bijušas sabombardētas mājas, bads un masveida izmisums. Un īstenībā - tā ir sasodīta veiksme, kuras varēja arī nebūt.
              • Es tomēr teiktu, ka daļēji tā sasodītā veiksme ir arī no mentalitātes un tradīcijām atkarīga.
              • Un neviens nav nomiris badā. Es domāju pilvērtīgi staigāt un rāpojot spējigā vecumā).
              • rumaanjiem gan nekad nav bijusi paarticiiba, pat par spiiti naftai, vieniigi taa deva Chaushesku tiesiibas uz atsevishkjiem izleecieniem, piemeeram, piedaloties 1984. gada OS Losandzhelosaa (kameer paareejaa progresiivaa pasaule ar PRS priekshgalaa to boikoteeja).
      • Vot, par to jau arī izšķiršanās - vai priecāties par to, ka varēja būt vēl sliktāk, vai arī bēdāties par to, ka nav tik labi kā varēja būt.
  • Piekrītu. Labi, ka neesam vairs tur, kur bijām pirms 20 gadiem.
Powered by Sviesta Ciba