Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Framciskāņi un jezuīti man alaž šķituši simpātiskākie no kristiešiem. (Varbūt tūdaļ pēc karmelītiem un kartūziešziem)

Franciskāņu ordeņa mūks, praktizējošais katoļu priesteris, daudzu garīgas izziņas grāmatu autors Ričards Rors: "Ieroču kultūra ASV, līdzīgi kā vēsturiskā linčošana, sākās un izplatījās starp garīgi nenobriedušiem kristiešiem, kuri Jēzus vārdu izmanto, lai piesegtu savu trulo dzīves redzējumu."
  • Nu no otras puses prasme rīkoties ar ieročiem un sevi/ savējos aizsargāt ir mentāla brieduma pazīme. Atslēgvārds - prasme, amerikāņu nelaime ir kāreiz neprasme, piemēram sieviete kas iemet bērna ratiņos uzvilktu pistoli un aiziet iepirkties. Kad viņa atgriezās ar iepirkumiem, bērns nejauši viņu nošāva.
    • Man grūti modelēt savā prātā tādu sabiedrību, kuras vairākums ir sasniedzis šādu briedumu, savukārt nenobriedušajam mazākumam pieeja pie ieročiem ir vairāk apgrūtināta..
      Parasti - jo vairāk ieroču mētājas apkārt, jo vairāk cilvēku izmanto šo ļoti vienkāršo veidu risināt savas problēmas. Zikova gadījums pirms 10 gadiem man liekas tik ļoti uzskatāma ilustrācija, ka būtu pelnījusi atsevišķu enciklopēdijas šķirkli visās valodās.
      • ?

        Zikova gadījums uzskatāmi pierāda, kas notiek, ja parastiem cilvēkiem tiek ierobežota piekļuve ieročiem. VIP'i, psihi un noziedznieki pie ieročiem tiek vienmēr, atšķirībā no parasta kinoteātra apmeklētāja.
        • Re: ?

          ... un jo vieglāk ieročus dabūs "parastie apmeklētāji", jo negaidīti vairāk psihu vai vienkārši superviegli aizkaitināmu mudaku atklāsies starp viņiem.

          Zikovs taču pirms slepkavības nekādi neadekvāti neizpaudās, - jauns, uz karjeru orientēts jurists, apveltīts visām sociālajām prasmēm: kolektīvā iekļaujas, naudu pelna, ir attiecībās... Neviena iemesla nedot viņam ieroci un nepārvērst slepkavā.
      • Nu tādu sabiedrību piemērs varētu būt Izraēla un Šveice. Ideja kur pilsoņi ir reāli apmācīti armijas rezervisti un [kā Šveicē] pilsonis beidz dienestu paņemot līdzi ieroci.
  • Interesanti, ka tieši jezuīti? Augsti izglītoti aktīvi misionāri, kas mēğināja padarīt par kristiešiem visu pasauli un nevairījās ietekmēt politiku.
    • Ordenis pats ar savu vēsturi droši vien tikpat vienaldzīgs kā citi.
      Taču personiski pazīstamie pārstāvji arvien izcēlušies - ar to pašu izglītotību, intelektu un to, ka pat zemtekstā nepauž nekādas indoktrinācijas vai evaņģelizācijas tieksmes.

      Kaut gan - kā viens no viņiem teica: "Kurš pazīst vienu jezuītu, pazīst tikai šo vienu jezītu." :)
      • Izklausās labi. Man patīk tas, ka viņi dibināja skolas un attieksme pret mākslu kā svarīgu reliğiskā pārdzīvojuma sastāvdaļu.
    • Jezuīti prot runāt par konceptiem neieslīgstot emocijās.
  • Ričards ir ļoti saprātīgs, viņa sacītais un rakstītais izraisa dziļu cieņu. Lieliska gara barība, ar ko sevi palutināt
  • Es teiktu, ka nepieciešamība pēc ieroča sakņojas bailēs, un tās bailes ir tas ko kristietība piedāvā risināt ar "ļaušanos dieva gribai" vai "atdošanu sevi dieva rokās". Respektīvi, varbūt kristietim kādreiz kāds arī nodarīs pāri, bet vismaz visā pārējā laikā nebūs jādzīvo ar trauksmes sajūtu.
Powered by Sviesta Ciba