Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Viedie Cibas mikologi, jautājums tieši jums!

Raugi, es šopēcpusdien pie RIMI kases pašķirstīju krievu vīriešu žurnālu "Patron" (viens no maniem giltīpležeriem) un uzšķīru rindkopu kādā intervijā ar biologu. Un šis biologs visa cita starpā pilnīgi nopietni klāstīja, ka sēņu olbaltumvielas paliek cilvēka gremošanas sistēmai nepieejamas, jo visi labumi ir cieši ieslēgti hitīna kapsulās, kuras neviens mūsu ferments neņem. Un ka vienīgais veids, kā no sēnēm uzņemt kaut ko ķermenim noderīgu, ir tās izkaltēt un saberzt vai sablendēt. Citādi sanāk tikai patīkami pabraukāt pa garšas kārpiņām un izslidināt visus dievišķos labumus viegli samīcītus, bet citādi neskartus, cauri zarnu traktam.

Sakiet, jele, vai viņam ir taisnība?
  • Re: daudz teksta, man slinkums pārstāstīt

    Padomju laiku sēņotāju grāmatās (man te dažas ir pa rokai) sēnes bija dikten izdaudzinātas kā labs dažādu uzturvielu avots, pie tam uzturvērtības smalki izpētītas un sagrupētas tabelēs un šēmās, varētu domāt, ka zin.institūti tās sēņu īpašības būt pētījuši, kas nav nemaz tik neticams, ņemot vērā spaidīgos apstākļus pēc kara un centienus pierunāt iedzīvotājus pievienoties pārtikas programmas īstenošanā.
    • Re: daudz teksta, man slinkums pārstāstīt

      Te ir divas lietas - ķīmiskais sastāvs/enerģētiskā vērtība, kam ir jēga tikai tad, ja cilvēks to visu spētu uzņemt 100%, un t.s. bioavailability, cik ļoti konkrētas vielas/vielu grupas cilvēks spēj uzņemt (un tas vēl arī ir katram individuāli). Cik zinu, pārsvarā vēsturiski visi ir fokusējušies uz pirmo (tai skaitā enerģētisko vērtību mūsdienās joprojām norāda kalorimetrisko).
Powered by Sviesta Ciba