Kurvjzieža kontemplācijas

Vēl mazliet par nereflektēto vīrišķību

Krāšņais Kurvjziedis

Vēl mazliet par nereflektēto vīrišķību

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
"Vīrietību pētnieki atzīst, ka būšana par vīrieti pašiem vīriešiem ir slēpta; viņiem nav pieeja sev kā dzimuma būtnēm. Vīrietis sevi pamatā apzinās kā vispārīgu cilvēku, nevis seksuālu un dzimumiskotu personu. Tas, ko dara un pieredz vīrietis, īpaši baltādains heteroseksuālis, ir normāli, universāli un pašsaprotami, tāpēc tas nav rūpīgi jāapraksta un jāizprot. Šāda tradīcija neizriet no atsevišķu cilvēku gribas, bet ir pierasta prakse, kas pati ir neredzama un šķietami dabiska. Jo nav gluži tā, ka vīriešus neinteresētu veidot un attīstīt emocionālu un garīgu sevis izpratni."

Vīru lietas – dzirdēt savu balsi

Kārlis Vērpe, "Punctum", 27/02/2018
http://www.punctummagazine.lv/2018/02/27/viru-lietas-dzirdet-savu-balsi-27-02/
  • Nē, taču, nomierinies, neviens te negrasās karot ne ar tevi personiski, ne ar "ļauno patriarhiju" kopumā.:)
    Bāc, nu, vai tiešām grūti izlasīt to rakstu, pirms sāk inerces vadīts dirsties? Nav akadēmisks, ir vieglajā valodā. Un, ja izlasīts - vai tiešām grūti saprast, par ko ir runa?
    • Man vairāk interesē tieši tavs viedoklis.:) Tu saki, ka maz diskursa par vīrietību, bet es nepiekrītu. Vai tad tiešām maz? Nu ir takš tik daudz dažādu ieviržu literatūras, sākot ar svētajiem rakstiem, beidzot ar self-help bukletiem tieši par šo tēmu. Varbūt tu vienkārši neko no tā neuzskati par pietiekami izsmeļošu. Tas ir cits jautājums. Tas būtu interesanti kādu diskursu kādā gultnē tieši tu vai cienītais vīrietības pētnieks vēlētos attīstīt. Es nediršos diršanās pēc, tā ir patiesa interese.
      • Izvērstā atbilde būtu baigi gara, bet īsais (un neprecīzais) variants - absolūtajā vairumā gadījumu ar vīrišķību (gan kā doto, gan uzdoto) tiek saprasts kaut kas, ar ko tīri mierīgi var sevi identificēt abu dzimumu cilvēki. Kā jau chimera teica - ar vīriešu dzimuma varoni literatūrā vai kino, sieviete-lasītāja/skatītāja visbiežāk var momentā identificēties bez kādas barjeras. Visi padomi par sportiska ķermeņa kačāšanu, pašdisciplīnu, atbildību utt., sievietei ir tikpat noderīgi kā vīrietim (izņemot, protams, tīri tehniskas nianses sportā, kā slodzes dozēšanu utml.). Galu galā pat frāze "vīrišķīgi pārciest likteņa triecienus" var vienlīdz lielā mērā tikt attiecināta gan uz sievieti, gan uz vīrieti. Resp., jautājums ir - kas ir specifiskais, kas paliek pāri no vīrieša, ja atņem vispārcilvēcisko? Pliki fizioloģijas dati (kas arī ir daudz slidenāks un sarežģītāks temats nekā pirmajā tuvinājumā liekas)?
        • viriskiba ir ne vairak un ne mazak ka dabisks turpinajums viriesa kermenim. viriskiba ir tas, kas burtiski izriet no ta, ka virietim ir pauti (kas razo testosteronu), lielaka muskulu masa u.tml. ja jautajums ir "kapec viriesi nereflekte par viriskibu" vai kaut kas tamlidzigs, tad sim jautajumam drosi vien ir noklusetas beigas un pilna versija skan "kapec viriesi nereflekte par viriskibu ta pat ka sievietes reflekte par sieviskibu?" respektivi delfu sieviesu sadala drosi vien ir 100 raksti par sieviskibu, bet viriesu sadala nez kapec ir raksti par automasinam un tehnologijam. ja viriesu sadala saks rakstit par viriskibu, tad ta klus par sieviesu sadalu un skiet, ka Verpe un citi "viriskibas specialisti" kaut ko tamlidzigu tiesi velas panakt, jo tikai tad pasaule viss bus kartiba
          • Lūk, tu šobrīd perfekti ilustrēji to, ka vīrišķība vispār netiek reflektēta (ārpus atribūtiem "pauti &mašīnas", kas, protams, ir visai smieklīgi).
            Un nē, alternatīva noteikti nav primitīvāko pseidosievišķības refleksiju imitēšana.

            Vispār tas, cik pārsteidzoši emocionālas aizsargreakcijas te daži, tevi ieskaitot, demonstrē, kaut gan neviens netaisās uzbrukt, varētu pavērt iespējas ļoti pārdrošām psihoanalītiskām spekulācijām. Gan jau kāds rudzīšveidīgais jums visiem diagnozes būtu piemeklējis.:)
            • ta protams tiek reflekteta, jautajums ir par to kapec lai ta tiktu reflekteta ta ka patik un butu saprotams tev vai tam balajam zimulkaklam
        • "kas ir specifiskais, kas paliek pāri no vīrieša, ja atņem vispārcilvēcisko?"

          Principā tas ko vaiksts teica (protams, ir arī citas lietas), kas reducējas uz - sieviete = subjektīvisms, emocijas, es, es, es un vēlreiz es. Vīrišķība - objektīvisms, saprāts, ko darīt ar to, to, to un šito. Pat atsevišķi samdzeņu pētījumi demonstrē, ka vīriešu smadzenes caurmērā ir vairāk tendētas uz sistēmismu, kamēr sieviešu - uz empātiju. Sievietēm vairāk interesē cilvēki, vīriešiem lietas etc. etc.
          Tādi Vērpes noilgojušies pēc Cosmopolitēna priekš vīriešiem. Vobšem gay.

Powered by Sviesta Ciba