Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Lasu Kurzemes dāmu biogrāfijas un domāju par to, cik nejēdzīgi Latvijas vēsture man tika mācīta skolā. Septiņi apspiestības gadsimti un zemnieku piekvēpušās istabiņas ar cūku pūšļiem logu vietā. Muiža kā tāls un neaizsniedzams apspiedēju cietoksnis. It kā šeit nebūtu bijis nedz klavesīnu, nedz menuetu, nedz viesu no Eiropas spožākajiem galmiem. It kā te nebūtu bijis ideoloģisku cīņu un politisku intrigu. It kā nebūtu bijis alķīmiķu un brīvmūrnieku, ekscentrisku kaislību un tālu ceļojumu.
  • Arī tagad līksmei un glamūram ir vēriens. It kā novaja valna nebūtu piederīga teritorijai
    • Cik trāpīgs salīdzinājums!
    • Ceru ka nākotnes vēstures grāmatās lai ilustrētu, ka te nebija nekāda atpalikusi nomale, stāstīs cik ļoti impērijas galma intrigante Kseņa Sobčak mīlējusi te viesoties. Uzreiz vietai un vēsturei globāls vēriens, nekādas 119 sērijas nekādās nekādības.
      • Tev pašam liekas asprātīgi un Tu saskati nepārprotamas paralēles?
        • Es saskatu paralēlas pasaules.
          Vispār es interesējos par vēsturi. Un man ir saistošs tāds vēstures skatījums ko pauda mākslas akadēmijas Rubenis. Nevis šķirisks fokuss vai valdnieku pīers.
          • nelaiķa Rubenis ir kaut reizi minējis ko tādu, kas tev liktu visu šeit gadsimtu gaitā vācu valodā runājošajā vidē tapušo materiālo un nemateriālo kultūru pielīdzināt Jaunajam Vilnim? Kaut kā pagrūti noticēt.
      • Bet pat saglabājot tavu kroplo narratīvu - jā, domājams, ka 23.gadsimta skolēnam būtu daudz interesantāk lasīt par vietējo oligarhu darījumiem un intrigām ar krievu, skandināvu un vācu uzņēmēju klaniem, nevis tikai un vienīgi par to, cik skarbi klājies apkopējas un hroniskā bezdarbnieka ģimenei, ātros kredītus maksājot un šlāgerfestivālā alu dzerot.
        • Es pieņemu tavu manierīgo pozēšanu radoši brīvi izpaužoties, tur ir savs šarms, mērenās devās. Nemācot dzīvot, man tas šķiet pieņemams klimatu aprakstot, bet ne gluži, kad interpretē vēsturi.
          • paldies, man bija ārkārtīgi svarīgi zināt, kas konkrēti tev ir un kas nav pieņemami manā rakstības manierē un dzīves uztverē, es tikai visu laiku kautrējos tieši pajautāt.

            Ļoti vērtīgs ir aizrādījums par manierīgu pozēšanu no cilvēka, kurš pats tikko ir nodemonstrējis pilnīgu brīvību no šādas ligas. Pat neņemot vērā, cik nemanierīgs un neuzspēlēts bijis tavs sarkasms dažus komentārus augstāk sniegtajā piemērā (un par cik dziļām vēstures zināšanām tas liecina), es jau sen biju tevi iecerējusi kā potenciālo skolotāju un treneri šajā jomā.

            nekautrējies, ieraksti, lūdzu, komentāru zemāk savu bankas kontu, lai varu pienācīgi materiāli pateikties par konsultāciju. Neuzdrošinos cerēt uz tādu veiksmi kā vēstures privātstundas (jo lai nu ko, to gan tu noteikti pārzini nesalīdzināmi labāk par mani - kā nekā pašu Rubeni esi klausījies; varbūt pat Gumiļevu lasījis, atļaujiet pieskarties jūsu drēbēm!), jo zinu, ka to gan nespēšu samaksāt ar pašreizējiem ienākumiem.
        • "Interesantāk lasīt" - moška mūsu bērnības vēstures grāmatu autori pēc šī principa vadījušies un tad nu tā mitoloğija iegājusies?
          • Nekaisi visas pērles manā pieticīgajā žurnāliņā, ja nu kādam citam pamuļķītim vajadzība pēc apgaismības tikpat spiedīga, bet tu jau visu šeit būsi izbēris, ko tad?!
        • Kāda nākotnē. Ir jau tak uzraktīts. Rīgas suņi vai Verblendung, ta gan ir zviedru grāmata un tulkota vāciski. Visi saka, foršs bestellers.
Powered by Sviesta Ciba