Kurvjzieža kontemplācijas

Krāšņais Kurvjziedis

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Ir viena domāšanas klišeja, no kuras es, cik spēdama, cenšos izvairīties - apgalvojumi, ka kaut ko ir iespējams saprast tikai noteiktās vecuma robežās, vai ar noteiktu dzīves pieredzi. Par to, cik aplami ir uzskatīt, ka "divdesmitgadnieki (vai tīņi) nav spējīgi saprast x, to saprot tikai cilvēki pēc 30 (40) gadiem" es pati esmu pārliecinājusies vairākkārt. Jauns, gudrs, ar empātiju apveltīts cilvēks pilnīgi saprot arī tādas parādības un to kopsakarības, kuras pats nav piedzīvojis, drīzāk cilvēkiem būtu jābaidās, ka līdz ar vecumu var pieaugt stereotipiskums domāšanā un uztverē - un nereti arī pieaug.
Līdz ar to arī uzdrošinos apšaubīt, ka nav iespējams identificēties ar tāda cilvēka izjūtām vai domu gaitu, kura pieredze radikāli atšķiras no tavējās, un ar to es domāju gan maternitāti/paternitāti, gan dzimuma un seksuālās orientācijas noteikto pieredzi.
Neticiet, mīļie, tiem, kuri saka, ka kaut ko nevar saprast, ja tev ir/nav bērni, vai tu esi/neesi sieviete/vīrietis, zils gaisa balons utt. Viņiem nav taisnība. Kaut ko nevar saprast tikai tad, ja pietrūkst iztēles un empātijas. Vai prāta.
  • Jā, protams, cilvēks A ar nogrieztu kāju var justies pavisam citādi nekā cilvēks B ar nogrieztu kāju.
    Tomēr mākslas darbus radot, cilvēks iziet diezgan tālu aiz savas individuālās pieredzes robežām un kaut kādā mērā tas notiek, arī uztverot mākslas darbu. Var taču arī saprast/just - "kā un kāpēc jūtas tas tur ciilvēks, lai gan es tādā situācijā justos pavisam citādi".
    • Var MĒĢINĀT saprast, bet pārāk daudz "mainīgo":)
      Un, ja tu uzstāj par mākslas darbiem - tur ir vajadzīgs talants, kas gluži katram trusim nav, pat rakstnieku vidū, lielakā daļa vienkārši stāsta stāstus vai atražo savas izjūtas, pierakstot tās dažādiem tēliem:)
      • Es jau arī neapgalvoju, ka empātija piemīt visiem vienādā mērā, tikai to, ka tā nav pilnībā atkarīga no identiskas pieredzes.
        • Pilnībā atkarīga - nē, bet pieredze (ja no tās izdara kādus secinājumus) palīdz daudz vairāk kā plika empātija:)
          • Dažreiz palīdz. Dažreiz nepalīdz, bet tieši otrādi - ļauj nostiprināties stereotipiem u.c. uztveres barjerām, kas bremzē empātiju.
            • Bet tas jau tikai Tavs viedoklis, kas arī pamatojas uz stereotipiem ;)
              • Nevis uz stereotipiem, bet novērojumiem.:)
                • TU tos sauc par novērojumiem;P
                  • Ķeramies pie Tezaura skaidrojošās vārdnīcas:
                    stereotips1 -a, v.
                    1. poligr. Augstspieduma oriģinālās iespiedformas precīza reljefa kopija, no kuras gatavo novilkumus.
                    2. fiziol. Automatizēts, parasti reflektorisks, kustību kopums, poza, runas akts, kas nav pakļauts tiešai apziņas kontrolei.
                    3. Ierasts, stabils, regulārs darbības, rīcības, izturēšanās veids; daudzkārt atkārtota norise.
                    4. Vispārpieņemts (darbības, rīcības u. tml.) paraugs, vispārpieņemts uzskats.

                    novērojums -a, v.
                    1. Paveikta darbība, rezultāts → novērot.

                    • Aaa, tagad izliksimies, ka nesaprotam, ko es mēģinu pateikt? :D
                      Krii, es tikai par to, ka Tavi NOVĒROJUMI ir subjektīvi, nevis objektīvi un zinātniski pamatoti, un balstās uz stereotipiem. Gan citiem, nevis tiem, par ko Tu parasti mēdz sašust, bet vienalga stereotipiem:)
                      Labāk pasmaidi par visu, no pieres raukšanas rodas grumbas ;)
                      • Novērojumi ir novērojumi, tie nevar balstīties uz stereotipiem. Stereotipi var ietekmēt novērojumu interpretāciju vai selekciju. Novērojumi nav jāpamato, tie paši var kļūt (vai nekļūt par pamatojumu) kādam apgalvojumam, gan zinātniskam, gan subjektīvam un iederīgam saviesīgā tērgāšanā, tādā kā šī.

                        Es tiešām nesaprotu, kur Tu manā apgalvojumā "esmu novērojusi, ka dažiem cilvēkiem pieredze nevairo empātiju" saskati stereotipu. Kādu tieši stereotpu?
                      • kā novērojums var būt zinātniski pamatots?
                  • man šķiet, ka stereotipu (4) atšķirt no novērojuma nemaz nav tik grūti.
                    Kurā brīdī Tavuprāt es būtu šos jēdzienus sajaukusi?
Powered by Sviesta Ciba