Neparedzēta reakcija - Nu ta par to pašu. [entries|archive|friends|userinfo]
kjiimikjis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Nu ta par to pašu. [May. 17th, 2017|02:13 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]remedia
Date:May 17th, 2017 - 03:59 pm
(Link)
Man gan šķiet, ka lietojot loģiku rodas tāds jautājums, jo x grupām būt agresīvi vai vismaz spēcīgi diskriminējoši noskanotām pret y citām grupām ir kopumā kaitējoši visasi sabiedrībai. Tas, ka mēs spējam arvien vairāk ar prātu nomākt visus neracionālos naidus un bailes, ir viens no galvenajiem sabiedrības attīstības iemesliem. Nav vairs gluži tāda tehnoloģiskā un ģeogrāfiskā situācija pasaulē, ka varētu labi izdzīvot katra grupiņa savā birzē un nevienu citu nesatikt.

Cits jautājums ir, vai šādu prāta lietošanu var kaut kā ārēji īpaši motivēt, jo kā jau piemēros, cilvēks situācijā, kad ir pateikts "nediskriminē pēc xyz pazīmēm!", drīzāk to turpinās darīt slēptā veidā, nevis padomās kārtīgi, kāpēc viņu vispā interesē, ka kāds cits cilvēks ir kāda konkrēta dzimuma, etniskās piederības, krāsas, ticības utt. Izpratnes rašanās kaut kādā ievērojamā apjomā cilvēku ir visai lēns process, ko ir grūti un sarežģīti paātrināt. Cilvēki mēdz jokot, ka visādas informācijas kampaņas un tamlīdzīgas lietas ir tukša runāšana, bet šādās lietās tas tomēr ir arī viens no vienīgajiem reālajiem līdzekļiem, kā kaut ko mainīt. Strādā tas, protams, lēni.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:May 17th, 2017 - 04:03 pm
(Link)
SSC šodien pavīdēja interesanta doma, ka vislielākais ieslodzīto skaits ir ASV, Krievijā un Ķīnā, un tas kaut kā labi korelē ar valsts lielumu. Varbūt tajā kaut kas ir, un tas ir vēl viens iemesls, lai izvairītos pārvērst Eiropu par vienu milzīgu federālu valsti, jo acīmredzot cilvēki tomēr labāk sadzīvo mazākos bariņos. Optimāli – ne vairāk par 50 miljoniem :)
[User Picture]
From:[info]remedia
Date:May 17th, 2017 - 04:16 pm
(Link)
Nu, 50 miljonus cilvēku ar visām vienādām pazīmēm nolasīt tā, ka nav pēc kā diskriminēt, ir nereāli, tā ka tomēr arī nozīmīgi kaut kā motivēt cilvēkus savstarpēji nenaidoties paliek vajadzīgi. Par Ķīnu es zinu mazāk, bet ASV tur es vairāk liktu uz vairākām citām sociālām un politekonomiskām problēmām, ne cilvēku daudzuma. Tur arī tomēr katra štata pārvalde funkcionē gandrīz kā atsevišķa valsts ar saviem atsevišķajiem likumiem.

Kaut kādā mērā gan es piekrītu, ka pēc iespējas neagresīvākas sabiedrības nodrošināšanai ļoti lielas valstis nav optimālas, jo ir stipri grūtāk veikt jebkādu likumu ieviešanu praksē un visu kārtības uzturēšanas instanču kvalitātes kontroli, ja cilvēku un attiecīgi arī iestāžu ir tik daudz.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:May 17th, 2017 - 04:28 pm
(Link)
Ir simtiem teoriju, kāpēc ASV ir tik vardarbīga, kas tas nozīmē, ka visdrīzāk mēs nezinām kāpēc. Varbūt ne jau likumu ieviešanā ir sāls, bet tajā, kas notiek ārpus likumiem.