Neparedzēta reakcija - 21. gs., dāmas un kungi. [entries|archive|friends|userinfo]
kjiimikjis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

21. gs., dāmas un kungi. [Jan. 12th, 2017|04:59 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]krii
Date:January 12th, 2017 - 10:18 pm
(Link)
Lūk! Esmu gatava cienīt tos homeopātus un astrologus, kuri godīgi pasaka: "Neviens nezina, kāpēc, bet reizēm tas darbojas.", nevis mēģina vērpt teorijas par ūdens atmiņu, spīdekļu gravitācijas lauku utml.
Jebšu es tiešam esmu gatava hipotētiski pieņemt, ka eksistē kaut kāda daļa homeopātijas vai astroloģijas metožu, kuras varētu būt pamatojamas ar pagaidām vēl nezināmiem dabas likumiem. Nu, piemēram, ka maksimālie plūdi uz Zemes vienmēr sakrīt ar 216.gadu Neptūna kvadrātā Jupiteram, jo, lūk, tektonisko svārstību cikls nejauši atbilst attiecīgo planētu konfigurācijām; vai arī, - ka homeopātijā izmantojams kaķa urīns, uzpilināts uz cukurgraudiņa, patiešām noņem bronhu spazmas, jo, izrādās, ka noteiktā temperatūrā, pie noteikta spiediena, viens specifisks, līdz šim neatklāts ferments sašķeļ kādu svarīgu bioloģiski aktīvu savienojumu, un attiecīgajā reakcijā rodas neliels daudzums vielas, kas iedarbojas uz veģetatīvo nervu sistēmu. Abi piemēri ir manas fantāzijas auglis, bet ceru, ka domu uzvērāt - tas, ka kaut kas, iespējams, kādreiz darbojas, varbūt ir iemesls entuziastiem kaut ko papildus pētīt, bet nekādi ne - atzīt par valsts finansējamu, ikdienā izmantojamu metodi.
[User Picture]
From:[info]saccharomyces
Date:January 12th, 2017 - 10:50 pm
(Link)
mhm! man tagad slinkums meklēt un linkot pētījumus, bet pie homeopātijas relevants vienkārši ir viss tas pats, kas pie placebo - par ko ir gana daudz pētījumu, kas rāda, ka tas mēdz darboties. pie tam, pat situācijās, kur pacienti ZINA, ka saņem placebo. ir teorijas, kas runā par to, ka tādos gadījumos patiesībā ārstnieciskais efekts ir pacienta-ārsta mijiedarbībai, un ka psihosomatika īstenībā ir nozīmīgs faktors lielākā daļā saslimšanu, nekā varētu domāt. manuprāt, ja definējam, ka svarīgākais ir sasniedzamais rezultāts (pacienta izveseļošanās) un metodes var būt visdažādākās, ja tik strādā, un, galvenais, esam atklāti, godīgi un kritiski pret procesu, tad arī homeopātija var būt ok, neizliekoties, ka tas ir kaut kas, kas tas nav, piemēram, uzticama, viennozīmīgi vienmēr lietderīga metode.
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:January 13th, 2017 - 08:01 am
(Link)
tikai tad placebo saucam par placebo nevis fantazējam par ūdens atmiņu, kuras nav
[User Picture]
From:[info]saccharomyces
Date:January 13th, 2017 - 08:04 am
(Link)
protams! tas arī bija tas, ko gribēju pateikt, tikai pēc garas darbadienas slinks un miegains varbūt galīgi neprecīzi sanāca.