Neparedzēta reakcija - Hm. [entries|archive|friends|userinfo]
kjiimikjis

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Hm. [Jul. 27th, 2015|08:11 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|]

Ienāca prātā, ka sintētiskā ķīmija ir viena no retajām jomām, kurā dažkārt itin labi varētu darboties homeopātiskie preparāti. Zin kā, viena iz homeopātijas pamatidejām ir tā, ka preparāts, kas koncentrētā veidā veselā cilvēkā izraisa kādus noteiktus simptomus, atšķaidīts tos pašus simptomus ārstē. Un - jo atšķaidītāks, jo spēcīgākas ārstnieciskās īpašības. Un lai gan medicīnā, ja neņem vērā placebo efektu, homeopātiskie preparāti palīdz labākajā gadījumā pret dehidratāciju, organiskajā ķīmijā to pielietojums varētu būt sekmīgāks.

Piemēram, tionilhlorīds ir reaģents, kas spēj pārvērst karbonskābes atbilstošajos karbonskābju hlorīdos. BET - ko darīt, ja jāveic pretējā reakcija, t.i., no karbonskābes hlorīda jāiegūst karbonskābe? Talkā nāks HOMEOPĀTISKAIS tionilhlorīds - vienkārši jāatšķaida tionilhlorīds ar ūdeni (diezgan izklaidējoša procedūra, iesākumā - viņš ar ūdeni reaģē diezgan nikni), kamēr tā koncentrācija iegūtajā šķīdumā ir nenozīmīga, un iegūtais homeopātiskais reaģents spēs karbonskābju hlorīdu pārvērst atpakaļ karbonskābē!

Izstrādē: homeopātiskais nātrija hidrīds - izcils reaģents nātrija alkoholātu pārvēršanai atbilstošajos spirtos!
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]roterdama
Date:July 27th, 2015 - 08:40 pm
(Link)
nedaudz offtopikā, bet vienmēr smīdina šis - ''Un - jo atšķaidītāks, jo spēcīgākas ārstnieciskās īpašības.'' Vai tas neizklausās ne mazākā mērā paradoksāli?
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 27th, 2015 - 09:35 pm
(Link)
Nu kā - ņemam 1mg KCN, ieberam pasaules okeānā, visi beigti. Pareizi, vai ne?
[User Picture]
From:[info]roterdama
Date:July 27th, 2015 - 09:39 pm
(Link)
bet pašsaprotami
[User Picture]
From:[info]ravejsledzejs
Date:July 28th, 2015 - 09:10 am
(Link)
Vai tad? Homeopātiskā iedarbība ir taču pretēja trešajai. Ja KCN tīrā veidā izraisa nāvi, tad atšķaidītā veidā - augšāmcelšanos. Turklāt precedents jau ir bijis.
[User Picture]
From:[info]tessera
Date:July 28th, 2015 - 10:06 am
(Link)
+1 :D
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:July 27th, 2015 - 09:34 pm
(Link)
Nē nu labi ķīmijā ir katalizatori. Tā dažreiz gadās, ka metālu katalizatori darbojas tik mazās koncentrācijās, ka no sākuma cilvēkiem pat nedabrauc, ka tā ir katalītiska reakcija, jo katalizatora pēdas ir visur, izejvielās utt.
[User Picture]
From:[info]kjiimikjis
Date:July 28th, 2015 - 08:33 am
(Link)
Nu jā, šis tas ir lasīts par to, ka šo to no dzelzs katalītiskās aktivitātes ir nācies norakstīt uz Cu piemaisījumiem, līdzīgas ziņas dzirdētas par Au ar Pd piemaisījumu ppb līmenī, pat par "transition metal-free coupling", kurš, kā rādās, darbojas tikai pateicoties pusšķaudienam Pd nātrija karbonātā. Atzīstu, pašam ar (apzināti) metālu katalizētām reakcijām saskarties nav nācies pārlieku bieži. Kaut kas jau sakaplēts ir, kaut kas reducēts, bet ne tik regulāri, lai būtu pārlieku iedziļinājies.
Tāpat jau tās koncentrācijas sanāk nesalīdzināmi lielākas par "klasiskajiem" homeopātijas atšķaidījumiem. Atšķaidīšana līdz vēl detektējamam līmenim ir nākusi modē salīdzinoši vēlu, cik zinu. Kāds indijas homeopāts pat bija tā taupījis ūdeni, ka pamanījies pāris ļautiņus nolikt slimnīcā ar saindēšanos ar arsēnu.
[User Picture]
From:[info]antuanete
Date:July 30th, 2015 - 07:14 pm
(Link)
Ir bijis arī gadījums, kad homeopātiskajā preparātā pa īstam bija beladonna (tb, tādā atšķaidījumā, ka viela joprojām ir nosakāma un attiecīgi var izraisīt saindēšanos).