обои - [entries|archive|friends|userinfo]
Scandalo Calmo

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Links
[Links:| fffff pajautā komenti jauns labot secondhand vissvienā ]

[6. Dec 2008|19:50]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Patlaban klausos |Johann Sebastian Bach - Yo-Yo Ma - Suite No.4, S. 1010 in E-Flat Major - VI. Gigue]

biju arī šodien tirgū, saproties, .. nē nu vispār man jau liekas, ka tirgus apmeklējums tagad būs obligāta sestdienas sastāvdaļa, vienīgi tuvākajos mēnešos to diezgan sekmīgi varētu izkonkurēt kalni (pirmajā gadījumā pozitīvas, smaidīgas kalorijas, otrajā - sakautas un savus ierakumus un nocietinājumus atstājošas - te no tiesas ir par ko padomāt).

šodien uzmontējām ziemas riepas. bet tas tā. kaut arī te mums bija gana ass piedzīvojums ar viena bīemwu īpašnieku (viņi visur ir vienādi).
nu jā, bet to es pieminu tikai tādēļ, lai būtu skaidrs, kāpēc tirgū bijām tikai uz kādiem pusdiviem, kad kārtīgiem pilsoņiem pieklājas jau sēdēt aizgaldos un gremošanu pavadīt, ar uz augšu pavērstu dakšiņu gaisā zīmējot elipses (ca 15cm diametrā). tirgus jau vācās nost, mūsu vēlmes bija lakoniskas, paņēmām trejus vidusjūras asarus, kas itāliski tiek dēvēti par spīgolām (traki latgalisks vārds vai ne?) un tad paralēli ar kvkznu devāmies ielasīt šādas tādas citas štelles tuvāko dienu patēriņam.

kamēr man bija jāizcīna cīņas pie lauku delikatešu plaukta ar briļainiem mīkstmiešiem (nu, idiotiem manā svara kategorijā, tautas vārdiem izsakoties), kvkzns otrā tirgus malā lasīja sicīlijas mandarīnus (šajā dienas stundā jau 50 eurocenti par kīlo), savukārt man aiz muguras kāds jaunēklis pilnā balsī klaigāja, piedāvājot artišokus.
delikateses lōģiski ir slowfūds, un tieši tāda ir arī apkalpošana - šķiņķi tiek šķēlēti rūpīgi un ar domu likti uz iesaiņojamā papīra, tāpat katrs kumoss mozzarellas no spainīša tiek makšķerēts ritmā, kāds rodas metronōma dzelzīti pārstellējot uz šūpkociņa augstāko atzīmi. tīri vai čella skaņas atskan, vērojot stenda saimnieku nesteidzīgo dzīvi.
pa to laiku fonā ārdās džezs - artišoku cena krīt (jo sevi cienošs tirgus veras ciet pusdienas laikā, bet te jau rit teju trešā pusdienu stunda), un nu zēns kliedz, ka par diviem euro pie viņa var dabūt jau desmit artišokus (te salīdzinājumam ir vērts piebilst, ka veikalos par vienu artišoku tiek ģērēti kā minimums 80 centi), kas mani sāka pamazām uzvedināt uz domu, ka varbūt ir vērts mest pie malas neauglīgo nīkšanu pie vītinājumiem un sieriem un tā vietā pievērsties šim piedāvājumam. bet tad pienāca kvkzns, kas gribēja atbrīvoties no pasmagā mandarīnu maisa. šo ideju pārspēlēju viņai.

un patiesi, rūpīgi sekojot ar skatu manevriem stendā, lai atkal kāds ņerga man nepielien priekšā (gānīties pie šķiņķiem nav glīti, pie zivīm vēl var un pie dārzeņiem pavisam droši, pat vēlams, - te tomēr prodotti tipici, artigianato di qualità), jaunēkļa klaigas aprima, un pēc mirkļa pie manis pienāca viltīgi smaidošs kvkzns ar pilnu maisiņu artišoku, vārdskot, viņai bija ticis viss dienas pārpalikums. šķiet, ka kādi 20, nez kā mēs tos rīt ēdīsim.

tad mēs atgriezāmies mājās, izkrāmējām guvumu. pie datora pie reizes uzmetu acis drauglistei. kā vienu no pirmajiem pamanīju [info]vedjmah ierakstu, un sapratu, ka labāk nevilkt garumā un ķerties pie zivīm uzreiz.
(bija ļoti labas, starp citu, ar terracinas moscatto secco jau nu vispār..)
un tikai tad, pirms sākt šito pastāstu, kārtīgi iepazinos ar ieraksta saturu vēlreiz. jāaaaa.. klase. to saku es, kam lielākie dizāsteri allaž sanākuši tieši ar cepešiem. tos manējos dažus, tajās retajās reizēs, kas atkal esmu zaudējis bijību kāpt uz grābekļa, ēdot allaž kā īlens iz maisa atkal no jauna rēgojas un kā oda sīkšana kaitinoši pavada apziņa, ka to ir taisījis kāds nejēga.

bet te viss izskatās tāds OOOO!
kā ta garšoja, ja drīkst paziņkārot?
un vai tiem boksa cimdiem ar to bija kāds sakars?
Linksamēramies

Comments:
From:[info]dzeina
Date:6. Decembris 2008 - 20:58
(Link)
Nekad vēl neesmu gatavojusi artišokus, pastāsti - kā?
[User Picture]
From:[info]kinskis
Date:6. Decembris 2008 - 22:39
(Link)
nu, zi', es arī rīt šito recepti (carciofi alla romana) taisīšu pirmoreiz. pirms tam mēs esam mērkaķojušies viena kanādieša iespaidā pa tā krasta modei. bet tur stila nav nekāda, tādēļ jāatgriežas pie lokālajām tradīcijām.

tātad:

ņem artišokus, katram nodīrā ārējās cietās lapas, tad atlikušajām nogriež spicos cietos galus, līdz carciofo izskatās kā tāda rozīte. (padoms - labāk nogriezt vairāk, nekā pēc tam spļaut laikā pārkokojušās daļas) aptuveni šitā:



kamēr tiek apstrādāti pārējie, gatavos uzglabā aukstā ūdenī ar citronu sulu, lai nesamelnē.
pirms likt katlā artišokiem no viduča esot jāizvelk laukā arī tādas kā bārdiņas, kas esot asas un neēdamas, bet tā vietā jāieliek kāda karotīte sasmalcināta ķiploka un svaigu pētersīļu.

tālāk ņem pietiekami augstu sautējamo katlu un uz tā dibena izkārto artišokus ar kājiņu uz augšu. šur tur saka, ka kāja jāgriež nost, citur, ka jāatstāj, citur, ka jāatstāj, bet ar nazi jānokasa miza. es atstāšu to klāt, jo romas restorānos tā parasti dara. nu varbūt nokasīšu, ja izskatīsies kaut kā nepareizi.
kad katla dibens noklāts ar artišokiem to visu tā diezgan dāsni salaista ar olīveļļu (vienā receptē teikts, ka pat tā, ka līmenim jāsedz visa katla apakša, tādēļ esot vērts izvēlēties katlu, kur nepaliek daudz brīvas vietas un artišoki jākārto cieši viens pie otra, tādējādi eļļas daudzumu samazinot. kad eļļa jau uzkarsusi un kādas pāris minūtes artišoki jau gozējušies karstā eļļā, visam pielej ūdeni, lai tas sniedzas līdz artišoka viducim. es, šķiet, rīt ūdens vietā liešu baltvīnu. tad, manuprāt viss būtu jāuzkarsē, ka šņabis aiziet gaisā, un tad var likt virsū vāku un uz maigas uguns sautēt, līdz starp artišokiem pazūd šķidrums. tas prasa ca pusstundu.

viss. ēd un slavē (cerams).
t.i. rīt varēšu padalīties pieredzē nevis projektos.
From:[info]dzeina
Date:7. Decembris 2008 - 21:03
(Link)
Mulsina tas eļļas daudzums.
Bet es palūkošu, protams, šeit artišoku cenas ir gandrīz astronomiskas, taču tavs koments ir pieglabāts &, kad tiks izmantots, ziņošu par rezultātiem.
From:[info]kinskis
Date:7. Decembris 2008 - 23:54
(Link)
nu te tie artišoki ir diezgan eļļaini. tas tiesa. tāpēc (pēc manas garšas) arī prasās nevis ūdens, bet baltvīns. ņemšu principu, bet taisīšu pa savai modei, kā man šķistu gardāk.
t.i., rīt taisīšu. šodien tā pavēlu atgriezāmies mājās, kādi tur vairs artišoki?