kihelkonna - mazzaķa hronikas: dzīvnieku maize un cita lasīšana [entries|archive|friends|userinfo]
kihelkonna

[ website | kihelkonna - apdzīvota vieta sāremā salā ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

mazzaķa hronikas: dzīvnieku maize un cita lasīšana [5. Jan 2014|10:05]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Linkir doma

Comments:
From:[info]ninona
Date:5. Janvāris 2014 - 15:57
(Link)
Novērojot M lasītprasmes attīstību, teiktu, ka Mazzaķis uztver vārdā pazīstamus burtu savienojumus (no citiem vizuāli pazīstamiem vārdiem) un tos savelk kopā sev pazīstamā vārdā. M bija šis posms aptuveni pirms gada. Varēja arī izlasīt īsus vārdus (ola, ods, māja, kāja, lapa, koks utt.)

Tagad māk izlasīt pa burtiem, bet rakstīšana viņai vedas stipri labāk.
Principā viņa savos 5g7m spēj lasīt pa vārdam (drošības labad pirms tam burtojot) lielajā un mazajā drukā, bet teikumus neveido. Savukārt raksta gramatiski pareizus vairākvārdu teikumus, vienīgi pareizrakstība kļūdaina - aJta utt., un nezina par pieturzīmju lietojumu.

Man ir priekšstats, ka agri apgūst burtus, lasīšanu utt. bērni, kuriem ir iespēja šo informāciju no pieaugušajiem iegūt. Faktiski nevis tiekot mācītiem, bet vienkārši jautājot, interesējoties. Viņi jau ātri visu apgūst. Bet tam diezgan svarīgi ir cieša atrašanās kontaktā ar pieaugušo. Teiksim M grupiņā ir bērni, kuri no 2 gadu vecuma ikdienu vada BD barā un tagad (5+ gadu vecumā) atbilstoši programmai mācās burtus. M BD aizgāja 4 gados, kad burtu mācīšanās posms bija sēēēn pagājis.
[User Picture]
From:[info]kihelkonna
Date:5. Janvāris 2014 - 16:24
(Link)
grūti teikt; katrs gadījums ir citādāks. par mazmurkšķa lasīšanas sākumu es skaitu dienu, kad viņa veikalā pateica "tur rakstīts "jaunas preces"" (nebiju viņai tādu vārdu rādījusi), un tālāk viss notika diezgan vētraini; gadu vēlāk viņa jau tekoši lasīja mazzaķim priekšā grāmatas, un es tā lēsu, ka ir virs 60 vārdiem minūtē.

mazzaķi par droši lasošu uzskatīšu tad, kad viņš izdarīs šo http://klab.lv/users/kihelkonna/267135.html . bet mēs parasti ejam pa citu ceļu :)

mani nereti moka sirdsapziņa, ka par maz ar bērniem nodarbojos. bet kad satieku tādu tipisku bērnudārznieku, kurš nepilnos 6 gados, piemēram, nezina pašreizējo gadalaiku, un citus arī nē, tad galīgi apmulstu.