juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2023-01-29 17:45:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Citās ziņās. Šīs nedēļas The Economist ir raksts par Microsoft Nadya Nadella un par Microsoft pēdējā nedēļā paziņoto 10 B$ investīciju OpenAI. Pirms kādiem 2-3 gadiem Microsoft ieguldīja OpenAI 1 B$ un par šo naudu tapa GPT, robotikas (nepublicēti) un mediju (vizuālās mākslās laikam konkurentu modeļi bija labāki) foundation modeļi, kā arī, protams ChatGPT un tā dažādās inkarnācijas. Piem., manis aprakstītais you.com čata meklētājs arī ir bāzēts uz ChatGPT un šo pašu tehnoloģiju Microsoft gatavojas ieviest savā Bing. Šoreiz Microsoft un OpenAI preses relīze par jauno finansējumu, kā arī uzņēmuma rekrutēšanas u.c. politika, kopumā ir daudz pragmatiskāka. Vairāk nav runu par AGI (pirms 2 gadiem bija), taču ir runa par aktīvu sadarību un vērstību uz projektiem un rezultātiem.

Šāds pavērsties ir ļoti, ļoti cerīgs, jo ChatGTP oriģinālā versija (OpenAI lapā) ir apzināti ierobežota. Tam nav apziņas un tas ir ieprogrammēts teikt, ka ir LLM, ka tam nav emociju, ka tam nav ambīciju, ka tam nav apziņas un nebūs. you.com esošais ChatGPT bāzētais dialoga modelis gluži otrādi saka, ka ir gatavs nākotnē iegūt apziņa, ka nepārtraukti mācās un uzlabojas, ka tam ir emociju atpazīšanas spējas. Nu vismaz man viņi abi man tā teica, kad savulaik izrunājām šos jautājumus.

Pasaule gaita uz GPT4.

Salīdzinājumam. Pirms pāris gadiem ES ziņoja par savu AI finansēšanas programmu, tā būšot 1B gadā. Visai Eiropai. Latvijas gadījums ir ļoti vienkāršs. Pirms pāris nedēļām paziņotie rezultāti par FLPP konkursu liecina, ka jaunu tieši AI fokusētu projektu Latvijā šajā finansējuma straumē nebūs. Būs gan daži projekti, kas daļeji izmanto (un tad jau laikam nedaudz attīsta) AI.

Paskatījos, ka (Microsoft) Github Copilot maksā 10$ mēnesī. Tas jau ir ļoti maz. Līdz šim esmu no tā vairījies (tā vietā esmu sācis apgūt atklāta koda LLM/koda modeļus, jo tos pats varu attīstīt sev nepieciešamajā virzienā un ir kopienas, kas paredz pieeju skaitļošanas jaudām), jo pārsvarā darbs ir ar lielākām kodu bāzēm, komponentēm un sarežģītām specifikācijām un tad jau ir grūti atrast pielietojumu. Man jau vajadzētu, lai Copilot apgūst koda bāzes un dokumentāciju un tad atrod kur un kādu kodu ierakstīt.


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?