juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
Pagriezu ciparus uz GPT un dati ir tādi, ka pašas Ukrains urāna raktuves gadā dod 1000t izejmateriāla, no kura var iegūt 700kg U-235 90% bagātinajumā, ar ko pietiek 35-70 kodolgalviņām, ko tā var saražot pati vienā gadā. Tā varētu iegūt ~5 vai pat 10 raketes.

Protams, tad Ukrainai nāktos palikt bez degvielas saviem civilajiem reaktoriem, jo jau tagad ta importē.

Šaurā vieta ir bagātināšana, tur joporjām lieto centrifūgas priekš urāna fluorīda gāzem. Problēma ir tā, ka U-235 un U-238 ir fizikāla atdalīšana, jo kīmiski abi ir vieni elementi.

ASV ir https://www.centrusenergy.com/ un Krievijā ir https://www.ueip.ru/Pages/default.aspx.

Jā, un tiešam silex un citas metodes, kurās ierosina ar lāzeru vai pārejot uz plazmu - tās ir izstrādē.

Key Industry Players:
* Centrus Energy: A U.S.-based company involved in enrichment and nuclear fuel. They are working with Silex Systems to develop a pilot SILEX plant in the U.S.
* Rosatom (Russia): Operates one of the world’s largest enrichment industries, with facilities like the Ural Electrochemical Combine.
* URENCO (Europe): A major player in gas centrifuge enrichment, URENCO operates large facilities in the UK, Germany, the Netherlands, and the U.S. (New Mexico).
* China National Nuclear Corporation (CNNC): A major enrichment player in Asia, CNNC operates several centrifuge-based enrichment facilities.

GPT novērtēja, ka sākumam - lai iegūt 10-20 kodolgalviņas (un kādas 2 raketes), vajag līdz 1B naudas un - galvenais laiku priekš centrifūgām. Tā ir šaurā vieta. Bet tās summas nav astronomiskas - kādi 20B ir salīdzinoši normāl arsenālam.

Resp., ja Latvija netaisītu RailBaltic, tad varētu iegādātis tīri normālu arsenālu, kas iet pāri starta pakai.

Un noteikti ir jācer uz inovācijām bagātināšanā.



(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?