juvenal ([info]juvenal) rakstīja,
@ 2024-03-24 18:39:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Neskaidras definīcijas un ko ar tām darīt? Vai covid vakcīna un maskas bija cilvēku augmentācija? Valdība jau nevarētu pieņemt to visu, ja nebūtu vairākuma (varas) biznesu atbalsts. Un vai biznesu vara varēs prasīt (izdot mandātus) veikt arī vairāk trans/posthumānas augmentācijas, kad tādas kļūs plašāk pieejamas? Un varbūt nav slikti, ka biznesi virza cilvēku augmentāciju, pieņemot, ka augmentācija (biznesu paģērētā virzienā; un te ir arī jautājums par biznesu kvalitāti: manuālās atkritumu škirošanas "bizness" vs. darba humanoīdu taisīšanas bizness) nozīmē arī cilvēku izaugsmi un ziedēšanu?

---

Varētu likties, ka ļaunums ir pašā dabā un tas ir neizbēgams. Kur vien ir kāda laba dzīvība, tur atrodas substrāts, kurā sāk mājot ļauna dzīvība un tās nonāk konfliktā. Varētu likties, ka konflikts ir dabas būtība. Bet, precīzāk skatoties, konflikta cēlonis vienmēr ir nespēja sadalīt telpu, nespēja reproducēšanos ierobežot balstoties uz solidaritātes un saprāta apsvērumiem un nevis uz cīņas iznākuma. Tas nozīmē - ja Dabā saprāts un solidaritāte iemājo visā dzīvajā, tad tiek sasniegts miers un labums.

Kā saka Jesaja (11:6)
"Justice shall be the band around his waist, and faithfulness a belt upon his hips.
Then the wolf shall be a guest of the lamb, and the leopard shall lie down with the kid; The calf and the young lion shall browse together, with a little child to guide them.
The cow and the bear shall be neighbors, together their young shall rest; the lion shall eat hay like the ox.
The baby shall play by the cobra's den, and the child lay his hand on the adder's lair.
There shall be no harm or ruin on all my holy mountain; for the earth shall be filled with knowledge of the LORD, as water covers the sea."
(p.s. gribēju šo ielikt latviski, bet latviešu Bībele ir tā monetizēta, ka ar to var tikai dalīties soctīklos (ar atpakaļatsauci), bet nevar copy/paste tekstu)

Un tas ir arī transcendetāli. Enģeļi, kas nebija gatavi solidaritātei, bet visu gribēja tikai sev, tie krita un radīja ļaunumu.
"Mīliet viens otru" - precīzāk Diligite invicem.

Tieši tāpēc ir svarīga visa tā matemātika, kas pēta kompleksās sistēmas, emerģences, metateorijas, ordinālo skaitļošanu (hiperskaitļošanu) un visas tās pieejas, kas dod kvalitatīvus secinājumus par diff u.c. vienādojumu risinājumiem bez pašu risinājumu atrašanas (nu ja atroda, tad arī labi). Viss tas vairo saprātu, uz kā bāzes atrast vienošanos un lēmumus šeit un tagad. Lai dzīvība vispirms padomātu un tad dzīvotu nost. Tā, lai neēstu viens otru.

T.i. progresa virzienu atklāt domājot un tad to īstenot. Un nevis varbūtiskā/evolucionārā, cīņas un mēģinājumu/kļūdu ceļā noskaidrot progresa virzienu, kas varbūt ir tikai lokālais optimums dotās varast struktūru dēļ.

---

Turpinu lasīt Ir Domuzīmi. Nezinu, kas ir Māra Ulme, bet viņa dzejo:
"es īstenība dzeru jo man ir nogurums vai trauksme
man liekas, ka tas ir pareizais veids
kā turpināt priecāties
vai aizmirst visas bēdas
visus karus aizmirst
aizmirst ka mēs nomirsim
aizmirst ka cilvēkiem nav ko ēst vai dzert
ka es neko nedaru tā labā
ka varbūt rakstīt ir bezjēdzīgi
un es nedodu pienesumu
sabiedrībai
ar savu darbu nopietnā ofisā
vai atklājumiem kvantu fizikā
es esmu tādā kā starptelpā...
...
..."

Nesaprotu, kur ir problēma mācīties kvantu fiziku un darīt labu? Ļoti iespējams, ka sociālie apstākļi ir tādi, ka mācīties nevar, ka var tikai veģetēt. Bet tad ir jāstājas partijās un jācīnās, lai būtu sociālie apstākļi.


(Lasīt komentārus)

Nopūsties:

No:
Lietotājvārds:
Parole:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:
Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?