Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2023-10-13 09:20:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
i
ikdienišķais:

***
"Izveidojusies absolūti neloģiska aina – jo nabadzīgāka valsts, izņemot Dāniju, jo augstāks PVN pārtikai," ... ka nezinātājam varētu veidoties priekšstats par pretēju situāciju. "Baltijas valstis ir visturīgākās ar lielākajiem ienākumiem, tāpēc vajag augstāku PVN likmi pārtikai, jo citādi šeit dzīvojošie "biezie" pavisam izlaidīsies, savukārt Vācijā, Luksemburgā un citās valstīs iedzīvotāji, tikai dzīvojot "pusbadā" vai pilnīgā "badā", tik tikko spēj savilkt kopā ienākumus ar izdevumiem mājsaimniecības budžetā, tāpēc tur ir tik mazas PVN likmes pārtikai"
"Ja cilvēka patēriņa grozā gandrīz pusi aizņem izdevumi par pārtiku, PVN likmes četrkārtīga paaugstināšana būs trieciens šo iedzīvotāju pirktspējai, jo viņi pirks un patērēs dārzeņus un pārtiku kopumā mazāk naturālās vienībās – kilogramos"
"Tas ir Latvijas mīts, ka zemāka PVN likme ir izdevīga turīgajiem, jo ir dīvaini domāt, ka cilvēks, kurš apēdis divas kotletes, zemāka PVN gadījumā ēdīs trīs vai četras"
***

https://www.diena.lv/raksts/latvija/zinas/pvn-likme-partikas-precem-latvija--viena-no-augstakajam-es-14306919


(Ierakstīt jaunu komentāru)

mani pieci centi
[info]jojo
2023-10-13 11:50 (saite)
bet patiesībā augstais pvn pārtikai latvijā ir vēsturisks un gan jau, ka saistīts ar ekonomisko situāciju 90to gadu sākumā, kad pārtika bija teju vai vienīgais mājsaimniecību patēriņa segments. paskaties intereses dēļ tā laika patēriņa preču grozu. ja tajos laikos būtu uzlikts zemāks pvn, nebūtu par ko uzturēt nejēgā uzpūsto valsts pārvaldes aparātu. gan jau, ka tagad aparāts mazāks un PVN lēnām varētu samazināt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)

Re: mani pieci centi
[info]jojo
2023-10-13 11:54 (saite)
p.s. bet vai valsts budžets to krunku varētu turēt, jo, ja griež ienākumu daļu nost, vai nu jāgriež arī izdevumuu daļa un kurš gan ar to gribēs čakarēties, vai arī jādrukā nauda un to nevar, jo euro drukāšana notiek centralizēti. visu rezumējot, kā pēcpuse aizmugurē, tā aizmugurē.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: mani pieci centi
[info]jan09
2023-10-13 12:08 (saite)
protams, no 100k nabagu var noslaukt vairāk, nekā no 100 miljonāriem, ne velti VID ir "neaizskaramo personu / uzņēmumu" saraksti.

offt:
piem, kāpēc neatstāt PVN 20%? viegli rēķināt, visiem ērti.
Pārtikai, medicīnai 0%, 5%, 10%, viesnīcām, ēdināšanai, pakalpojumiem 10%.
utt utjp

/par valsts aparātu jau iepriekš esmu izteicies, bet daži saka, ka šamiem esot ļoti grūti, mazas algas, daudz darba utt :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)

Re: mani pieci centi
[info]jojo
2023-10-13 14:39 (saite)
starp citu, viņiem ir relatīvi mazas algas, tā ka nav melots. bet, nu, produktivitāte arī atbilstoša algām.

es nestrīdos. :) man liekas, atkal 90tajos, kad lika, tad nedomāja par vieglāk rēķināt, domāja, lai vienota sistēma, visiem viens pvn.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?