Nezāles neiznīkst ([info]jan09) rakstīja,
@ 2012-06-04 09:29:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
par svešvalodām
mani 002$, daļēji atbildot uz dažu nedēļu vecu [info]kreiza pukstu.

dzīve savulaik devusi iespēju nedaudz iepazīt sekojošas nedzimtās valodas: krievu, vācu, esperanto, franču, zviedru, angļu (hronoloģiskā secībā).
pieskaršos tām, kurās esmu spējis nedaudz komunicēt:

krievu - lauku skolas, latviešu vides un TV neesamības iespaidā ar krievu valodu nopietni saskāros tikai tehnikuma laikā Rīgā - apkārtējā vide, tehniskā literatūra, TV/radio, DOSAAF 6 mēnešu šofera kurss deva diezgan labu pamatu, nets, specifiskās profesionālās vajadzības un ikdiena neļauj aizmirst.
vācu - valodas papildkurss pēc skolas beigšanas, RTL/Pro 7, komandējumi uz Vāciju, ebay.de ir devis stabilu basic līmeni.
zviedru - darbs zviedru kompānijā, ar speciālu valodas kursu (intensīvo, lv/swe skolotāju), kombinētu darba un mācību režīmu, brīvā laika pavadīšana ar zviedru kolēģiem deva rezultātu - tobrīd zviedriski runāju labāk nekā krieviski vai vāciski. jau 5 gadus neesmu lietojis, nāktos stingri atkārtot.
angļu - pēdējā no svešvalodām, gāja pagrūti - vecums, citu valodu izrunas īpatnību un 10 gadu pc/neta lietošanas ietekme - lasīt, rakstīt ir vieglāk, nekā runāt, un izruna, protams, nepareiza.
pamats - 2x 3 mēnešu ikdienas kurss, komandējumi, nets, pēdējais gads ar ikdienas komunikāciju (kolēģi etc).
stabils vidējs (intermediate) līmenis.
par šo pēdējo sīkāk no pieredzes - valodu vislabāk apgūst cilvēki, kas dzīvo kopā ar iedzimto (parasti sievietes) - tas dod vārdu un frāzu krājumu sadzīves situācijām, vietējo dialektu/izrunu.
nākošais - ikdienas/neformālā saskare ar eng runājošajiem, tv/radio, nets, avīzes, grāmatas, nedaudz kursi - bet tikai pie iedzimto skolotājiem. nu un vēlme/vajadzība pašam mācīties.

zinu cilvēkus, kas UK iemācījušies poliski, jo ikdiena piespiež, zinu tādus, kam pietiek tikai ar lat/rus.
pašam ir iepirktas gramatas, savilkti dažādi faili - jāpiespiežas un jāatlicina vairāk laika.
labāka valoda - labāks darbs svešā zemē ;)


(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?