grūti man iet ar natural horsemanship apgūšanu un izmantošanu praksē

Posted on 2010.06.29 at 14:23
Tags:
šodien gribēju izmēģināt praksē naturāļu bieži izteikto apgalvojumu, ka pamēģinot iepriekš tikai ar trenzi strādātu zirgu jāt bez mutes dzelža, uzreiz būs cits zirgs - priecīgāks, atsaucīgāks un strādāt gribošāks. tomēr vismaz ar Upeni tas itin nemaz neattaisnojās. 21 gadu vecais zirgs, kurš visu mūžu strādājis tikai ar trenzi, pie tam specializējies uz bērniem un iesācējiem, kuri jājot īpaši rūpīgi nekontrolē savu ķermeni un tā signālus, likās ļoti nelaimīgs, nepārliecināts un uz beigām jau dusmīgs. ar gaitu maiņām nekādu problēmu, bet pagriezieni un apstāšanās pilnīgas mokas, i man, i viņai. beigās kapitulēju savas nemācēšanas tikt ar to galā, zirga neapmierinātības, dunduru radītās nervozitātes un svelmes priekšā, pārliku pavadas no apaušiem atpakaļ pie iemauktiem un turpināju treniņu kā ierasts. ķēve uzreiz priecīgi atplauka un godprātīgi reaģēja uz mazāko prasījumu kauko darīt.
karstums gan drausmīgs, jāju bez segliem un beigās viss mans dibens un kājas mirka zirga sviedros. toties sanāca brīnišķīgi bezseglu lēkši.
un rītvakar, kad dunduri būs aizgājuši gulēt, man būs svētku izjāde pa Botānisko dārzu.

Comments:


vilkate
[info]vilkate at 2010-06-29 14:57 (Saite)
Man tādas pieredzes gan nav bijis, tāpēc pliks minējums, bet vai tas nevarētu būt līdzīgi kā ar kaķi, kurš visu mūžu audzis šaurā dzīvoklī - izlaists ārā viņš vispirms būs nobijies un nelaimīgs, un tikai vēlāk sāks novērtēt un atpazīt iespēju rāpties kokos un slēpties zālē?
*
[info]inese_tk at 2010-06-29 15:21 (Saite)
nu es ar iedomājos kaut ko līdzīgu.
Upene ir vecs čigānzirgs, kas strādājot ar bērniem un iesācējiem ir diezgan negatīvā nozīmē desentizēta, it kā jau nevar gaidīt, lai viņa uzreiz novērtē to, ko viņai piedāvā. tajā pašā laikā esmu dzirdējusi stāstu no galīgas nenaturāļmeitenes par pāris Kleistu mācībgrupas zirgiem, kas mutes infekcijas dēļ jāti apaušos, gājuši ideāli. un Kleistu zirgi manuprāt ir nenormāli desentizēti un notrulināti.

vajadzētu jau droši vien kautkādu darbu no zemes ar viņu un visu tādu. bet zirgu īpašniecei NH liekas bezjēdzīga māžošanās, pret kuru viņa principā neiebilda, līdz stallī uzpeldēja meitene, kas apgalvoja, ka 3 gadus gājusi pie Armanda un, kura darīja visādas nelabas lietas. (Līga teicās par to meiteni dzirdējusi - viņa tiešām trīs gadus gājusi pie Armanda - apmēram reizi gadā parādījusies un viss). diemžēl šādu pseidonaturāļu pašdarbnieku dēļ daudzu zirgu īpašniekiem ir sabojāts viedoklis par šo metodi.

un tā, kā es nevaru un negribu bez regulāras komunikācijas ar zirgiem, tā kā esmu ļoti iemīļojusi Upeni un tā kā viņa dzīvo 15 min attālumā no manām mājām, kas priekš mana neregulārā un slīdošā darba grafika ir dieva dāvana, es neko tur nevaru šobrīd mainīt.

šausmas cik es daudz te sarakstīju :)
vilkate
[info]vilkate at 2010-06-29 15:29 (Saite)
Baigi žēl, ka saimniecei tāds iespaids radies, bet ko vairs padarīs. Visai bieži dzirdēts par NH pašdarbniekiem, kas paši nezin, ko dara, nav gan vēl nācies ar tādiem saskarties. Labi, ka Tev ir tāda iespēja apciemot sev mīļu zirgu, pie tam, tik tuvu mītošu. :)
*
[info]inese_tk at 2010-06-29 15:35 (Saite)
man ar vēl nav personīgi nācies saskarties ar tādiem. par šito konkrēto gadījumu esmu salikusi kopā info, kas iegūta piesardzīgi ieminoties par NH zirgu īpašniecei, aprunājoties ar meiteni, kas šobrīd trennē tai stallī un pakonsultējoties ar Līgu Tīsiņu. es jau tik pagājšruden atsāku jāt pēc vairāk nekā 10 gadu pārtraukuma.
jā, bet nesaprotami daudz tādu cilvēku esot.
*
[info]inese_tk at 2010-06-29 16:47 (Saite)

p.s.

uzrakstīju Līgai par šo savu šīs dienas pieredzi, viņa teica tā -
No mentālā viedokļa - zirgam purna daļa ir lepnuma zona. Tādēļ ar jebkādā darbībām šajā zonā ir jābūt ļoti uzmanīgam.
No fiziskā....Parastie apauši nav piemēroti jāšanai, galvenokārt, tāpēc, ka zirgs ar laiku iemācās tos nerespektēt un sāk "staipīt".,.
Arī striķapauši ir jāmāk uzlikt pareizi, turklāt zirgs pie tiem jāpieradina. Ar iemauktiem jājot, spiediens ir vienā vietā, ar striķapaušiem pavisam citā. Arī vadības principi tomēr atšķiras, kas varētu būt par iemeslu tam, ka neizdevās pagriezieni. Viņa gluži vienkārši pretojās jaunai un sev nepazīstamai lietai.
Tāpēc, kā jau liekas esmu minējusi, tas nav tik vienkārši - izņemt trenzi un sākt jāt bez tās. Ja jūtu, ka zirgam ir vieglāk ar, tad labāk atstāju tā, kā ir


(iekomentārēju šo, jo domāju Tev ar varētu interesēt un noderēt)
vilkate
[info]vilkate at 2010-06-29 20:27 (Saite)

Re: p.s.

Ja jāji ar parastajiem, nevis striķapaušiem, tad man ari iemesli nedaudz skaidrāki. Paldies, ka iekopēji Līgas viedokli, interesē un noderēs gan!
*
[info]inese_tk at 2010-06-29 20:50 (Saite)

Re: p.s.

nū, manliekas, ja es tā uzreiz vienā jaukā dienā uzliktu viņai striķapaušus, ko viņa savu mūžu nav redzējusi un mēģinātu jāt ar tādiem, rezultāts varētu būt vēl nejēdzīgāks.
vilkate
[info]vilkate at 2010-06-29 21:18 (Saite)

Re: p.s.

Droši vien.
Eh, galu galā - ziiiiirdziņi. ^^
Previous Entry  Next Entry