maijs

Posted on 2020.06.01 at 21:49
Tags: ,
tā kā lielāko aprīļa daļu nejutos pārāk labi, bet maijs ir mans mīļākais mēnesis es nolēmu nolemt, ka maijs būs foršs un es darīšu, ko varēšu, lai justos forši. sākumā sanāca visai labi, bet, kad sabojājās laiks, tad palika aizvien grūtāk justies priecīgi un maijīgi. mani kaut kā ļoti ietekmē gaisma un siltums un to trūkums. eksperimentālā kārtā biju izdomājusi katru dienu īsi pierakstīt, kas jauks, foršs un maijīgs noticies. nu tādā Emīla Pudeļa stilā, visai lietišķi un neko nedzejojot, orientējoties uz to, kas man konkrētajā dienā iepriecinājis vai licis justies labi. nezinu kāda no tā beigu beigās jēga, bet bija interesanti, lai arī brīžiem šausmīgs slinkums tos dažus teikumus no sevis izspiest.


1. maijs
Iestādīju kartupeļus un cūku pupas un vēl šo to pašeptējos pa dārzu. biju Niedrājā peldēties. zirgs vairs neklibo, vismaz vieglā slodzē un pa taisnu līniju. izmetām līkumu apvidū. satikām briežu baru (kādi 5 gab), vairākas stirnas un daudz dažādus putnus. ap sauli bija jocīgs, mākoņains halo. skaista, silta diena.

2. maijs
saullēktā gāju pastaigāties. biju pilskalnā, apgāju Klievim, tad līdz Teperim un caur parku mājās. kopā 8,6 km. rīts bija spožs un saulains. diena pelēka un lietaina, bet lietus forši un vajadzīgi. pusdienās vrapi - pilngraudu tortiljās satīts humuss, svaigi dārzeņi un baklažāns un sēnes sacepti ar vēl visko. vakarā bija skaistākā un neparastākā varavīksne, kādu jelkad esmu redzējusi.

3. maijs
pēc vakardienas lietus viss liekas tik svaigs un dārzs tāds zaļš un priecīgs. saauguši sparģeļi. uztaisīju izcilas pusdienas - turku zirņu miltu mīklā fritēti artišoki, tvaicēti brokoļi un sparģeļi indijas riekstu, baltvīna un ķiploku mērcē. un salāti. un glāze sausa, augļaina Čīles baltvīna. vakarpusē aizbraucu uz stalli un atkal aizjāju apvidū. zirgs bija jauks un ašs. jājot nodziedāju/nofilmēju dziesmu dalībai virtuālā Dumpju torņa festā. dzirdēju pirmo dzeguzi šogad.

4. maijs
skaista, silta diena. naktī bija vēl pamatīgi nolijis un zeme kārtīgi padzērusies. pirmo reizi uzvilku šortus. skārda vannā, kurā man otro gadu aug piparmētras, izauguši 2 lāčpurni. pusdienās Kārlis sacepa ķirbju pankūkas un es uztaisīju šķelto zirņu humusu. piekopām nojauktās garāžas apkārtni, ravēju, Kārlis atveda vēl akmeņus manām dobēm.

5. maijs
kāzu jubileja. Kārlis uzdāvināja milzīgu, piecgalvainu liliju. braucām tripā - Kazu grava un Cecīļu dabas takas un tad, jau vakarā, pa dažām Centrālvidzemes pamestajām pareizticīgo baznīcām. redzējām egļu krustknābi, lielo gauru un pelēko cielavu. Ances māsa mums bija uzcepusi nenormāli garšīgu maizīti, ar olīvām un valriekstiem. nopirkām pusotru kīlo zemenes. braucot mājās atkal bija grandioza varavīksne un citplanētiešu krāsas debesis/saulriets. Vilnītis nebija pazudis.

6. maijs
atkal saulains. šeptējos pa dārzu, Kārlis zāģēja garāžas atliekas, kas no koka. beidzot nodedzinājām zaru kaudzi un cepām sojas cīsiņus. veras vaļā viena no piecām lilijas galvām un liegi smaržo. ļoti patīk, ka pie mums dzīvo kaķītis. sašķinu sparģeļus rītdienas pusdienām. ārā skaists, trekns pilnmēness, zied plūmes, pogo pirmā lakstīgala.

7. maijs
uztaisīju ļoooti garšīgu gaileņu krēmzupu. redzēju savu skaisto vāveri. un čuņčiņu - vienmēr tikai dzirdu, bet tagad ieraudzīju. un vēl arī erickiņu.

8. maijs
izskatās, ka iepriekšējās nakts aukstumā nekas nav nosalis. uztaisīju pasakainas sparģeļmaizes - kārtainā mīkla, mazliet humuss, mazliet trifeļu pastētes, ar olīveļļu apzieķēti sparģelīši un cietais siers. nav gan vegan. bet debešķīgi. beidzot kāds izrāda interesi par maniem iepriekšējiem segliem, 1d ņems mērīt, būtu baigi kruti beidzot notirgot un dabūt naudu. zied tulpes, arī visvisādās random vietās. kas man ļoti patīk. salasīju savā mauriņā drusku gaiļbikšus tējai.

9. maijs
esam 12 gadus kopā. Kārlis uztaisīja vēl vienu dārza kasti. silta, jauka diena. pēcpusdienā aizbraucu uz stalli, zirgs nekliboja arī laukumā, pa liektām līnijām.

10. maijs
par spīti tam, ka sākās mēnešreizes un nejutos ļoti labi, atsāku skriet - noskrēju vienu apli ap Niedrāju un nopeldējos. izdzēru puslitru svaigi spiestas sulas. pagrabā ir vēl kastīte ar mūsu āboliem, pavisam labiem un sulīgiem, lai gan ir jau maija vidus. vakarā aizbraucu uz stalli un gājām jaukā, mierīgā apvidus izjādē nepieredzēti lielā kompānijā šim stallim - četratā. bija silti un skaisti.

11. maijs
baudīju pelēkumu un cozy būšanu iekšā. pusdienās uztaisīju pilngraudu spageti ar sparģeļiem un valriekstiem auzu krējuma mērcē - bija epic shit garšīgi. vakarā sasedzām lilijas un pojenes, cik nu tas bija iespējams un skatījāmies doķeni par kaķiem

12. maijs
mums nebija sniega, nedz arī pārāk bargas salnas - viss, kas sasegts un nesasagts izskatījās labi un dzīvi. beidzot (pēc gandrīz mēnesi ilgas zvanīšanās) atbrauca vetārsts - zirgs vairs nekliboja, bet vismaz izdarīja ikgadējo zobu vīlēšanu. skatījāmies citu doķeni par kaķiem. ļoti, ļoti smaržo K. dāvinātā lilija.

13. maijs
tieši kopš 13. marta nebiju bijusi Rīgā. pa ceļam Siguldā rijām Hesīša jaunos veģetāros burgerīšus. viņi asociējas ar 90. gadu beigām un Maķīša ienākšanu un debešķīgo čīzburgeru garšu - t.i. kopš neēdu gaļu neko tik līdzīgu nebiju baudījusi un liekas tā nostaļģiski un skaisti tie hesburgerīši, pat, ja pilnīgs sūds. bijām uz nelielu sapulci ar kolēģiem Č, mazliet pārkāpām pulcēšanās ierobežojumus, jo nesēdējām katrs pie sava galda ar 2m distanci starpā. izdzēru vienu aliņu. izcirtumos un mežmalās tik skaisti zied (laikam) korintes. mammas dārzā skaistas tulpes. paņēmām mammu pie sevis uz provinci un mašīna bija pilna ar visādiem stādiem.

14. maijs
mamma plosās pa manu dārzu. izskatās, ka Vilnītim tiešām, tiešām sāk ataugt kažoks. līdz šim visu laiku svārstījās starp - jā, izskatās, ka ataug, nē, tomēr izskatās, ka bez izmaiņām. uzcepu foršas maltās negaļas kotletes. skatījāmies Rika un Mortija jauno sēriju. sāku lasīt Jetes dienu grāmatu. ļoti skaista.

15. maijs
tā kā zirgs vairs neklibo, atsākām braucienus uz treniņiem Valmiermuižā. forši un iedvesmojoši un priecīgi. ganos netālu no manis skraidīja lapsiņa un nekur nebēga. mamma turpina plosīties dārzā. joprojām stāv un skaisti smaržo kāzu jubilejā dāvātā lillija. tikai viena no piecām galvām nobira.

16. maijs
ar mammu bijām Smiltenes kokaudzētavā un es nopirku sev vārda dienas dāvanu - purpura ābeli Professor August Vaga. nopirku arī kg grieķu zemenes. laiks gan tāds ne visai. tiklīdz izeju ārā, sāk gāzt lietus un ir auksts. kad ieeju iekšā, pierimst un atsāk, kad atkal saņemos iziet.

17. maijs
tāda kaut kāda nekāda diena. laiks vē, enerģija arī visai vē. nobira kāzu jubilejas lilija. pietrūka viena diena, lai būtu sagaidījusi vārda dienu.

18. maijs
vārda diena, kurā nezied ceriņi. man vārdadienas ļoti asociējas ar ceriņiem, jo kādreiz klasesbiedri nākot uz skolu pa visādiem pagalmiem salauza ceriņu klēpjus un vārdadienās es gāju mājās no skolas ar milzīgu, nepanesamu ceriņu kaudzi rokās. bijām nelielā ekskursijā - Ape, Opekalns, Alūksne, Stāmeriena - tāda vairāk sēdi mašīnā, brauc, izkāp paskaties un brauc tālāk, jo ar mums brauca mamma un viņa jau vairs nevar pa visādām dabas takām un brikšņiem izstaigāt. bija tā jauki. redzējām milzu alni. Alūksnē vienu brīdi krita arī slapja sniega pikas no gaisa, bet bija krietni saulaināks nekā iepriekšējās dienas. ar ledaini aukstu vēju. vakarā Omnivā gaidīja pārsteigums no kvfr aktīvākās brīvprātīgās. viņa bija uztamborējusi lakatu un atsūtījusi man dāvanā. ļoti aizkustinoši un jauki.

19. maijs
mamma uzvārīja savu hrestomātisko pupu zupu. pa dienu bija pelēks un mikls, bet vakarā izlīda saulīte. aizbraucu uz stalli un aizjāju apvidū. zirgs bija nasks un ņiprs, iztraucējām stirnu baru, izbridāmies pa pērkoņu un pieneņu pļavām. dzirdēju lērumu putnu: lakstīgala, dzeguze, žubīte, čuņčiņš, dzeltenā stērste, lauka balodis, lauka cīrulis, ķīvīte, pelēkā dzilna, grieze un vēl strazdi. pašā vakarā pie baznīcas dzirdēju arī pirmās šī gada svīres. iestādījām manu jauno purpura ābeli. zirgam izaugušas tik garas krēpes, kā nekad iepriekš. iespējams tas no speciālā mikroelementu kompleksa, ko viņš ēd kopš šī gada sākuma un, kurš ir salikts vadoties no mūsu siena analīzēm - kādi elementi tajā trūkst.

20. maijs
visai jauka un saulaina diena. no rīta dabūju vēl vienu vārda dienas dāvanu - blūtūs austiņas, kas skrienot un kratoties nekrīt ārā no ausīm. mamma ir izravējusi visu dārzu, arī tās vietas, kuras, es jau it kā biju izravējusi. pēcpusdienā atveda 5 sterus sausas krāsns malkas, kuru kaut kā neticami ātri uzreiz arī sakrāmējām. kāmējot malku klausījos podkāstu ar jaunajām austiņām un tiešām nekrita ārā no ausīm. ap pusdesmitiem vakarā izgāju pastaigāties, nogāju 6,5 km - biju Grotūzī un Mācītājmuižā. bija kārtējais pasakainais vienradžu krāsu saulriets un katrā krūmā dziedāja pa lakstīgalai. mazliet saliju. ieskaitīja dīkstāves pabalstu par aprīli un maiju. drusku neērti, ka tik liels, jo daži kolēģi nedabūja vispār (viņiem citādāka pelnīšanas sistēma, bet enīvei legāla).

21. maijs
ļoti auksta un slapja diena. braucu uz stalli ziemas jakā, zābakos un cepurē un mašīnas gradosņiks rādīja +4 grādus. pusstundu pajāju, mazliet saliju un braucu mājās. mamma uztaisīja savus diy frī kartupeļus + salātus (lapu salāti ar kefīru) - kombinācija, ko dievinu. uzcepu atkal sparģeļbulciņas (sparģeļus ar sieru kārtainajā mīklā). tad vedām mammu uz Salaspili. Siguldas Nestē lējām lēto dīzeli (90 centi litrā - epic shit) un atkal ēdām Hesīša veģetāro burgeri. mammai dārzā ļoti skaistas rozīgas, peonijīgas tulpes. dabūju vēl šādus tādus stādus un braucām mājās.

22. maijs
maijs ir atgriezies. Valmmiermuižas treniņa diena, gāja ļoti forši, lecām maršrutu. atbraucu mājās, paēdu un pašeptējos pa dārzu. vakarā aizgājām jaukā pastaigā - augšā uz Klievja pusi un tad pa itālisko Blaumaņa ielu un caur parku mājās. pusdienās bija gaileņu zupa ar frikadelēm - izrdās tā meatless farma maltā negaļa vnk tāpat vien turas kopā. kad zupa nāca gatava, saviļāju bumbiņās pievienojot tikai sāli un garšvielas un sametu zupā un bija ļoti labi.

23. maijs
beidzot patiešām SILTA diena. dzīvojos ar basām kājām, izstādīju ārā tomātus, papriku, bazilikus un vēl visko. mazliet piekārtoju saimniecības ēku. ēdām eklērus. vakarā atkal izgājām pastaigā, šoreiz uz Mācītājmuižas pusi. pa ceļam satikām divus ezīšus. nezinkāpēc izdomājām skatīties Kalnieša pirmo sēriju.

24. maijs
apmācies, bet visai gaišs un silts. vakarā aizbraucu uz stalli un aizjāju apvidū. satikām stirnu baru, stārķu baru un svešu suni. zirdziņš bija labā garastāvokī un ašs. jau vēlā vakarā nesot šmucspaini uz kompostkaudzi, satiku dārzā ezīti.

25. maijs
ilgi gaidītā home alone diena - K. aizbrauca uz mēģiem ar 2 grupām. drusku sāk pietrūkt būšanas vienai mājās. vismaz no rītiem. es vismaz regulāri uz vairākām stundām pazūdu stallī, bet K. pandēmijas laikā tā baigi nekur nav braucis. izņemot 1 eglīšu stādīšanas dienu Saldū. mums gan ir privātmāja ar 3 istabām, saimniecības ēku un dārzu un mēs esam kopumā klusi un mierīgi introverti, kas viens otru baigi netraucē un nebesī un nestrīdas. es nespēju iztēloties, kā ir tusēt dzīvoklī lielākā barā, ar bērniem utt. kopumā diena neizvērtās tik jauka, kā gaidīts. jutos visai interta un apātiska, bet vismaz kārtīgi notīrīju un iesmērēju vairākas ādas zirglietas. pēc tam netfliksoju. vakarā K. atveda divus Hesīša burgerīšus, kas mani ļoti iepriecināja.

26. maijs
silts un saulains. pēcpusdienā braucu pie zobārsta, beidzot pabeigt labot pirms pandēmijas iesākto zobu. prieks, ka tas ir izdarīts. forši patērzēju ar zobārsti. man viņa vispār ir ļoti forša. tad nopeldējos Sauriešu karjerā un braucu nakšņot pie vecākiem. mamma iezieda matos hennu. nevarēju izdomāt vai turpināt to darīt vai mošk mest ar roku un ļaut lai ataug latvieša pelēkie (+ nu jau ir arī sirmie), bet kaut kā tomēr nokrāsoju. samaksāju rēķinus, ieskaitīju krājkontā čupiņu no dīkstāves pabalsta un līdz vēlai naktij/agram rītam netfliksoju. istabā vāzē stāvēja ceriņi un neganti labi smaržoja. gulēju smaržas mākonī.

27. maijs
mamma un tētis atkal sakrāmēja bagažniekā visādus stādus. tētis bija man uztaisījis kafiju (nezinu vai pats vai mamma bija pateikusi lai uztaisa). piecēlos un braucu uz pirmo fizisko Līgu tikšanos Mežaparkā. bija jauki tikties, lai gan dziedāšana gāja kaut kā tā grūti un ne-raiti. balsis ierūsējušas. biju noparkojusi mašīnu ar 2 riteņiem druscīt uz zālītes un kāds kaimiņš bija izsaucis pašvaldībniekus. bet viņi bija laipni un neuzlika sodu, tikai izrakstīja brīdinājumu. diezgan izbesījos braucot pa Rīgu. tik daudz visa kā - mašīnu, drūzmas, trokšņa un smaku. nopirku 3 vidēji glītus karināmos puķupodus, humpalās atradu sava izmēra peldčībiņas, varēšu vilkt, kad atgriezīsies aukstuma sezona vai pa akmeņiem. izbesījusies atbraucu neplānoti vēlu mājās, bet tad sāku nest ārā un pinterestīgā vecu ķieģeļu krāvumā kārtot istabas puķes un atkal atpriecājos un sapriecājos par rezultātu (ceru, ka naktīs vairs nebūs šausmu aukstumi un viņas nenosprāgs). K. pārbetonējis un uzlabojis ugunskura vietas maliņu un atsācis logu restaurācijas projektu. ābeles zied baltās kupenās, tā it kā jau pērn nebūtu bijis ābolu gads, pogo lakstīgalas un nupat beidzot sāks ziedēt arī ceriņi. un pa pēdējām 2 dienām no zemes izsprādzis daudz kas, ko jau sen iesēju vai iestādīju, bet bija jau sācis likties, ka vai nu nedīgst vai kāds nograuzis sēklas.

28. maijs
lielu dienas daļu bija home alone un gāja labāk nekā iepriekšreiz. negāja tik darbīgi, kā bija plānots, bet tāpat visko pašeptējos. bija jauks laiks. uztaisīju ļoti garšīgu kokteili no pašraudzēta kokopiena jogurta, ķiršiem, piparmētrām, viršu medus un vaniļas. pusdienās ar meatless farm malto negaļu, gailenēm un vēl visko pildītas kesadiļas. salasīju groziņu ar ābeļziediem tējai. viss smaržo pēc ziedošām ābelēm un ceriņiem. sašķiņu pēdējos sparģeļus šosezon, jāļauj, lai aug lieli. K. atveda kg zemenes. vakarā izgājām pastaigāties, pie iebrauktuves vienā mājā pamanīju uz ozola nelielu sērpiepi. jālavās kaut kad drīz pa tumsu pakaļ. aizgājām līdz Stounhendžai un caur Kalnamuižu uz mājām. aizmigu ar maijpuķīšu vāzīti pie deguna.

29. maijs
diezgan jauka diena. tāda ļoti izteikta robežas starp pavasari un vasaru sajūta. pusdienās sarkanie rīsi ar sparģeļu mērci: olīveļļa, sarkanais sīpols, ķiploks, sparģeļi, sauja spinātu, grauzdēti valrieksti, rauga pārslas, trifeļu pastēte, auzu krēms, sāls, pipari, timiāns. mazliet papļāvu zāli - tas gan man nepatīk. smagi un pretīgi vibrē rokās. atveda svaigu plītsmalku, sakrāvām ārā pie šķūņa sienas, lai žūst. pirmo reizi šo 2 gadu laikā runāju ar savu OCD kaimiņieni. ar otras puses kaimiņiem tas prasīja tikai gadu. viss smaržo un ir skaists. vakarā skatījāmies kvfr tiešsaistes atvērtajos mēģos tapušā projekta "24h" pirmizrādi. likās mīlīgi un jauki, bet nezinu vai ne tāpēc, ka pazīstu taisītājus. hvz. vajadzētu iet peldēt, bet nezkāpēc neeju. vēl vajadzētu, lai uzlīst lietus. pa dienu gānījos, ka mašīnas ātri brauc pa mūsu neasfaltēto ielu un nāk drausmīgi putekļu mākoņi pagalmā (šņaucu putekļainus puņķus), bet ap pusnakti sāka braukāt mašīna, kas kaisa ar to pretputēšanas vielu - paldies mana mīļā pašvaldība.

30. maijs
ļoti vējains. saule aprāva seju. K. krāsoja un laboja logu rāmjus. vakarā cepām sojšļiku un tinām tortiljās ar visādiem zaļumiem un mērcēm. ļoti kruti būt kopā ar cilvēku, kas taisa labāko sojšļiku pasaulē. Kokmuižas bezalko IPA Celmlauzis ir tiešām labs padzēriens, ja gribas ko alīgu, bet negribas alko sajūtu. bija prieks satikt Klāvu videosapulcē. tajā gan bija jābūt vēl vairākiem kolēģiem, bet viņi dažādu iemeslu dēļ nebija.

31. maijs
Vasarsvētki. joprojām ļoti vējains. pusdienās apēdu vakar satītu tortiļu ar vakardienas sojšļiku. bija ļoti garšīgs. bija atnācis elektriķis, izskatās, ka pēc apm nedēļas sāks strādāt un beidzot mums būs normāli korķi, normāls rozešu skaits utt. biju veikalā, pa lielam pēc šņabja. šņabi man vajadzēja ceriņu liķiera projektam. sabāzu burkā ceriņus, aplēju ar šņabi, redzēs, kas būs. paralēli uzvārīju arī sīrupu ar ceriņiem, ko liet tam šņabim klāt. saliku ceriņu klēpi arī vāzē. biju kapos, aiznesu vecvecākiem maijpuķītes. vakarā aizbraucu uz stalli, ļoti sen nebiju bijusi. pajāju drusku pa laukumu. zirdziņš nometis gandrīz, gandrīz visu ziemas spalvu, bet šur tur vēl mana. vakarā izstādīju izstīdzējušās samtenes un gājām zagt sērpiepi. iztraucējām 2 ezīšu škandālu, viss smaržoja pēc ceriņiem. nezinkāpēc esam jau 15. Kalnieša sērijā.

Comments:


atmiņas par domām
[info]teja at 2020-06-01 22:24 (Saite)
forši, tikai man maijs nez kāpēc ir nemīļākais mēnesis, jau kopš skolas gadiem, nezinu, kāpēc vienmēr maijā un dažreiz līdz pat jūnija vidum jūtos fiziski ļoti slikti, bloķēta visās čakrās un disociēta. ievu smarža un spilgtais zaļums un pirmie putekšņu lieti, es vispār esmu dabas cilvēks, bet pat daba šķiet kā sātana baznīca, pārāk intensīva, atdalīta no manis.
mans mīļākais mēnesis ir septembris.
*
[info]inese_tk at 2020-06-02 00:02 (Saite)
es esmu tropiskais abinieks :D man patīk gaisma, siltums, saule, slapjums, augu dzimumorgāni un samtaina, caurspīdīga tumsa. septembris man arī patīk, bet pēc tā, manas asinis kustas arvien gausāk un negribīgāk. man ir bijuši arī visai deprīgi maiji un jūniji, bet maijos un jūnijos ir daudz vieglāk sajust, ka zem tā depra tomēr kūsā dzīvība - pat, ja īsti nav spēka dzīvot pašai, ir prieks vērot kā dzīvība dzirkstī visapkārt.
bettyboob
[info]san at 2020-06-03 10:51 (Saite)
Paldies! Man katru reizi drusku aizrauj elpu tavi ēdienu apraksti, izklausās nenormāli garšīgi. Un šķiet, ka tu dzīvo ļoti foršā vidē.
Previous Entry  Next Entry