Karstā latviete [userpic]

internetz, pieejamība un cilvēcība, harr harr

October 27th, 2010 (01:13 pm)

o, kāda jauka lapiņa par latv.mākslas vēsturi mums te uzgājās: http://www.makslasvesture.lv/index.php/Saturs

trūkst (vēl?) diezgan daudz sadaļu, taču kopumā ērti un pārskatāmi. tas ir tas, par ko es vienmēr savā nodabā nodomāju, ka to vajag un ka tā pietrūkst, un ka pie tā kkad vajadzētu pieķerties - normāli sasistematizēta info par konkrētu tēmu, bez kaut kādiem jebatorijiem, pardon, pa miljons sadrumstalotām lapām, lasot kopā info driskas uz paša atbildību. es te ne tikai par konkrēto mākslas vēstures lapu, bet vispār. nu, piemēram, latviešu valodas gramatika - kad skola jau labu strēķīti aiz muguras, tad, ja vien darbs nav ikdienā ar tekstiem, gramatika tādiem maziem, nemanāmiem solīšiem palēnām aiztipina uz tiem tālākajiem atmiņas apcirknīšiem un prasās pēc atkārtošanas. vajadzētu tā, lai tu, neatejot no kases jeb, šinī gadījumā, interneta, varētu pa taisno čiki-briki, gūglē iekšā, un tevi tur jau priekšā gaida un priecīgi sveicina normāla, viegli pārskatāma un cilvēcīgā valodā uzrakstīta gramatikas lapa, kas ir saprotama arī tad, ja tu esi nevis filologs, bet gan vienkārša pārdevēja Rimītī un vēlies pārliecināties, piem., kā tad tur īsti ir jāsaka - "jāparaksta čekiņu" vai "jāparaksta čekiņš". un tas ir tikai valsts pašas interesēs - nesaglabāt izglītotībai un informētībai kaut kādu elites oreolu. tāpat kā Mākslas muzejam vajadzētu nojaukt tās augstās, nepieejamības sajūtu raisošās trepes. vot.

Comments

Posted by: ... ([info]malfor)
Posted at: October 27th, 2010, 01:53 pm

ir grāmatas! bet jā, laikam katrai rimi kasierei mājās nebūs gramatikas grāmata.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 27th, 2010, 02:24 pm

grāmatas nav tik ērtas, vienmēr pie rokas un bez maksas! ;)

Posted by: Viņa Gaišība ([info]kautskis)
Posted at: October 27th, 2010, 01:58 pm
propane

Eu, un kā Mākslas mūzejā varēs tikt iekšā, ja viņam trepes nojauks, liftu klāt būvēsim, vai? Man taisni patīk, ka jāpakāpjas uz augšu, pats arī uzreiz noskaņojies, ka tūlīt pieslēgsies augstākām sfairām, spersi savu kāju daiļā, cēlā un cilājošā templī. Tas jaunais paplašināšanas projekts, kas tikai pa zemi vai, kā tur vēl bija, pa pazemi vien — tas tā drusciņ zemu liekas. Mākslai jāceļ spārnos, nevis jāspiež pie zemes.

Bet gramatikas lapa, protams, būtu noderīga. Piemēram, tur varētu atgādināt: "Pēc darbības vārdiem nav, pietiek, nepietiek, trūkst, netrūkst lietvārdu lieto ģenitīvā." Piemēram, to vajag un tā pietrūkst. ;)

To sauc par dalāmo ģenitīvu, tas nozīmē, ka no visa lielumlielā daudzuma lietu pietrūkst tieši šīs daļas. Agrāk to lietoja arī citviet, kur runa bij par lielā daudzuma daļu, piemēram, "ēdīšu siera" vai "nopirkšu malkas". Bet kur vairs tie laiki.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 27th, 2010, 02:22 pm

piekabināsim liānas, lai pie viena muzeja apmeklējumu padarītu arī atraktīvāku :)p
nu, ja nopietni, man arī patīk tā "pieslēgšanās augstākām sfairām" sajūta, taču esmu gatava no tās trepju izskatā atteikties, ja tāpēc būs vairāk cilvēku, kuriem nebūs bail pirmoreiz tanī ēkā ieiet un kuriem tas var kļūt par stimulu bikiņ padarbināt savu intelektu. galu galā, es nedomāju, ka māksla, kas tiek pasniegta "masām draudzīgākā" iepakojumā, automātiski ko zaudētu no savas vērtības. un šī te metaforiskā trepju noņemšanu varbūt rosinātu adekvātāku kultūras uztveri arī tajos, kuriem patīk "pacelšanās augst.sfairās", nostādot to organiskas dzīves sastāvdaļas, nevis svētdieniskā Elitārā Pasākuma statusā.

jā, ĢENETĪVS!! esi pamanījis, ka to lieto arvien mazāk?! es to pat sauktu par miršanu :) tas trakākais ir, kad attopu, ka pati šad tad nepiedomāju un spļauju ārā nominatīvu. un "ēdīšu siera" - protams, ach, cik kjūt. :)

Posted by: Viņa Gaišība ([info]kautskis)
Posted at: October 27th, 2010, 04:08 pm
propane

Jā, jā, valoda ir dzīva un attīstās un pārmainās, un tā tālāk, nekā nepadarīsi, izmirs mums tas ģenitīvs.

Bet kamdēļ tad ģenEtīvs? Speciāli paskatījos gramatikas grāmatās, visas kā viens saka ģenitīvs. Tas ir kāds megapūristu izdomājums?

Un par tautas masu vešanu uz mūzeju — kāpēc, ja nav noslēpums? Ja viņi to negrib, kāpēc spiest? Tev šķiet, ka viņi šausmīgi daudz palaiž gaŗām? Ja viņus tas neinteresē, tad diez vai.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 27th, 2010, 04:45 pm

nea, tā ir kļūda, ne megapūristu izdomājums :)

klau, es Tev pie viena labprāt pajautātu, vai Tev nav zināmi kādi forši internetresursi saistībā ar valodu? derēs i tādi, kas vispār par gramatiku, i tādi, kur par valodas attīstību vēstures gaitā, tādiem dalāmajiem ģenitīviem, u.tml.

kas attiecas uz masu vešanu uz muzeju - nu, ar varu kādu, kam galīgi riebjas, jau nav vērts vest, protams. tomēr ir milzums cilvēku, kas vienkārši tajās visās sfairās nav ievadīti un jūt kaut kādu pārāk lielu pietāti, kas robežojas ar bailēm un neiederīguma sajūtu, pret šāda veida iestādēm. arī tad, ja tomēr saņemas aiziet, ir diemžēl jāatzīst, ka pats saturs pārāk bieži tiek pasniegts neprofesionālim nesaprotamā formā, - bet visi taču mēs neesam ar mākslām saistīti. trūkst populārzinātniskā valodā rakstītu pavadmateriālu, trūkst arī personāla, kas spētu savu darba vidi ar savu attieksmi pasniegt kā kaut ko aizraujošu un "nepiederošos" neatgrūdošu. es domāju, ka ir jāstrādā ar dažāda veida apmeklētājiem, ne tikai ar to saucamo Kandinska trijstūra virsotnīti, junou. domāju, ka plašākas intereses par kultūru raisīšana sabiedrībā ir ļoti pozitīva lieta; man šeit ļoti pietrūkst tā, ko piedzīvoju, piem., metro Barselonā - kad svešs pārītis, kas turējās pie blakusstangas, laiku starp stacijām īsinot, man pajautāja, vai viņi pareizi saprotot, ka uzdruka uz mana auduma maisiņa "Duchamp Is Innocent" attiecas uz to Dišānu, kas mākslinieks, un mums izvērsās forša, īsa filosofiska pačalošana. un viņi jau nebija nekādi lielie mākslinieki, es arī ne, - parasti cilvēki, kam vienkārši patīk paplašināt redzesloku.

Posted by: Viņa Gaišība ([info]kautskis)
Posted at: October 27th, 2010, 08:12 pm
propane

Tīmekļa resursus par valodu jauki apkopojis [info]grammar_nazi. Neko citu īsti nezinu.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 27th, 2010, 09:30 pm

aha, es jau saprotu, ka Tu nekad neatzīsies, bet - ja Tu esi Viņš, tad pļek-pļek aplausiņi un atbalsts :))