Karstā latviete [userpic]

VOT, Strautiņ! TIEŠI, TIEŠI tā!

October 24th, 2010 (02:42 pm)
Tags: , , ,

mjū: massive attack - five men army

Ekonomists Pēteris Strautiņš par procesiem Latvijas sabiedrībā:

"Daudziem cilvēkiem Latvijā sabiedriskā vide ir viņu negatīvo emociju izgāztuve un fons, kuru nomelnojot, viņi paši jūtas labāki. Savtīgā un nicinošā attieksme pret visu, kas ir sabiedrisks, kopīgs plašākam cilvēku lokam, ne tikai personiskajiem draugiem un paziņām, ir bijis viens no galvenajiem iemesliem tam, ka atbildīgos posteņos Latvijā nokļuva tādi cilvēki, kādi tur nokļuva."

Lūk. Pilns rakstiņš ite; tur viņš arī par krāniņmērīšanos kruto mašīnu izskatā, kuras cilvēki īstenībā nevar atļauties, par "labo toni" slikti izteikties par valsti, kas kļuvis par šķietamu personības brieduma apliecinājumu (vot! jā!), kā arī masu mediju tieksmi radīt ilūziju par it kā notiekošām ārkārtīgi straujām pārmaiņām, lai tā dotu tiem vielu "interesanto stāstiņu" tiražēšanai. ļoti pareizi, manuprāt.

Comments

Posted by: . ([info]hessin)
Posted at: October 24th, 2010, 03:17 pm

jā, šito es arī gribēju nolinkot, bet noslinkoju.

Posted by: . ([info]hessin)
Posted at: October 24th, 2010, 03:18 pm

Tad vēl padomāju, ka apkārtējie mani uzskata par lūzeri, jo uz darbu braucu ar velosipēdu, nevis mašīnu :D

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 24th, 2010, 03:25 pm

nu ja, pašam ne-nepieciešamu lietu nepirkšana jau nu ir pirmā lūzerisma pazīme :)

tiesa, savā Espaņjas mazpilsētiņā valodu centra pasniedzēja stāstīja par ko līdzīgu - ka pārējie mācībspēki, pat, ja no mājas līdz valodu centram sanāk tikai 5min ar kājām, izvēlēsies braukt ar mašīnu. izšķērdības un neloģiskuma kalngals, vēl jo vairāk tāpēc, ka pie tā valodu centra atrast vietu, kur to mašīnu nolikt, nemaz nav tik vienkārši :D tā kā ne mēs vienīgie ar to saskaramies.

Posted by: deestructa ([info]neoplasm)
Posted at: October 24th, 2010, 03:49 pm

viens no retajiem rakstiem, kam arī saturīgi komentāri.
par krāniņmērīšanos man vienmēr bijis maldīgs priekšstats, ka tas ir aktuāli tikai vai nu intelektuāli mazattīstītajiem vai arī pēkšņi no nabadzības izkāpušajiem. tagad gan man ar nožēlu jāatzīst, ka ar to slimo arī cilvēki ar augstākajām izglītībam un visi citi. tie laikam tiešām ir kompleksi un persōnīgie sapisieni, kas cilvēkam liek apkārties ar birkām un tiekties pēc glamūra.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 24th, 2010, 04:00 pm

aha. cilvēkiem, kam nav paveicies dzīvē ar labu izglītību, tas, protams, mēdz izpausties uzkrītošāk, taču arī t.s."inteliģencei" ir raksturīgas līdzīgas utis. "pareizā" vīna dzeršana, "pareizie" cilvēki apkārt, "pareizās" galeriju atklāšanas. tas viss ir mēģinājumi apliecināties ar statusa simboliem, un cilvēki vienkārši neuzdod jautājumu, kas tieši ir nepieciešams vai patīkams viņiem pašiem.

Posted by: . ([info]hessin)
Posted at: October 24th, 2010, 05:50 pm

ai, tā mūsdienu "inteliģence" un augstākā izglītība tāds mūūū vien ir.

Posted by: proud to be peevish ([info]divi_g)
Posted at: October 24th, 2010, 09:10 pm

Jā, šis ir labs. Gribēju iekopēt LETAs ziņu, tak no rīta laika nebija.
Tiesa, var teikt, ka patēriņš dzen ekonomiku un patēriņš = labklājība (un tas lielā mērā ir taisnība), tak diemžēl mums tas viss notiek caur importu.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 24th, 2010, 10:41 pm

manuprāt, galvenā problēma ir latviešu zemais pašvērtējums. no tā arī izriet visa tā apriešana, tiklīdz kāds ar kaut ko izceļas/atšķiras. tā nav vide, kas rosinātu jaunu ideju rašanos un realizēšanu.

Posted by: proud to be peevish ([info]divi_g)
Posted at: October 24th, 2010, 10:42 pm

Nu nezinu, man liekas, ka tas ir pārāk liels vispārinājums.

Posted by: Karstā latviete ([info]implozija)
Posted at: October 24th, 2010, 11:04 pm

nepretendēju uz augstāko patiesību, bet balstos uz novērojumiem, salīdzinot dzīvi un savstarpējās attiecības šeit un Spānijā. šeit visā no citiem ir prasības pēc hiper-perfekcionisma, nerēķinoties ar to, ka meisterdarbi/dižas idejas/u.tml. katru dienu nemaz tā nerodas un ka ar kaut ko ir jāsāk. tiklīdz parādās kaut kādi asni, kas - loģiski - nav perfekti, tiek meklēta iespēja kaut kur tiem piesieties, tos aplikt. bieži arī, kad parādās kāds jauns viedoklis/pieeja kā opozīcija tradicionālajām domāšanas dogmām sabiedriskajā telpā, reakcija pretargumentu trūkuma gadījumā ir "kas viņš tāds ir, ko viņš vispār no sevis iedomājas", nevis izteiktā viedokļa analizēšana pēc būtības.