būs savādāk ([info]illegal) rakstīja,
@ 2010-01-25 14:09:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Entry tags:lidot

Sāku rakstīt kā komentāru draugos, beigās nopublicēšu kā rakstu.

www.kayak.com
www.vayama.com

Pie tam - kayak`ā būs atrodamas viszemākās cenas.
pie tam nr.2. - Ir vērts šajās lapās iepazīties ar attiecīgo valstu un lidostu apkalpojošām kompānijām, un pēc tam palūkot pašu lidkompāniju mājaslapās atrodamās cenas - tādējādi var atrast vēl lētāk un precīzāk biļetes.

iz pieredzes - 2009. gadā lidoju uz Islandi. Pirmais uzdevums - KĀDAS lidostas ir Islandē?
visādas. ir jāsaprot, vai mums vajag "domestic" jeb iekšējos pārlidojumus (Rīga-Liepāja, piemēram) vai "international" jeb starptautiskos pārlidojumus. tātad maza pamācība pa soļiem -

1)Atveru www.vayama.com un lauciņā "FROM" (!!!) ierakstu Iceland. Mājlapa piedāvās dažādas lidostas, no/uz kurām Islandē var veikt pārlidojumus. No deviņām Islandes lidostām izvēlos to, kura ir starptautiska - tā ir KEF jeb Keflavīkas lidosta, kas atrodas ~40km no Reikjavīkas uz rietumiem. Tātad ideālā variantā, būtu jālido uz KEF.

2)Saprast, KAS vispār lido uz KEF. Atkal domāšana ir jāapgriež otrādi - tas kas lidos UZ Keflavīku, lidos arī projām no Keflavīkas. Ierakstot lauciņā "FROM" burtus KEF (kas ir šīs lidostas kods), izvēlēties derētu kaut kādu LIELU lidostu, kas atrodas relatīvi netālu no Islandes un relatīvi netālu no tās vietas, kur pats atrodies. Starp Islandi un Latviju pa vidu lielākā vieta ir.... Londona. Londonas lidostām ir labi tas, ka var meklēt visās septiņās Londonas lidostās uzreiz, kā lidostas kodu izmantojot LON. Par datumiem nevajag satraukties, jo šajā solī tiek meklēta lētākā AVIOKOMPĀNIJA, lai gan var meklēt vajadzīgos datumos. Manā gadījumā izvēlos jūnija vidu un es atrodu divas kompānijas - IcelandAir un SAS.

3)Analizēt atrasto aviokompāniju izdevīgumu.
3a)Jāsaprot ilgums un pārsēšanās skaits. Icelandair lido bez pārsēšanās, SAS lido ar vienu vai divām pārsēšanām... pie tam - izmantojot citu aviokompāniju otrajā pārlidojumā. Sarežģīti un ilgi, bet reizēm noderīgi, ja kopējā cena ir zemāka.
3b)Tātad cenas. Manā gadījumā Icelandair ir vislētākā cena - divreiz lētāka par SAS.
3c)Secinājums - Icelandair`ā var dabūt arī lētas biļetes. Varu salīdzināt cenas pēc datumiem - pusgadu vēlāk vai nedēļu vēlāk un papildināt analīzi, un varbūt arī secinājumu.

4)Cenu salīdzināšana un pārbaude. Tā kā esmu izvēlējies Icelandair, tad jāpalūko cena vajadzīgajā dienā Icelandair mājaslapā, vai ir zemāka par vayama`s lapā atrodamo cenu. Ejam uz www.icelandair.us (united states vai ".com" lapu tādēļ, lai lapa rēķina USD vienībās ērtākai salīdzināšanai) un rakstam tos pašus datus, ko iekš vayama`s lapas. Salīdzinot cenas, manā gadījumā par 20 USD lētāk ir pirkt biļeti Icelandair mājaslapā. Ir vērts paskatīt vēl arī www.kayak.com mājaslapu. Manā gadījumā Kayak.com norāda par ~10 US$ lētāku cenu ar atsauci uz icelandair.com, taču nokļūstot caur atsauci joprojām tiek uzrādīta icelandair.com piedāvātā biļešu cena.

5)Analizēt cenu atšķirības, par gala/sākuma mērķi izvēloties citas lidostas. Bet varbūt lidojot no/uz citām lidostām sanāk lētāk? Icelandair nelido uz Latviju, bet - kas gan vispār lido uz Latviju? AirBaltic, Ryanair.. Derētu atrast tādu lidostu, kas a)būtu lēta no abu kompāniju viedokļa, b)ja aviokompānijas neatrodas vienā lidostā, bet pārvietošanās no vienas lidostas uz otru nesagādā problēmas, c)lai laiki +/- sakristu.

Tā nu, lidojot uz Islandi es atradu, ka Icelandair lido arī uz Stokholmu, pie tam samērā lēti. No Rīgas uz Stokholmu var nokļūt gan ar Ryanair, gan ar Airbaltic, gan ar prāmi. Ryanair lido uz Stokholmu, bet ne uz to lidostu, kur Icelandair. Savstarpējais lidostu attālums ir ~100km vienai no otras. Zviedrijā autobusi ir dārgi. Cenu starpība un ekonomija nav mežonīgi atšķirīga, ja lido ar AirBaltic uz to pašu lidostu, kur Icelandair. Turpceļā Stokholmas lidostā bija nepieciešams nākošo reisu gaidīt ~5h, savukārt atpakaļceļā - kā ielidojām, tā reģistrējāmies. viena cilvēka biļešu izmaksa bija ~200ls turp atpakaļ ceļojumā uz Islandi.



(Ierakstīt jaunu komentāru)

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?