Maijs 8., 2014


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
17:31
Vispār šai krīzītei bija jābūt jau sen, acīmredzot tikai tagad es esmu apstājusies, lai padomātu, padomātu un pārbītos

Visi tie literātu konkursi, visi semināri-aicinājumi-gada balvas-kultūrkapitāli, viss tas, par ko nāk valsts nauda un atzinība, tas viss ir tāda sistēma, kas tevi izmaļ cauri un aprij - es mēģinu tikai pa maliņu, tā piesardzīgi, varbūt pat kādu izdosies izvilkt ārā - bet sistēma gaida ar milzīgiem žokļiem un HLAPC, žokļi aizcērtas, un katru reizi tu domā, kurā pusē tu esi, vai šoreiz ir izdevies izsprukt cauri sveikā (vai tad, ja tu neizspruktu cauri sveikā, vai tad tu to pamanītu?)

Visi tie cilvēki, kas ir atkarīgi no valsts naudas un ļauj, lai tā valsts nauda, šī vajadzība pēc atbalsta, pamazām viņus saēd (un man nav nekas pretī pret to, ka kultūrai dod naudu, vai pret to, ka cilvēki piesakās uz naudu, vai ka viņus atbalsta, whatever, es pati laiku pa laikam iekuļos kādā projektā ar valsts naudu fōnā) - vienkārši pienāk viens mirklis, kad viņi par to sāk domāt kā par vērtību, "valsts iedeva naudu, značit esmu vajadzīgs, neiedeva naudu, značit neesmu vajadzīgs"

Un tad tie cilvēki, kas kaut ko lemj, visās tajās konkursu žūrijās (jess, jess, es esmu konkursu žūrijās), vienubrīd tas ir hihi haha šito izaudzināsim, šito profilaktoriski nepaņemsim, lai raksta dzeju, whatever - un tad vienu brīdi HLAPC un cilvēkam tiešām šķiet, ka viņš ar savu žūrijas lēmumu kaut ko izšķir, saproties, citu dzīvēs, ka tam ir kaut kāda reāla un fundamentāla nozīme to autoru dzīvē, da sūds par autoriem, tam ir fundamentāla nozīme latviešu literatūras nākotnē

Un tad vienā brīdī HLAPC un autoriem arī šķiet, ka tam ir kaut kāda nozīme, un neviens jau neslēpj, ka literatūras vērtēšana ir subjektīva, un ko viņi no tā secina - nē, ne jau to, ka tas viss ir bulšits un fufelis, teijāteris dīķa maisīšanai; viņi secina, ka vajag pielabināties, izkalpoties, iepatikties vai vismaz turēt muti un nelekt acīs; un arī man ir tāpat, gribas turēt muti un nelekt acīs - es gan sev mēģinu teikt, ka vienkārši tas cilvēks mēdz skaļi un nesakarīgi kliegt un man riebjas, bet varbūt tur ir kas vēl

Un tad pavisam skumjš HLAPC - kad tie autori, kurus sistēma ir izspļāvusi kā liekus, kā neērtus, kā nevajadzīgus - nē, protams, ne visi, bet daļa no viņiem kārpās atpakaļ, dusmojas, sūdzas - kāpēc mani neviens neaicina, kāpēc mani neviens nepasludina, kāpēc mani neviens nemīl - nu par ko? Tu esi labā kompānijā, jā, patiešām labi autori ir ārpus sistēmas, tā vienkārši ir (un daži saka, hmmm, varbūt varētu taisīt paši savu sistēmu, mums to viņu veco sistēmu nevajag, bet mēs uztaisīsim tādu maziņu un pašaprīsimies)

Un nav jau tur slikti iekšā, sistēma gremo lēni un labi, tikai tiem, kas ir iekšā, tāda kā plēvīte pāri, visu laiku cilvēks kā cilvēks, un tad pēkšņi HLAPC un vairs nav, balss aiziet citā reģistrā, frāzes visas vienādas, dramatisms balsī, nu tik būs, sistēmai draud briesmas (tās viņai draud jau desmitiem gadu), nebūs sistēmas, literatūras arī nebūs (ja tas nebūtu svarīgi tad mēs visi par to neuztrauktos ja mēs visi par to neuztrauktos vai tas būtu svarīgi?)

Bet varbūt man pašai plēvīte pāri, nopurinos un pasmejos, un neņemu neko pie sirds, tikai šodien, bet tas arī tikai tāpēc, ka apstājos un padomāju un pārbijos, atvērs baltvīnu, būs vieglāk.

(19 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]annuska
Date:8. Maijs 2014 - 19:03
(Link)
uz mani, piemēram, klātbūtne konkursa žūrijā iedarbojās dziedinoši, liekot saprast tieši nenozīmību
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Maijs 2014 - 19:08
(Link)
Jā, tas ir tas pozitīvais, nu tb ir cilvēki, kas var sēdēt žūrijā un saprast, ka tas viss ir fufelis, lai gan man ir drusku bail, ka tas tāds mānīgs mieriņš, tikko uztversi to kā pelnītu, tā HLAPC.

Bet ir taču arī cilvēki, kas sēž žūrijā un domā, ka līdz ar to viņi Lemj Cilvēku Likteņus Tātad Acīmredzot Ir Gana Svarīgi Lai To Darītu

Un visus jau žūrijā neiebāzīsi, ja. :)

(Un es tak esmu redzējusi, kā cilvēki aizsoļo no normāla zaļa gurķa līdz Es Definēšu Literatūras Apoteozi, un droši vien uzskata to par pieaugšanu)
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:8. Maijs 2014 - 19:18
(Link)
...un tad tu skaties kā visumā labs cilvēks sāk maitāties :)
man jau šķiet, ka tiklīdz kaut kur runa ir par naudu un "dot vai nedot" a priori sākas diezgan liels bulšic pīļu dīķī. un bēda no tā ka citādi šai mazajā pasaulītē nopelnīt ar radošu darbu sasodīti grūti, bet dzīvot ta gribas. un ja nu vēl izdodas dzīvot labi.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Maijs 2014 - 19:36
(Link)
Man jau vislaik šķita, ka esmu no tā visa izvairījusies, esot tik margināla, ka sistēma mani palaiza un izspļauj (viņa jau to "fantastiku" raksta, es no tā neko nesaprotu), bet tā nominācija visu izjauca :)
[User Picture]
From:[info]vilibaldis
Date:8. Maijs 2014 - 20:20
(Link)
nobody's perfect :DD
From:[info]amievil
Date:8. Maijs 2014 - 19:56
(Link)
tas jau labi, ka vērdiņš, teiksim, ir kkf. citādi mums nebūtu Latvju Tekstu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Maijs 2014 - 19:59
(Link)
Āāāā, sātan, atkāpies ar šīm spekulācijām! *aizbāž ausis un dzied nananāāā*
From:[info]amievil
Date:8. Maijs 2014 - 20:00
(Link)
varbūt tā bija smaga ironija un es patiesībā esmu enģelis Gabriels.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Maijs 2014 - 22:14
(Link)
tas būtu traki, ja tur vispār nebūtu bijis ironijas
[User Picture]
From:[info]pelnufeja
Date:8. Maijs 2014 - 20:12
(Link)
es arī bieži par šo domāju, nu, lit. kā sistēmu, un to ir tik grūti aptvert, ka te patiesībā darbojas tie paši likumi, kas visur citur, brīžiem pat liekas, ka vēl izteiktāk, jo ciklvēki biežāk ir pustraki vai kaut kā tā.

Tas ir tā ļoti skumji, un, nez, kādu vidus ceļu tur lai atrod - būt ārpus visādām neforšām figņām un taml. un tajā pašā laikā būt tādam autoram, kuru izdod, piemēram, ja nav alternatīvu.

Bet vēl vairāk par visādām naudas lietām man nepatīk kopumā tas, cik lit. vide ir pārsteidzoši intrigu pilna, kas gan, protams, mēdz ar naudu iet roku rokā.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Maijs 2014 - 22:18
(Link)


nēnuprincipā var gan dzīvot ārpus sistēmas, nav tik traki, un izdoties ar, apškrūma vienā spektra galā, zeibots otrā, pa vidu var būt dajebkas.

nu t.i. tie literatūras Sistēmas noteikumi patiesībā ir noteicoši tikai pašai sistēmai, ja esi ārpus, par tevi izveido leģendu, tas arī viss
[User Picture]
From:[info]virginia_rabbit
Date:8. Maijs 2014 - 20:59
(Link)
pavisam labi autori taisa pašenes
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Maijs 2014 - 22:13
(Link)
trū, tāpēc jau es netaisu :) [tikai drusku]
[User Picture]
From:[info]martcore
Date:8. Maijs 2014 - 21:24
(Link)
kad beidzot darakstīšu grāmatu (domāju, tas būs aptuveni 2352-jā gadā), tupa izlikšu internetos
man plānos nav nodarboties ar izdevniecību un atbalstu homoseksuālismu, esmu taisns kā priede un drošs kā piens!
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Maijs 2014 - 22:13
(Link)
nu un tāpat dabūsi nomināciju un HLAPC!
[User Picture]
From:[info]martcore
Date:8. Maijs 2014 - 22:34
(Link)
kaut kā dziļi, nu tu saproti )
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:8. Maijs 2014 - 22:35
(Link)
:) nujanu

bet katram savs
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:9. Maijs 2014 - 00:39
(Link)
Laikam ne velti Ze Pračets savulaik no vienas nominācijas pats atteicās. Hugo/Going Postal IIRC. Lielajos mērogos.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:9. Maijs 2014 - 08:01
(Link)
Piebilde "lielajos mērogos" bija vietā; man, lai atgūtu realitātes sajūtu, pietiek apjautāties Bārbalai par to, vai un cik tas ir ietekmējis pārdošanas datus :)

Bet nu Hugo šīgada šitstōrms (par laimi, ne manā draugu listē, acīmredzot pārāk maz twitteri lasu/nepareizie draugi, bet nu idejiski saprotu) jau ir ko vērts.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba