Marts 5., 2014


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
08:53
Bet viens, ko es nesaprotu, tas ir tie pieaugušie, kas lieto argumentu "vecāki mani sita/lamāja/pazemoja, un tāpēc es zinu, ka tas ir pareizi, bērnus vajag sist/lamāt/pazemot, re, kāds es labs cilvēks izaugu". Nesaprotu nevis pašu "bērnus vajag sist" viedokli*, nesaprotu to, kā var nevis vienkārši tikt pāri pazemojumam un dusmām, kā var nevis piedot, bet pieņemt, ka tas ir bijis pareizi. Kas tas ir - vai tas ir tas, ko man savulaik mēģināja iestāstīt, tipa "tevi mīl un šī ir mīlestības izpausme", un pēc tam cilvēki nespēj atteikties no sišanas, jo citādi būtu jāapšauba mīlestība? Vai arī vienkārši galvā kaut kādi vadiņi citādi savienoti un nekādas dusmas/pazemojums nemaz nerodas, tikai paklausīgs "jā, mani vajag sist, paldies, ka ieguldāt darbu manis audzināšanā" (bet jopcik, par ko tad sist tik prātīgus bērnus)?

*ja nu gadījumā kāds principiāls bērnu sitējs jūtas dikti aizvainots, ka es viņu nesaprotu, ēēē... tas ir kā, to, ka tevi sit, uzskati par pareizu, bet par to, ka tevi nesaprot, dikti sašujies?

/ bija vēl viens cilvēks, kas mani bērnībā pēra - Elzas tante, kas mani mēdza pieskatīt. Nu, es viņai neklausīju, viņa man solīja "teterkāpostus" vai "piecpadsmit", un tad bija baigā jautrība, kad es bēgu prom pa dzīvokli, un viņa mani beigās noķēra un uzskaitīja, ja nemaldos, es pat skaitīju līdzi. Nekāda aizvainojuma. Bet nu pedagoģiskā efekta arī nekāda, diena bez teterkāpostiem bija zaudēta.

(16 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]bumsis
Date:5. Marts 2014 - 09:32
(Link)
Pārlasīju un sapratu, ka ieraksts ir par kaut ko citu, atvaino.:)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Marts 2014 - 09:34
(Link)
Man pat liekas, ka par to pašu vien ir, nu tb tas ir tāds klasisks "āāā, es nevaru tikt pāri teju 30 gadus vecam aizvainojumam, kas ar mani nav kārtībā".
From:[info]bumsis
Date:5. Marts 2014 - 09:38
(Link)
Kas attiecas uz mani, es zinu, kas ar mani nav kārtībā.
Un es neatbalstu nedz fizisku, nedz morālu vardarbību pret bērniem. Es noraujos, sakliedzu arī uz saviem bērniem. Un jūtos pēc tam ļoti, ļoti sūdīgi. Tāpēc dresēju sevi bez mitas par tādu klaigāšanu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Marts 2014 - 09:41
(Link)
aha, tas pats arī šeit. noraujos, sakliedzu, saplēšamies, pēc tam no sirds atvainojos. bet kaut kā pēdējā laikā izdodas laikā viņiem pateikt, lai iet mierīgi pasēdēt kaktā, kamēr mammai pāriet niķis lai mierīgi izietu no iesāktā kašķu cikla.

bet tas, imo, ir citādi. nu tb tas ir slikti, un es nedomāju, ka maniem bērniem varētu ienākt prātā doma, ka tas ir pareizi.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:5. Marts 2014 - 11:13
(Link)
Bērni kopē vecākus, kas tur ko nesaprast?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Marts 2014 - 11:32
(Link)
Tam tak vajadzētu attiekties uz piecgadīgiem, ne tādiem, kam pašam bērni.

Precīzāk, es saprotu to lietu, kad bērni neviļus atkārto vecāku scenārijus, nesaprotu, kāpēc to uzskatīt par morāli pareizu. Kaut kad taču viņiem būtu jābūt nozvērējušamies nekad nebūt tādiem stulbiem kretīniem kā senči?
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:5. Marts 2014 - 11:54
(Link)
Nezinu par citiem, bet es savulaik nozvērējos nebūt tāds stulbs kretīns.

Pirmkārt, kā atskaites punkts ir un paliek vecāku stulbais kretīnisms. Labākajā gadījumā man izdevās radīt savu personīgo stulbā kretīnisma variantu, parasti gan esmu tikpat stulbs kretīns, kā viņi.

Otrkārt, imho, morāle šai pasākumā vispār stāv septītajā plānā. Vecāku scenāriji tiek atkārtoti, punkts. Lai justos labāk, pieliekam klāt morāli, morāle taisni priekš tam ir izgudrota.

"mans tēvs vienmēr darīja X un par to es savu galvu, pļaķ, tepat uz šitās ežas nolikšu!" Skaisti, vai ne? Morāli pluspunkti vairumā, vecāku scenārijs atkārtots, visi ir laimīgi.

Pat ja X ir metilspirta dzeršana, bērnu sišana un tamlīdzīgi.

Ko vecais dara, tas labi darīts.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Marts 2014 - 11:57
(Link)
odnaka, meiko sensu.

nu, tbš "gribu kā labāk, sanāk kā senčiem" - to es saprotu, pati tādā krāsā.

tikai līdz tam "ja tu rīkojies slikti un jūties par to sūdīgi, značit jāpamaina morāle" nebiju dadomājusies. :)
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:5. Marts 2014 - 14:20
(Link)
Nuja. "Tu rīkojies slikti, jo gribi, lai visiem būtu labāk. Tas nekas, ka sūdīga sajūta, tas viss ir augstāku un cēlāku mērķu labad!"

Smuki un viss iekš tādas pozitīvas nots.
[User Picture]
From:[info]dominika
Date:5. Marts 2014 - 11:42
(Link)
imho, pazemojumam un dusmām nemaz nav tik vienkārši tikt pāri
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Marts 2014 - 11:45
(Link)
vai ne; vispār šitais viss ieraksts cēlās no tā, ka no rīta es padomāju "re, vienā nelielā aspektā omamma pret manu bērnu izturas tā, kā savulaik pieaugušie izturējās pret mani", un pizģec, vēl tagad dusmu kamols kaklā un gribas kādam nodarīt gauži.
From:[info]8
Date:5. Marts 2014 - 12:07
(Link)
mums dazhreiz bija lidz taadaam galeejiibaam ka dabuujaam uz prieksdienaam arii, pat ja nekas vel nebija izdariits...
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:5. Marts 2014 - 12:15
(Link)
Un gan jau arī par "nedomā, ka varēsi te izlocīties!"
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:6. Marts 2014 - 10:47
(Link)
Empīriski....
Iekšējā racionalizācija, ka pats biju vainīgs izklausās, ka ir baigi spēcīga. + nelokāma ticība vecāku apriori nekļūdīgumam. Tādi nekādu pazemojumu neizjūt, a dusmas nav ilgspēlējoša emocija.

Pazemojumu izjūt un apzinās tie, kas izjutuši netaisnību, kas spējuši to loģiku pamanīt, vai? Tie pirmie veiksmīgi noslēpjas no šīs traumas.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:6. Marts 2014 - 10:52
(Link)
tb sanāk, ka tie, kas uztur aizvainojumu, vienkārši ir pārāk maz sisti :)
[User Picture]
From:[info]crescendo
Date:6. Marts 2014 - 10:54
(Link)
Jā, smadzenes palikušas neskartas.
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba